Päivän työ: Nuorissa on tulevaisuus

Päivän työ -sarjassa kirkon työntekijät kertovat omasta työstään ja sen synnyttämistä ajatuksista. Nyt niistä kertoo nuorisotyönohjaaja Tiina Siloaho.

Jos haluaa saada jonkinlaisen kuvan nuorisotyönohjaajan työstä, on vaikea löytää vain yhtä päivää, joka kertoisi jotain kokonaisuudesta. Edes yhden viikon työ ei aina kerro, mitä kaikkea tämä työ pitää sisällään, mutta yritetään!

Viikko alkaa vähän synkemmissä merkeissä uutisella Vantaan kouluampumisesta. En voi välttyä ajattelemasta, että tämä oli vain ajan kysymys. Lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt erityisesti koronavuosien jäljiltä.

Ilmassa on uudenlaista väkivaltaisuutta

Ensimmäisen korona-ajan jälkeisenä vuonna ajattelin, että eniten koronavuosien vaikutukset näkyisivät noin 14–16 – vuotiaissa nuorissa. Viime kesänä havahduin siihen, että pahemmin vaikutukset näkyvätkin heissä, jotka olivat koronavuosien aikaan 12–13-vuotiaita.

Ilmassa on paljon levottomuutta ja uudenlaista väkivaltaisuutta, mutta myös väkivallan ihannointia. Väkisin mieleeni nousee kuulemani keskustelu: rippikoululaiset kertoivat, kuinka kiusatun tukijoukot olivat tehneet väkivaltaa kiusaajalle ja kiusaaminen oli loppunut. Yritä siinä sitten aikuisena sanoa, että väkivalta ei ole ratkaisu asioihin.

Nuoreen heijastuvat perheen taloudellinen epävarmuus, somemaailman raaistuminen, läheisyyden pelko, mielenterveyden haasteet… Viikon aikana olenkin pohtinut, miten näitä asioita voitaisiin käsitellä rippikoulussa ja isostoiminnassa mutta myös esimerkiksi nuorten yökahviloissa.

Onneksi sain laittaa someen myös ilouutisena Linnanmaalla alkaneen Walk in -terapian. Jospa tämä keskusteluapu löytäisi paikkansa niin alueen nuorten kuin opiskelijoiden keskuudessa.

Illaksi suuntaan Ritaharjun Varpuseen nuorten avoimiin oviin. Avarit ovat verrattain uusi juttu, mutta ne ovat löytäneet selkeästi paikkansa. Nuoret haluavat tulla viettämään aikaa yhdessä.

Olemme nähneet tärkeäksi, että paikalla joku meistä nuorisotyönohjaajista. Avareita pidetään meillä myös nuorten vapaaehtoisten avustuksella, se on myös hyvin tärkeää nuorten vapaaehtoisuuden tukemista.

Olen valmis keskustelemaan Vantaan tapahtumista, mutta nuorten mielessä ovat enemmän tulevaisuuteen liittyvät ilot ja huolet sekä yhteiset harrastukset tanssin parissa. Ehkä Vantaa olisi pitänyt itse ottaa esille.

Nuorisotyössä on paljon tiimityötä

Tälle viikolle sattuu myös palaverisuma: poikkeuksellisesti sekä nuorisotyön alatiimi, nuorisokasvatuksen tiimikokous että myös koko henkilöstön työntekijäkokous.

Nuorisokasvatuksen kollegojen kanssa kokoonnumme yhteen kerran kuukaudessa virallisesti ja toisen kerran yhteiselle aamukahville.

Tuiran seurakunnan nuorisokasvatuksen sisällä on kaksi tiimiä, varhaisnuorisotyö ja nuorisotyö. Tapaamme tällä viikolla nuorisotyön alatiimin kanssa. Nuorisotyössä on paljon tiimityötä: teemme nuorten yökahvilat kahden nuorisotyönohjaajan voimin, ja leireille lähdemme usein kolmen työntekijän voimin. Hienoimpia juttuja ovat tietenkin koko tiiminä tekemämme jutut.

Yksi tuleva iso ponnistus on rippikoulutapahtuma, johon kokoontuvat vuorollaan kaikki kesän rippikouluryhmät. Siinä saa muutamat Sitkeät sydämet ja Tilkkutäkit soittaa viikon aikana, mutta kohtaamme kaikki rippikoululaiset ja pohdimme yhdessä muun muassa mielen hyvinvointia ja vahvuuksia.

Itselleni on luvassa kaksi rippileiriä kesä–heinäkuulla. Suunnittelemme toisen ryhmän vanhempainiltaa tulevalle viikolle. Kiitän viime vuoden rippikoulutiimiäni hyvästä pohjatyöstä. Iloitsen siitä, että meillä on tälle leirille lähdössä moniammatillinen tiimi: lisäkseni myös pappi ja perhetoiminnanohjaaja.

Aika usein työhöni kuuluu ”sälää”, yleensä pienisä työtehtäviä, joita on jäänyt edellisiltä viikoilta. Tällä viikolla muun muassa valmistelen isosvaatteiden tilausta.

Tuirassa on idearikas nuorten vaikuttajaryhmä

Viikon kohokohta on Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko2030 Tampereella. Tänä vuonna meitä osallistui Oulusta muutama työntekijä, seitsemän vaikuttajanuorta sekä yksi seurakuntaneuvoston edustaja.

Tuoreen kirkkolain mukaan jokaisesta seurakunnasta pitäisi löytyä nuorten oma vaikuttajaryhmä. Tuiran seurakuntaan vaikuttajaryhmä ”Vaikut” perustettiin 2020. Siinä toimivat 17 eri-ikäistä nuorta ovat olleet mukana vaikuttamassa nuorisotyön toimintaan ja sisältöön. Viime joulukuussa he järjestivät nuorille omaa ohjelmaa: Back to ripari -tapahtuman yhdessä Oulujoen vaikuttajanuorten kanssa.

Olen iloinnut, että Vaikut ovat toimineet tänä vuonna itsenäisesti ja idearikkaasti, kehitellen uutta toimintaa ja vakiinnuttaen toimintaansa osana seurakuntamme nuorisotyötä.

Tulevaisuusseminaari on nuorilta nuorille tehty tapahtuma. Nuori voi hakea mukaan ”semmatiimiin” ja joka hiippakunnasta valitaan edustaja tai pari mukaan suunnitteluun. Toiminnan mahdollistaa Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI, Lasten ja nuorten keskus sekä Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja kasvatus-yksikkö, mutta koko seminaarin ohjelma ja toteutus on nuorten vastuulla.

Nuorten tulevaisuusseminaarista uutta tarmoa

Näissä nuorissa on todellakin kirkon tulevaisuus. On ihana seurata sitä intoa ja halua, jota heistä löytyy. Tänä vuonna seminaariin osallistui yli 200 henkeä – nuoria vaikuttajia mutta myös neuvostojen ja valtuustojen edustajia sekä kirkolliskokousedustajia. Työntekijöillä on vain läsnäolo-oikeus, ei kommentointimahdollisuutta. Tämä antaa nuorille enemmän tilaa ja päästää heidän äänensä todella kuuluviin.

Viikonlopun jäljiltä ideat pulppuavat ja luovat uutta tarmoa omaan työhön. Viikonloppu on  antanut uskoa siihen, että nuorisotyöllä on merkitystä tulevaisuuden kirkon kannalta. Näistä nuorista kasvaa uusien seurakuntalaisten, työntekijöiden ja vaikuttajien joukko. Näkisin, että olemme hyvissä käsissä.

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää