Oulun kirkkoihin aiempaa enemmän hautaan siunaamisia

Intiön kappelin peruskorjaus lisää hautauksia arkipäivinä.

Kappeliremontin vuoksi siunauksia ohjataan kahden seuraavan vuoden aikana Oulussa pääsääntöisesti Kastellin kirkkoon (kuvassa) ja Pyhän Tuomaan kirkkoon Puolivälinkankaalla.

Oulun seurakuntien Intiön kappelin peruskorjaus aiheuttaa muutoksia siunaustilaisuuksien järjestelyihin 4. joulukuuta lähtien.

Kappeli poistuu tuolloin käytöstä peruskorjauksen ajaksi ja siunauksia pidetään aikaisempaa enemmän kirkoissa.

Intiössä sijaitseva Vanha kappeli palvelee edelleen siunauskäytössä. Sen kapasiteetti on kuitenkin rajallinen.

– Vanha kappeli ei yksin riitä täyttämään sitä tarvetta, jota siunauksille on. Siksi niitä ohjataan myös muihin Oulun seurakuntien kirkkoihin, seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi sanoo.

– Ensisijaisia kirkkoja ovat Pyhän Tuomaan kirkko ja Kastellin kirkko. Oulujoen kirkko on jo aiemminkin ollut siunauskäytössä, mutta muihinkin kirkkoihin voidaan siunauksia mahdollisuuksien mukaan ottaa.

Intiön kappeli on ollut suosittu siunauskappeli, sillä vuosittain siellä on pidetty noin 550 siunaustilaisuutta.

Siunausaikoja ei
välttämättä viikonlopuille

Koska Intiön kappelista siirtyy noin 40–50 varausta kuukaudessa muihin tiloihin, siunausaikoja ei ole aina välttämättä tarjolla viikonlopuille.

– Olemmekin siinä tilanteessa, että siunauksia tulee myös maanantaista torstaihin väliselle ajalle, Vuontisjärvi toteaa.
Intiön krematorio on toiminnassa peruskorjauksen ajan.

– Mahdollisesti kahden vuoden peruskorjauksen aikana krematorioon tulee käyttökatkos, mutta siitä tiedotetaan myöhemmin.

Intiön kappelia laajennetaan uudisosalla, johon tulee toinen krematorion uuni.

Uurnan luovutus omaiselle hautaan laskua varten tapahtuu Intiön kappelilta peruskorjauksen alkamiseen saakka.

Tämän jälkeen luovutukset tapahtuvat väistötilasta. Muutoksesta kerrotaan, kun asia tulee ajankohtaiseksi.

– Intiön kappeli tulee olemaan rakennustyömaa-aluetta ja näin ollen sinne tulee liikkumisrajoitteet. Peruskorjauksen alettua kappelille pääsee vain erillisillä kulkuluvilla, Vuontisjärvi korostaa.

Vaikutuksia myös
ulkopaikkakuntalaisten hautauksiin

Kappelin peruskorjaus vaikuttaa myös ulkopaikkakuntalaisten siunauksiin, koska siunauksia varten on vähemmän tiloja käytettävissä.

Lähiseudun, kuten Kempeleen, Muhoksen ja Iin alueen vainajat toivotaan siunattavan kotiseurakunnissaan, vaikka vainaja tultaisiin hautaamaan johonkin Oulun seurakuntayhtymän hautausmaista.

– Meillä on vuosittain ollut noin 120–150 ulkopaikkakuntalaisten siunausta. Nämä lähiseutujen alueella tehtävät siunaukset toisivat helpotusta poikkeustilanteeseen, Vuontisjärvi kertoo.

Intiön kappelin tiloissa on ollut mahdollisuus järjestää ei-kristillisiä muistohetkiä. Vuontisjärven mukaan vastaavia muistohetkiä voidaan järjestää ensisijaisesti Maikkulan kappelissa tai Intiön Vanhassa kappelissa. Tiloissa olevia kristillisiä symboleja ei kuitenkaan tuolloin poisteta.

Kappelin peruskorjauksen arvioidaan valmistuvan syyskuussa 2025.

FAKTOJA: Hyvästejä kirkoissa

Vuosisatojen ajan hautaan siunaamisia on toimitettu joko kirkossa tai haudalla. Monissa seurakunnissa siunaustoimitukset järjestetään edelleen pääsääntöisesti kirkossa.

Hautausmaita sijoitettiin 1800-luvun lopulla etäälle kirkosta ja taajamasta. Tähän vaikutti muiden muassa vuoden 1879 terveydenhoitoasetus, joka määräsi luopumaan asutuksen keskellä olevista hautausmaista. Jos uudelle hautausmaalle oli pitkä matka kirkolta, erillisen siunauskappelin rakentaminen hautausmaalle tai sen yhteyteen tuli ajankohtaiseksi.

Luterilaisten seurakuntien siunauskappeleita on Suomessa noin 280. Niistä yli puolet on valmistunut 1950- ja 1960-luvuilla.

Siunauskappelin rakentamiseen on voitu seurakunnissa päätyä, jos kirkko on koettu liian suureksi ja juhlalliseksi, ja siunaustilaisuuksia varten on haluttu rakentaa erityinen pienempi ja intiimimpi tila.

Lähde: Siunauskappeli rakennustyyppinä. Evankelis-luterilaisten seurakuntien siunauskappelit 1917–2000.

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää