Paperin saatavuus haastaa painotaloja

– Kun ajattelee, minkälaiset mahdollisuudet nykymaailmassa on kybervaikuttamiseen, niin huoli liiallisesta digitaalisuuteen luottamisesta on aivan aiheellinen, sanoo liiketoimintajohtaja Hannu Salmi Hilla Groupista.

|

Painotalot eivät vielä voi huokaista helpotuksesta, vaikka pitkään jatkunut työtaistelu Suomen ainoalla pelkästään sanomalehtipaperia valmistavalla tehtaalla päättyikin.

Noin viidesosa Suomessa tehtävistä lehdistä on painettu venäläiselle paperille. Nyt sille pitää löytää korvaajia.

Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi monet painotalot ovat jo lopettaneet paperin ostamisen Venäjältä tai valmistelevat ostojen lopettamista.

– Mekin luovumme Venäjältä tuotavasta paperista heti kun se on mahdollista eli heti kun kotimainen tuotanto UPM:n Jämsänkosken tehtaalla lähtee uudelleen käyntiin, sanoo painamisen ja jakeluasioiden liiketoimintajohtaja Hannu Salmi media-alan konserni Hilla Groupista.

– Olemme ostaneet venäläistä paperia jo pitkään, mutta meillä sen rooli on ollut aika pieni: käyttämästämme sanomalehtipaperista 10–15 prosentin luokkaa.

Hilla-konserni käyttää vuositasolla 9000–9500 tonnia sanomalehtipaperia.

Euroopassa on pula sanomalehtipaperista

Hannu Salmen mukaan 75 prosenttia Hilla Groupin Kokkolan ja Kajaanin kirjapainojen käyttämästä paperista oli tarkoitus ostaa tänä vuonna Suomesta.

Koska lakko UPM:n tehtaalla kesti lähes neljä kuukautta, emme enää pääse paperin kokonaiostoissa tavoiteltuun 75 prosenttiin tänä vuonna.
Lakon aikana nähtiin, että paperin hankintaa on pakko hajauttaa. Ensi vuoden sanomalehtipaperihankinnoista neuvotellaan ainakin norjalaisen Norske Skogin ja ruotsalaisen Holmenin kanssa, Salmi ennakoi.

Euroopassa sanomalehtipaperia valmistetaan myös Saksassa ja Iso-Britanniassa. Paperista on Euroopassa pulaa, Salmi kertoo.

– Ennen pandemian alkua suljettiin muun muassa SCA:n tehdas Ruotsissa ja UPM:n Kaipolan tehdas Jämsässä. Tälläkin on ollut iso vaikutus kokonaistarjontaan.

Paperi on nyt kallista, oli valmistusmaa mikä tahansa

Hintaero Suomessa valmistetun ja muualla valmistetun sanomalehtipaperin välillä ei Salmen mukaan ole tällä hetkellä merkittävä:

– Ihan sama mistä päin maailmaa paperi tulee, paperi on kallista joka tapauksessa. Sanomalehtipaperin hinta on noussut merkittävästi, jopa yli kaksinkertaistunut vuodessa.

– Hinta on lähtenyt nousuun, koska paperin kysyntä kaikkialla Euroopassa on kovaa. Lisäksi esimerkiksi energian hinnannousu on nostanut paperin hintaa kymmeniä prosentteja.

– Kukaan ei tiedä, mihin tilanne Venäjän ja Ukrainan välillä johtaa, mutta ainakaan se ei tiedä hyvää paperin hinnalle.

Painoalaa koettelee nyt muukin pula kuin pula paperista.

Painokoneiden painopellit valmistetaan alumiinista. Sen saatavuus heikkenee, sillä Venäjä on maailman kolmanneksi suurin alumiinin tuottaja eikä Venäjältä nyt haluta ostaa.

Myös lehtien nitomiseen tarvittavasta stiftauslangasta on pulaa maailmalla.

Paperilehti on osa huoltovarmuutta

Kun UPM:n paperitehtaan lakko oli vielä käynnissä, monissa lehtitaloissa pienennettiin lehtien sivumääriä tai ainakin valmistauduttiin siihen.

Samalla julkisessa keskustelussa nousi esille myös huoltovarmuuden näkökulma: tiedonsaanti ei voi nojata yksinomaan digitaalisiin laitteisiin vaan se on turvattava myös painetussa muodossa.

– Kun ajattelee, minkälaiset mahdollisuudet nykymaailmassa on kybervaikuttamiseen, niin huoli liiallisesta digitaalisuuteen luottamisesta on aivan aiheellinen, Salmi sanoo.

– On hyvä muistaa, miten hyvä alusta printtituote edelleen on. Median murroksesta on puhuttu vuosikausia, mutta paperilehti porskuttaa edelleen. Printtilehtiä tehdään vielä pitkään, Hannu Salmi uskoo.

Rauhan Tervehdys painetaan Kajaanissa

Media-alan konserni Hilla Groupilla on kaksi kirjapainoa: Botnia Print Kokkolassa ja Suomalainen lehtipaino Kajaanissa.

Hilla Grop kustantaa kahta maakuntalehteä: Kainuun Sanomia ja Keskipohjanmaata. Konsernin lehtiperheeseen kuuluu lisäksi 16 paikallislehteä ja 8 kaupunkilehteä.

Painotuotannosta noin puolet on ulkopuolista asiakaskuntaa. Yksi asiakkaista on seurakuntalehti Rauhan Tervehdys, joka painetaan Suomalaisessa lehtipainossa Kajaanissa. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää