Pääsiäisyön messut vievät hämärästä valoon
Pääsiäisyön messuun pääsee tunnelmoimaan Oulussa Karjasillan, Haukiputaan ja Pyhän Tuomaan kirkoissa sekä tuomiokirkossa lauantaina 8.4. kello 23. Messuun kokoonnutaan myös Limingassa, jossa messu alkaa jo kello 22.
Pääsiäisyön messu järjestetään Oulussa Karjasillan, Haukiputaan ja Pyhän Tuomaan kirkoissa sekä tuomiokirkossa. Messut käynnistyvät lauantaina 8. huhtikuuta kello 23. Pääsiäisyön messuun kokoonnutaan myös Limingassa, jossa pääsiäisyön messu alkaa jo kello 22.
Pyhällä Tuomaalla, Karjasillalla ja Haukiputaalla tarjotaan messun päätteeksi maksuton pääsiäisateria. Se on vertauskuva laskiaisesta käynnistyneen paastonajan päättymiselle.
Pääsiäinen on kristityille kirkkovuoden suurin juhla ja se näkyy messuosallistujien määrässä.
– Pääsiäisyö on jouluyön ohella ajankohta, joka vetää väkeä kirkkoihin. Runsas väkimäärä ja messun myöhäinen ajankohta luovat tapahtumaan tavallisuudesta poikkeavan tunnelman, kertoo Puolivälinkankaalla Pyhän Tuomaan kirkossa pääsiäismessun toimittava Jonna Piirainen.
Pääsiäisen tapahtumat näkyvät kirkon koristelussa
Raamatun pääsiäiskertomus etenee tunnelmasta toiseen ja tämä näkyy myös kirkon koristelussa. Pääsiäisyön messun käynnistyessä kirkkosali valaistaan tuohuksilla ja valon määrää lisätään tilaisuuden kuluessa. Juhlatunnelmaa luodaan valkoisilla tekstiileillä, alttarin suurella narsissiasetelmalla ja tavallista juhlavammalla messukaavalla.
Ulkoisesti pääsiäisyön messun vastakohta on Jeesuksen kuolinhetken hartaus, joita pidetään kirkoissa edellisenä päivänä eli pitkäperjantaina 7. huhtikuuta kello 15.
Kuolinhetken hartaudessa lauletaan ilman säestystä ja alttaria koristaa viisi nuupahtanutta ruusua, jotka ovat vertauskuva Jeesuksen haavoille. Kyseessä on myös vuoden ainoa tilaisuus, jossa pappi pukeutuu valkoisen alban sijaan täysmustaan asuun.
Tänä vuonna kuolinhetken hartaudet järjestetään Oulussa Tuiran, Ylikiimingin, Oulunsalon ja Karjasillan kirkoissa sekä Martinniemen seurakuntakodissa. Kuolinhetken hartaus järjestetään myös Tyrnävän seurakunnassa, jossa hartaushetkeen kokoonnutaan Temmeksen kirkkoon.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.