Oulussa alkaa kirkkoremonttien aika

Oulun seurakunnat varautuu peruskorjaamaan kiinteistöjään 40 miljoonalla eurolla vuosina 2020–2029. Tulevien kymmenen vuoden aikana ajankohtaiseksi tulee muun muassa neljän kirkon ja kolmen kappelin peruskorjaus.

Kuva: Oululainen Matti Häkkinen on kuvannut Oulun tuomiokirkkoa kotinsa ikkunasta eri vuorokauden - ja vuodenaikoina.

Viime vuodet Oulun seurakunnissa tehdyt kiinteistöinvestoinnit ovat painottuneet peruskorjaamiseen ja seurakuntataloihin, sanoo Oulun seurakuntien kiinteistöjohtaja Jaana Valjus.

– Nyt painopiste muuttuu. Seuraavat kymmenen vuotta meillä on luvassa kirkkojen ja kappeleiden korjaamista.

Valjuksen mukaan Oulun seurakunnilla on koko Suomen mittakaavassa katsottuna paljon arvokkaita puukirkkoja. Kirkot myös edustavat monipuolisesti useita aikakausia: nuorin on Yli-Iin vuonna 1932 rakennettu kirkko, vanhin on Haukiputaan 1762 valmistunut kirkko.

 

Oulun seurakunnat varautuu korjaamaan kirkkorakennuksia kymmenen lähivuoden aikana yhteensä noin 12 miljoonalla eurolla.

 

Oulun seurakunnat varautuu korjaamaan kirkkorakennuksia kymmenen lähivuoden aikana yhteensä noin 12 miljoonalla eurolla.

– Jokainen ymmärtää, että kirkkorakennusten korjaaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin muiden kiinteistöjen.

Lisäksi investointisuunnitelmassa varaudutaan korjaamaan kappeleita yli 10 miljoonalla eurolla.

Intiössä remonttiin hautausmaa ja kappelit

Oulun hautausmaalla uusitaan kunnallistekniikkaa seuraavan kymmenen  vuoden aikana.

– Valaistus-, viemärit- ja sadevesijärjestelmätyöt jaetaan useampaan vaiheeseen. Käytännössä jossakin päin Intiön hautausmaata on koko ajan meneillään iso työmaa kaikkiaan noin viiden vuoden ajan, Valjus kertoo.

Intiön kappelissa tulee tehtäväksi laaja peruskorjaus, koska rakennus on oman aikakautensa ensimmäisiä edustajia Pohjois-Suomessa. Myös pieni vanha kappeli peruskorjataan.

Vuokrakiinteistöjä uuden rakentamisen sijaan

Yli-Iihin on suunnitteilla uusi seurakuntatalo ensi vuodeksi. Valjuksen mukaan on tavoitteena, että siitä eteenpäin Oulun seurakunnissa tehtäisiin korkeintaan seurakuntatalojen laajennuksia, ei enää uuden rakentamista.

– Jatkossa kerhotiloina hyödynnetään ennemminkin lähiöissä sijaitsevia vuokrakiinteistöjä. Näin on tehty jo Hiukkavaarassa, missä Oulujoen seurakunta sai viime syksynä tilan K-kaupan kiinteistöstä.

Tuiran seurakunnalle puolestaan on suunnitteilla vuokratilat liikekiinteistöön Pateniemenrannassa ja Ritaharjussa on tässä kuussa otettu käyttöön siirrettävä tila Pohjois-Ritaharjun koulun vierestä.

Valjuksen mukaan vuokratiloissa toimiminen on monessa mielessä joustavampaa kuin ”omien seinien sisällä” toimiminen:

– Esimerkiksi Ritaharjussa on ihan mahdollista siirtää tilat Riistatieltä jonnekin toisaalle, mikäli tiloja tarvitaan enemmän jossakin muualla päin seurakuntaa, Valjus sanoo.

Vuokratilat antavat seurakunnille myös mahdollisuuden suunnitella ja suunnata toimintaa jouhevasti asuinalueen kulloisenkin väestöpohjan mukaan.

 

Vuokratilat antavat seurakunnille mahdollisuuden suunnitella ja suunnata toimintaa jouhevasti asuinalueen kulloisenkin väestöpohjan mukaan.

 

Esimerkiksi Hiukkavaaran Hiuska on nyt sisustettu alueen lapsiperheitä ajatellen: kalusteet ja materiaalit ovat värikkäitä ja tilaa hallitsee iso leikkimökki.

– Parinkymmenen vuoden päästä tilanne Hiukkavaarassa voi olla jo ihan toisenlainen.

Korjaaminen välttämätöntä ennemmin tai myöhemmin

Investointisuunnitelmaan 2020–2029 on Valjuksen mukaan listattu peruskorjaukset, jotka on välttämätön tehdä – ennemmin tai myöhemmin.

– Edullisinta olisi tehdä peruskorjaukset suunnitelmassa esitetyssä aikataulussa. Jos peruskorjausten väli venähtää liikaa, korjattavaa on niin paljon että tila pitää ottaa kokonaan pois käytöstä pidemmäksi aikaa. Sekin on kallista, koska silloin pitää etsiä korvaavat tilat, Valjus muistuttaa.

 

Oulun seurakuntien taloudenturvaamisohjelma jatkuu vielä vuoden 2022 loppuun.

Tavoitteena on vähentää seurakuntayhtymän omistamia tiloja 30 prosenttia vuoden 2013 tilanteesta. Tähän tavoitteeseen Valjuksen mukaan myös päästään.

 

Suunnitteilla olevia investointeja vuosina 2020–2029:

  • Suunnitteluvaiheessa on kolme kohdetta. Yli-Iihin on suunnitteilla uusi seurakuntatalo vuoteen 2021. Intiön kappelia korjataan 2020–2022. Oulun tuomiokirkko saa uuden julkisivurappauksen 2021.
  • Hankesuunnitteluvaiheessa on kahdeksan kohdetta, jotka toteutuessaan ajoittuvat vuosiin 2021–2027. Listalla on muun muassa Pyhän Tuomaan kirkon peruskorjaus sekä Intiön hautausmaan peruskorjausta.
  • Tarveselvitysvaiheessa on kymmenkunta hanketta, jotka toteutuessaan ajoittuvat vuosiin 2023–2029. Näitä ovat muun muassa Kiimingin ja Haukiputaan seurakuntakeskusten peruskorjaus, Kastellin ja Kiimingin kirkkojen peruskorjaus, Maikkulan ja Pyhän Luukkaan kappelien peruskorjaus sekä Oulunsalon seurakunnan toimitilat.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää