Oulussa avataan kesäkuussa D-asema

Oulun seurakunnat ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö avaavat kesällä Merikoskenkadulle Tuiraan kansalaistoiminnan keskuksen.

Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen kuvaa D-asemaa yhteisölähtöiseksi paikaksi, jonne ovat tervetulleita kaikki.

– Vaikka ei osallistuisi D-aseman tarjoamaan toimintaan, voi ainakin istahtaa kahvikupin ääreen.

Tavoitteena on kohtaamispaikka, joka torjuu yksinäisyyttä, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä tarjoaa toimintamahdollisuuksia.

”Tulijoita ei lokeroida”

Toisaalta D-asemalla on myös diakoninen ulottuvuus:

– Tuira on asukkailleen rakas, ja täällä on paljon aktiivista toimintaa. Mutta diakoniatyön näkökulmasta kaupunginosassa aukeaa myös toinen todellisuus.

– Tuirassa on enemmän työttömyyttä ja yksin asuvia ihmisiä kuin muualla Oulussa, eivätkä seurakunnan diakoniatyö yksinään pysty tarttumaan riittävästi ihmisten yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja toimettomuuden kokemuksiin, Pesonen sanoo.

D-asemalla voidaan myös tukea diakonista apua tarvitsevia.

Pesonen korostaa, että tulijoita ei haluta lokeroida autettaviin ja auttajiin.

– D-asemien toimintafilosofiaan liittyy se, että vaikka ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja erilaisia tarpeita, kaikki voivat toimia yhdessä. Jokaisella tulijalla voi olla annettavaa kanssaihmisilleen.

Kaikille oululaisille, ei vain tuiralaisille

Tarkoituksena on, että D-asemalla on tarjolla laajasti toimintaa.

– Seurakunta järjestää siellä toimintaa itsekin, mutta ajatuksena on, että tilassa voivat tarjota toimintaa myös alueen muut toimijat, esimerkiksi oululaiset yhdistykset.

Pesonen sanoo, että Merikoskenkadulle avattava D-asema ei ole pelkästään tuiralaisia varten. Liikenneyhteyksien solmukohdassa aseman tarkoitus palvella koko Oulua.

Rahoittajina seurakunta ja diakonissalaitos

D-asema Tuiraa rahoittavat käynnistysvaiheessa Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun seurakunnat.

Tilakulut maksaa Helsingin diakonissalaitoksen säätiö.

Parhaillaan rekrytoitavista kolmesta työntekijästä kahden palkkakulut maksaa diakonissalaitos, yhden seurakunta.

Pesosen mukaan D-asema ei ole määräaikainen hanke.

– Toimintaa rakennetaan tällä hetkellä vähintään vuoden 2026 loppuun saakka, mutta tavoittelemme tästä pysyvämpääkin toimintaa.

– On hienoa, että voimme käynnistää Ouluun oman D-aseman juuri diakonian 150-vuotisjuhlavuonna, Niilo Pesonen sanoo.

Helsingin opit käyttöön

Diakonissalaitoksella on Helsingissä kolme D-asemaa. Kontulassa, Kannelmäessä ja Kalliossa saadut opit otetaan Oulussa käyttöön.

– D-asemat ovat kaikkien kaupunkilaisten tiloja, joissa erilaiset ihmiset kohtaavat ja saavat kokemuksia pystyvyydestään. Syntyy juuri heidän ja alueen tarpeista lähtevää moninaista toimintaa, kuvailee Helsingin asemien toimintaa johtava tuottaja Saija Karjala Diakonissalaitokselta.

Käytännössä toiminta voi olla esimerkiksi yhteisöllistä ruuanlaittoa ja ruokailua, retkiä, digineuvontaa, käsityöpajoja, hävikkiruokajakelua ja vapaampaa yhdessäoloa. D-asemilla myös valmennetaan ryhmiä yhteisöpedagogiikan keinoin.

Oulun D-asemalle etsitään parhaillaan kolmea yhteisöosaajaa. Karjalan mukaan palkattavilta odotetaan vahvoja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä tehdä luovia, mutkattomia ratkaisuja. Sopivia koulutustaustoja ovat esimerkiksi toimintaterapeutin, yhteisöpedagogin, diakoniatyöntekijän, yhteiskuntatieteiden, luovien alojen tai humanististen alojen tutkinnot.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää