Paasto on opettanut Pauli Niemelää pysähtymään
Pauli Niemelälle paasto on hyvä lähtökohta parantaa ruokailutottumuksia. Mutta se on myös jotain muuta. – Paasto kutsuu syvimmiltään kokonaisvaltaiselle hengelliselle matkalle seuraamaan Jeesuksen kärsimystietä.
Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä tutkii paastoa aralla mielellä. Siinä ei saa olla kyse suorittamisesta tai ihmisen itsensä korostamisesta, vaan tärkeämpää on hidastaminen, luopuminen ja pysähtyminen oleellisten asioiden äärelle.
– Paasto ei ole mikään pikakaista, eikä siihen voi ryhtyä hetken mielijohteesta. Se vaatii valmistautumisen, mutta rohkaisen kyllä kokeilemaan. Se on turvallista tehdä hyvässä opastuksessa, Niemelä sanoo.
Niemelä on osallistunut paastokursseille ja kokenut niiden kautta suuria oivalluksia.
Olen oppinut kursseilla paljon paaston luonteesta liittyen juuri ravitsemukseen ja koko kehon hyvinvointiin.
– Olen oppinut kursseilla paljon paaston luonteesta liittyen juuri ravitsemukseen ja koko kehon hyvinvointiin. Opimme valmistamaan paastoruokia ja kävimme läpi oleellisia asioita siitä, mitä tapahtuu, kun ihmisen elimistö puhdistautuu kuona-aineista.
Kun Niemelä miettii paastokokemuksiaan, hänelle nousee mieleen kuva itsestään villasukat jalassa juomassa lämmintä yrttiteetä, jossa on vähän hunajaa.
– On kiireetön olo, ei voi kuin pysähtyä. Kun riisuu pois ylimääräistä, saa samalla mahdollisuuden arvioida omaa elämäänsä. Paasto suorastaan houkuttelee siihen, Niemelä kuvaa.
Elimistö töissä
Kun ihminen paastoaa, tapahtuu elimistössä paljon.
– Solutasolla elimistö korjaa siihen tulleita vaurioita. Paaston aikana monet arvot esimerkiksi kolesteroliin tai verensokeriin liittyen saattavat parantua. Paasto hoitaa kehossa olevaa tulehdustilaa.
Niemelä itse on ollut pehmytpaastolla.
Paaston aikana saa syödä ituja, marjoja, salaattia, juureksia ja tietysti paljon nestettä.
– Siinä paaston aikana saa syödä ituja, marjoja, salaattia, juureksia ja tietysti paljon nestettä. Paasto on keholle hyvin puhdistava kokemus ja myös suolen tyhjennys on tärkeä osa paastoa.
Ei vain ruokavalio
Sana paasto viittaa siihen, että ollaan ilman jotakin. Vanhassa testamentissa paasto liittyi kansallisiin hätätiloihin, kuten nälänhätään tai sotaan. Paasto merkitsi ikään kuin yhteisöllistä katumusta. Kansa katui ja paastosi, tunnusti osallisuutensa tapahtumiin, rukoili ja pyysi Jumalalta lohdutusta ja apua.
– Tästä maailmasta nousee myös Jeesuksen 40 päivän paasto. Nykytieteen valossa pidetään mahdollisena, että joku voi paastota niin pitkään, mutta se alkaa kyllä olla jo ääretön maksimi, Niemelä sanoo.
Niemelän paasto on kestänyt yhteensä kolmisen viikkoa paastoon laskeutumisineen ja paastosta nousemisineen. Itse paasto on ollut viikon mittainen.
Kolme oleellista näkökulmaa
Terveys, hyvinvointinäkökulma ja eri ruoka-aineista pidättäytyminen on yksi paastoon liittyvästä kolmesta oleellisesta asiasta. Toiseksi kyse on elämänlaadun kohentamisesta, sisäisestä ryhtiliikkeestä, jossa etsitään uutta otetta elämään.
Paaston aikana on luontevaa karsia elämästä huonoja tapoja.
– Paaston aikana on luontevaa karsia elämästä huonoja tapoja, kuten someriippuvuutta, Niemelä muistuttaa.
Kristitylle paasto on kuitenkin vielä enemmän.
– Paasto kutsuu syvimmiltään kokonaisvaltaiselle hengelliselle matkalle seuraamaan Jeesuksen kärsimystietä. Hän lähti ristin tielle rakkaudesta meihin. Mitä enemmän kärsimystiehen syventyy, sitä enemmän kirkastuu rakkauden sanoma ja vaikka olemme syyllisiä hänen kipuihinsa, hän armahtaa ja antaa anteeksi, Niemelä kertoo.
Mitä jää kun paasto loppuu?
Paasto vaatii paljon ja antaa paljon. Niemelälle paasto on ollut käänteentekevä kokemus ja hyvä lähtökohta parantaa ruokailutottumuksia.
Paaston jälkeen on helpompi syödä terveellisemmin.
– Paaston jälkeen on helpompi syödä terveellisemmin. Elimistö puhdistuessaan herkistyy myös tuntemaan maut terävämmin, Niemelä toteaa.
Paasto on Niemelän mukaan hyvin silmiä avaava kokemus, jota hän suosittelee kaikille aikuisille ja terveille ihmisille.
– Jos kiinnostusta on, niin ehkä ensi vuonna voisimme taas seurakunnassa järjestää paastokurssin. Se helpottaa monen ensikertalaisen matkaa ja porukalla matkaa on helpompi tehdä.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.