Päivän työ: Opas on myös kuuntelija

Petra Uusimaa rakastaa historiaa ja taidetta, mutta parasta Oulun tuomiokirkon oppaan työssä on ollut ihmisten kohtaaminen.

Toimin tänä vuonna yhtenä Oulun tuomiokirkon kolmesta oppaasta. Aamuni alkavat ovien avaamisella kirkonkellojen soidessa kymmenen kertaa. Työvuorot sijoittuvat joko aamuun tai iltaan. Kolmas meistä oppaista on aina vapaalla.

Olemme ottamassa vastaan jokaisen, joka astuu sisälle kirkon ovista. Usein ihmisten kysymykset keskittyvät kirkon historiaan ja taideteoksiin, mutta joskus tulijat haluavat purkaa huoliaan, kertoa muistojaan tai muuten vain jutustella. 

Kirkossa kävijöiden määrät merkitään ylös.

Historia opiskelleena innostun, kun pääsen kertomaan tuomiokirkon suosikkimaalauksestani, Johannes Messeniuksen muotokuvasta 1600-luvulta. Olen puhunut Messeniuksen muotokuvasta ja Sampo Kaikkosen Taivaanranta-teoksesta rinnakkain. 

Parhaita puolia opastetuissa kierroksissa on juuri se, että ne syventävät kirkon taideteoksia antamalla niille kontekstin. Ne opettavat myös paljon kaupungin historiasta. Kierrokselle osallistuvien kysymykset ovat joskus niin kimurantteja, että myös opas oppii uusia asioita.

 

Kierrokselle osallistuvien kysymykset ovat joskus niin kimurantteja, että myös opas oppii uusia asioita.

 

Tykkään kertoa ihmisille myös kirkon historiasta yleensä.

Olen huomannut, että yksi tärkeimpiä asioita, joita olen näiden kahden kuukauden aikana oppinut, on kuuntelemisen taito. Se on myös taito, jota halusin työssäni treenata. 

Joskus oppaan täytyy astua ulos työroolistaan ja vain kuunnella. Pari kertaa olen päässyt rukoilemaan kirkkoon saapuneen kanssa, kun huolet ovat häntä painaneet. 

Juuri nämä kohtaamiset olen kokenut erityisen tärkeinä. 

Koronarajoitusten poistuttua moni tulee kirkkoon vain jutustelemaan. He ovat huokaisseet helpotuksesta, kun sisälle voi näin kesäisin tulla vaikka joka päivä. Kirkosta löytää aina juttukaverin. 

Korona teki meistä monesta tahtomattaan introvertin, sisäänpäin kääntyvän. Siksi päivittäiset jutustelut tuntuvat ihanalta eristäytymisen jälkeen.

Petra Uusimaa esitteli oppaan ominaisuudessa Oulun tuomiokirkon pihalla sijaitsevaa Sieluntilaa oululaiselle Olli Aarnivalalle.

Maanantaisin kävelytämme kiinnostuneita ympäri kirkkoa opastetuilla kierroksilla. Torstain kierrokset keskittyvät eri teemoihin. Meillä on lisäksi ohjattuja kävelyjä upeassa Vanhassa pappilassa. 

Arkkitehtuurikierroksen aikana olen kierrättänyt yleisöä ihmettelemässä kirkkosalin komeita pylväitä.

Olen pitänyt tuomiokirkon oppaan työstä, koska se on ollut erinomaista vaihtelua korona-aikojen etäilyyn. On ihanaa, kun tietokoneen edessä istuminen, esseiden ja freelance-juttujen raapustaminen on muuttunut ihmisten kohtaamisiksi kirkon käytävillä. 

 

Työssäni yhdistyvät kolme minulle tärkeää asiaa:
historia, taide ja seurakunta.

 

Olen rakastanut sitä, että työssäni yhdistyvät kolme minulle tärkeää asiaa: historia, taide ja seurakunta. Jokainen työpäivä on erilainen. 

Palkitsevaa on, kun ihmiset lähtevät kirkosta kotiin kiittäen mielenkiintoisesta opastuksesta. 

Parhaita hetkiä ovat olleet ne, kun näen, että olen tehnyt kirkkovieraan päivästä paremman vain kuuntelemalla häntä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää