Paras musiikki on ajatonta

Maarit Hurmerinta pitää yhä ensimmäisestä, vuonna 1974 ilmestyneestä levystään. Aikaa kestävää musiikkia on luvassa seuraavalla Taustatarinaklubilla.

Maarit ja Sami Hurmerintaa kuullaan Vanhassa pappilassa.

Laulaja ja lauluntekijä Maarit Hurmerinnan ja hänen puolisonsa, kitaristi ja säveltäjä Sami Hurmerinnan tavoitteena on tehdä musiikkia, joka kestää aikaa.

– Jokaisella aikakaudella on sille ominainen soundinsa. Emme halua tehdä mitään, mikä kuulostaa vanhalta 5–10 vuoden päästä.

– Joskus siinä onnistuu paremmin, joskus huonommin. Diggaan edelleen ekan, vuonna 1974 ilmestyneen levyni soundeista, 1980-luvulle leimallisesta tyylistä en niinkään, Maarit Hurmerinta toteaa.

Vanhassa pappilassa parhaita paloja

Ajatonta musiikkia päästään kuulemaan Oulussa sunnuntaina 19. tammikuuta, kun kaksikko tulee Taustatarinaklubin vieraaksi Vanhaan pappilaan. Oulu on kaksikolle tuttu esiintymispaikkakunta, mutta Vanha pappila uusi tuttavuus.

Taustatarinaklubin ohjelmisto tulee poikkeamaan Hurmerintojen perinteisestä duokeikasta, joka on kestoltaan Taustatarinaklubin konsertteja pidempi.  Vanhassa pappilassa kuullaan myös tarinointia kappaleiden synnystä ja musiikin tekemisestä.

­– Luvassa on musiikkia niin viime vuonna ilmestyneeltä Sumuinen puutarha -albumiltamme kuin vanhoilta levyiltä, Hurmerinta lupaa.

Ideat pyörivät päässä kotisohvallakin

Maarit Hurmerinta on ehtinyt urallaan paljon. Yhdeksäntoista studioalbumin lisäksi on ilmestynyt elämänkerta ja omaa musiikkia sisältävä nuottikirja. Taiteilijan kasvot on ikuistettu postimerkkiinkin. Onko jotain vielä tekemättä?

– Toivottavasti on! Teemme jatkuvasti uusia biisejä keikkojen ohella, se on tärkeää meille molemmille.

­– Olemme energisiä tyyppejä. Sitä saattaa maata sohvalla, mutta huomaa siinä maatessaankin kehittelevänsä uusia projekteja. Tämä on elämäntapa.

Hurmerinta sanoo, ettei hän ole koskaan ajatellut vaihtavansa uraa, vaikka taiteilijan työ on jatkuvaa itsensä haastamista.

– Se pistää polvilleen koko ajan. Kaikki taiteet ovat tekijälleen haastavia, sillä ne vaativat jatkuvaa valmiutta ja valppautta. Musiikki on kuitenkin valtava voiman ja tuen lähde.

Musiikki liittyy merkityksellisiin hetkiin

Vuosikymmenien saatossa Maarit Hurmerinta on huomannut aina uudelleen, kuinka musiikki limittyy ihmisen tärkeisiin hetkiin, olivat ne sitten hyviä tai vaikeita vaiheita.

– Kuulen lauluistamme monia tarinoita. Eri ihmiset liittävät saman laulun erilaisiin elämäntilanteisiin, joskus jopa aivan päinvastaisiinkin asioihin.

Hurmerinnan mukaan tällaisia kappaleita ovat esimerkiksi Jos tahdot tietää, Neito ja ylioppilas sekä Lainaa vain. Viimeksi mainittu kulkee ihmisten mukana niin synnytyssalissa kuin hautajaisissa.

– Musiikki on lähde, josta voi aina ammentaa jotain uutta.

Taustatarinaklubin keikat ovat Oulun tuomiokirkkoseurakunnan toimintaa ja kaikille avoimia ja maksuttomia. Paikkoja on rajoitetusti ja sisään pääsee niin kauan kuin paikkoja riittää.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää