Sota-aikana syntyneellä pariterapialla on juuret kirkossa
Kirkon perheneuvonta alkoi sota-aikana, vuonna 1944. Sota voi olla apua hakevan perheen pulmatilanteen taustalla nykyisinkin. ”Nykysodat näkyvät perheneuvonnan asiakkaissa ahdistuksena, pelkona ja toivottomuutena”, tietää perheneuvoja Tuomo Kinnunen.
Perheneuvoja Tuomo Kinnunen pitää kädessään vihkikuvaa vuodelta 1943. Kuvassa ovat Onni ja Eeva. Onni on Tuomon äidin isä.
– He ovat vaikuttaneet paljon minun elämääni, Kinnunen sanoo.
Kinnunen etsii laukustaan kirjeen ja käsittelee sitä kuin suurta aarretta. Sitä se onkin. Eeva on lähettänyt kirjeen Onnille 2.7.1944. Onni ei koskaan saanut tuota kirjettä. Hän katosi kesäkuun lopussa, eikä häntä ole tänä päivänäkään löydetty.
Terveiset rakkaalle miehelleni! Monet parhaat terveiset lähetän sulle rakas mieheni täältä kotoa rauhan mailta sinne sodan kauhuihin. Ja samalla mitä kauneimmat kiitokseni kahdesta kirjeestäsi. Kyllä tuntui hyvältä, kun sain sulta rakkaani kirjenipun, josta näin, että olet ehjänä.
Kyllähän sitä tietää aina oottaa niin jännityksellä kun se tämä elämä on tämmöiseksi männä, vaan minkäpä sille mahtaa, ei omat voimat voita. Vaan jospa Luoja pitäisi meistä raukoista huolen yhä edelleenkin, kun hän on meistä pitänyt tähänkin asti. Hän yksin voi sinut rakkaani pelastaa vaikka luotien keskeltä.
Kirje on toivoa täynnä. Se on täynnä myös uskoa ja rakkautta. Nuori pari oli mennyt naimisiin vain vuotta aiemmin. Heidän tarinansa jäi kesken.
– Menee tunteisiin, Kinnunen sanoo.
Sota jätti jälkensä parisuhteisiin
Sotien jälkeen ihmisillä oli ongelmia parisuhteissa. Miehet palasivat rintamalta – jos palasivat ja nekin, jotka palasivat, eivät olleet entisellään. Sota oli jättänyt jälkensä.
Nuori pappi Matti Joensuu oivalsi tämän ja laittoi vuonna 1994 Aamulehteen ilmoituksen: Älä eroa, soita.
Hän tajusi, mikä pommi perheissä sodan jäljiltä kyti. Kirkon perheneuvonnan tarina oli saanut alkunsa.
Nykysodat näkyvät perheneuvonnassakin
Jo pikkupojasta saakka Kinnunen on ollut kiinnostunut sodista ja historiasta. Hän oli vilkas poika, joka juoksi, hyppi, kalasti, väsyi ja nukkui. Oli hetkessä kiinni, mutta halusi jo silloin ymmärtää jotakin sodasta.
– Äidin isä oli kuollut. Kadonnut, eikä niistä asioista puhuttu. Puhumattomuuden kulttuuri periytyy. Jos ei lapsia kädestä pitäen opeteta sanoittamaan tunteita, eivät he sitä itsekseen opi.
Kinnusen äiti ja isä ovat saaneet perheneuvonnasta apua. Tänä päivänä Kinnunen auttaa monenlaisia perheitä heidän elämänsä pulmatilanteissa. Niihin liittyy toisinaan myös sota.
– Nykysodat näkyvät perheneuvonnan asiakkaissa ahdistuksena, pelkona ja toivottomuutena. Vaikka toiset optimistisesti ajattelevat, ettei sota tänne tule, toiset tiedostavat, että on vain napin painallus ja sota on täälläkin. Aika kauheita asioita tapahtuu vain muutaman tunnin matkan päässä täältä.
Kinnusen mukaan sota laittaa meidät ihmiset miettimään, että ihminen tarvitsee toista ihmistä.
Mikä on toimivan parisuhteen resepti?
Perheneuvontaa on aina tehty samoilla metodeilla.
– Kohtaamme ihmisiä heidän tilanteessaan. Olemme kiinnostuneita heistä ja annamme tilaa kysymyksille. Ihmiset haluavat sitkeästi saada parisuhteen toimimaan ja se tuo hienolla tavalla esiin ihmislajissa olevan tarpeen olla hyväksytty, kunnioitettu ja arvostettu, Kinnunen sanoo.
Kirkon perheneuvontaa on kohta tarjottu 80 vuotta. Palvelu on elänyt vuosien saatossa ja positiivista on se, että ihmiset hakevat apua.
Mikä sitten on toimivan parisuhteen resepti?
– Kun ihminen on rakastettu, arvostettu ja kunnioitettu omana itsenään, vaikuttaa se parisuhteeseenkin. Siinä auttaa riittävän hyvä vuorovaikutus ja se, jos osaa riittävän hyvin riidellä. Siinä on huumoria, läheisyyttä, seksiä ja yhteyttä.
Kinnusen mukaan ihminen elää yhteydestä.
– Hän syntyy yhteydestä, pääsee taivaan iloihin yhteydessä ja voi hyvin yhteydessä.
Perheneuvojana Kinnusta puhuttelee psykiatri, psykoterapeutti Martti Siiralan ajatus: se, mitä ei yhdessä jaeta, joutuu jonkun kannettavaksi.
- Voit antaa palautetta jutusta alla olevalla lomakkeella.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.