Opiskelijatuutorit: Kaikkien kanssa pitää tulla toimeen

Jokainen voi tehdä osansa turvallisemman tilan toteutumiseksi, ajattelevat OSAO:n tuutorit Jasper Heikkinen, Mari Koistinen ja Tomi Kropsu.

Turvallinen ilmapiiri oppilaitoksessa on välttämätön, kyse on kaikkien hyvinvoinnista, sanovat OSAO:lla tuutoreina toimivat Mari Koistinen ja Tomi Kropsu.

Turvallisella tilalla tarkoitetaan ympäristöä, jossa jokainen voi tuntea olonsa kunnioitetuksi ja arvostetuksi sekä vapaaksi ilmaisemaan itseään ilman pelkoa vähättelystä, syrjinnästä tai häirinnästä.

Turvallisemmasta tilasta onkin alettu puhua yhä useammassa ympäristössä – esimerkiksi työpaikoilla, harrastusjärjestöissä, suurissa kesätapahtumissa sekä oppilaitoksissa

– Turvallisemmassa tilassa kaikki voisivat olla kavereita, määrittelee Mari.

– Turvallisemmassa tilassa ollaan avoimia ja ennakkoluulottomia, jatkaa Jasper.

Tomin, Marin ja Jasperin mielestä turvallisemman tilan periaatteita on hyvä pitää esillä.

– Toistuvasti, mutta ei tyrkyttämällä, Mari miettii.

Epäasiallisuuksiin pitää puuttua

Kaikki kolme toimivat OSAOlla tuutoreina. Tuutoriopiskelijat muun muassa suunnittelevat virkistävää toimintaa opiskelun lomaan ja ovat luomassa myönteistä opiskeluilmapiiriä.

– Jos havaitsemme oppilaitoksessa epäasiallista toimintaa, pyrimme puuttumaan siihen, Mari sanoo.

– Silloin kun tilanne sallii ja on meille itselle turvallinen. On myös mahdollista ilmoittaa epäasiallisuuksista kenelle tahansa OSAO:n henkilökuntaan kuuluvalle, Tomi ja Jasper lisäävät.

Nuorten mukaan oppilaitoksen tiloissa tapahtuneeseen syrjintään, kiusaamiseen, poissulkemiseen, epäkunnioittavaan puheeseen tai muihin turvallisemman tilan vastaisiin tekoihin ei kuitenkaan aina tartuta.

– Toiset opettajat puuttuvat enemmän kuin jotkut toiset. Vaikka kyllähän opettajien pitäisi jo koulutuksensa perusteella tietää, miten tällaisia tilanteita käsitellään.

Kanssaihmisten toiminta vaikuttaa opiskelumotivaatioon

Kaikki kolme korostavat, että turvallinen ilmapiiri oppilaitoksessa on välttämätön.

– Kyse on kaikkien hyvinvoinnista. Kanssaihmisten toiminta ja käytös vaikuttaa olennaisesti opiskelumotivaatioon. Kouluun lähtee ihan eri fiiliksellä, jos tietää, että siellä hyväksytään osaksi porukkaa.

Jasper täsmentää, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla kaveri – mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen.

Vitsin varjolla loukkaaminen on liian yleistä

Jasperin mukaan oletusten teko esimerkiksi toisen henkilön seksuaalisuudesta tai sukupuolesta on hyvin tavallista.

Turvallisemman tilan periaatteita rikotaan toisinaan myös huumorin varjolla.

– Siihen törmää tosi usein – liian usein, nuoret kertovat.

– Se kuittailu, vitsillä loukkaaminen, on melkeinpä jokapäiväistä, Mari toteaa.

– Kaikkia kanssaihmisiä pitää kohdella asiallisesti ja kunnioittavasti, Jasper muistuttaa.

Ei ole sallittua väheksyä,  syrjiä, olla vihamielinen, toimia poissulkevasti taikka lausua ääneen oletuksia toisten ihmisten ominaisuuksista.

Yhä useammassa ympäristössä – esimerkiksi työpaikoilla, harrastusjärjestöissä, oppilaitoksissa ja kesätapahtumissa – on alettu puhua turvallisemmasta tilasta.

Jokaisella on oikeus olla vapaasti ja osallistua sellaisena kuin on, ilman pelkoa syrjinnästä, kiusaamisesta tai häirinnästä. Turvallisempi tila tarjoaa paikallaolijoille tunteen fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta.

Turvallisemman tilan periaatteissa kiellettyjä asioita ovat esimerkiksi syrjivä puhe, väheksyminen, vihamielisyys, poissulkeminen sekä ääneen lausutut oletukset toisten ominaisuuksista kuten sukupuolesta, seksuaalisuudesta, uskonnosta tai kansallisuudesta.

Kaikki voivat omalla toiminnallaan rakentaa yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä sekä keskustelua.

 

Turvallisemman tilan periaatteita ovat muun muassa nämä:

  • kunnioita jokaisen rajoja, sekä fyysisiä että psyykkisiä
  • anna tilaa keskustelulle, kuuntele ja ole avoin erilaisille mielipiteille
  • tiedosta omat ennakkoasenteesi ja niiden vaikutus siihen, miten kohtaat muita ihmisiä
  • älä tee kanssaihmisistä oletuksia. Anna jokaisen määritellä itse itsensä; anna jokaisen päättää, mitä haluaa itsestään kertoa
  • kiinnitä huomioita sanavalintoihisi ja huumorin käyttöön. Älä käytä ja levitä rasistisia tai syrjiviä stereotypioita edes “vitsillä” tai “ironisesti”
  • puutu syrjintään, häirintään ja epäasialliseen kohteluun

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää