Maailman vahvin pupu tuo pehmeät arvot kunniaan

Lastenmusiikkiyhtye Maailman vahvin pupu nähdään helmikuussa Oulussa kirjastokiertueella ja perhekonsertissa.

Oululainen Maailman vahvin pupu -yhtye palkittiin viime vuoden lopulla Jellonagaalassa vuoden lastenmusiikkitulokkaana.

– Olemme tähdänneet kaikessa laadukkaaseen ja ammattimaiseen työn jälkeen, joten palkinto tuntuu merkitykselliseltä. Tekemisemme suunta vaikuttaa olevan oikea. Jatkossa painamme jälleen vähän lisää kaasua, kitaristi Lauri Marjakangas luonnehtii.

Yhtye haluaa olla teksteissään pienten ihmisten, eläinten ja luonnon puolella.

Maailman vahvimman pupun musiikissa on selkeitä vaikutteita pohjoismaisesta kansanmusiikista sekä eri rytmimusiikin tyyleistä kuten jazzista, americanasta, tangosta, elokuvamusiikista ja tanssimusiikista.

Laulaja-lauluntekijä Eepu Sankilammen mukaan yhtye haluaa olla teksteissään pienten ihmisten, eläinten ja luonnon puolella.

– Laulamme haaveilusta, leikistä ja hoivaamisesta; pehmeät arvot kunniaan. On meillä vakavampiakin aiheita, olemme pohtineet esimerkiksi pelkoja.

Sankilammelle on ollut laulunkirjoittajana luontevaa ottaa pienen ihmisen ja maailman ihmettelijän näkökulmaa.

– En ole koskaan osannut kirjoittaakaan niin sanottuja aikuisten lauluja, joissa aiheena ovat romanttiset suhdekiemurat tai muut vastaavat, Sankilampi naurahtaa.

Lapset ovat lahjomatonta yleisöä

Viime vuonna Eläinten puolella! -debyyttilevynsä julkaissut yhtye keikkailee minimissään kahden ja maksimissaan viiden hengen kokoonpanolla. Levyllä mukana oli runsaat kymmenen oululaista muusikkoa.

Toistaiseksi Maailman vahvin pupu on keikkaillut reilun parinsadan kilometrin säteellä Oulusta.

– Erilaiset kokoonpanot toimivat eri tilanteissa: kirjastot ja päiväkodit hoituvat duona, festivaalit sekä muut isommat tapahtumat puolestaan isommalla kokoonpanolla. Tulevaisuudessa haluaisimme tehdä konsertteja myös big bandin ja sinfoniaorkesterin kanssa, Marjakangas pohtii.

 

Suomessa tehdään musiikillisesti ja pedagogisesti korkeatasoista lastenmusiikkia.

Yhtyeen keikoilla isossa roolissa on luonnollisesti lasten laulatus ja leikitys. Marjakankaan mukaan lapset ovat erityisen innostuva mutta samalla lahjomaton yleisö.

– Tykkään tosi paljon lapsille esiintymisestä, koska he ovat hyvin vilpittömiä tunnereaktioissaan: osa on riehakkaita, osa pidättyväisiä, osa pelokkaita, ja osa imitoi kaikkea mitä lavalla tapahtuu, vaikkeivät osaisi kappaleitakaan etukäteen. Ja kaikille tilaa riittää.

Sankilampi kertoo, että keikoilla käy perheitä, joissa on lapsia vauvoista kouluikäisiin.

– Mielestäni teemme koko perheen musiikkia. Olemmekin saaneet keikoilla palautetta, että ”tätähän aikuinenkin kuuntelee mielellään”.

Marjakankaan mukaan Suomessa tehdään musiikillisesti ja pedagogisesti korkeatasoista lastenmusiikkia.

– Lastenkulttuurille on myös monenlaisia toimintaympäristöjä: esimerkiksi festivaaleja, yhteistyössä kulttuuripalvelujen kanssa tehtäviä hankkeita ja työpajoja.

Vahvaa toimintaa ruohonjuuritasolla

Marjakankaan mielestä parantamisen varaa on erityisesti siinä, miten helposti lastenmusiikin äärelle voidaan löytää. Hän toteaa, että nykyään lasten ja nuorten on helppoa etsiä netistä mitä vaan musiikkia.

 

Oulussa lastenmusiikilla on erinomainen tilanne.

– Voisiko algoritmejä ohjata yhteisvastuullisesti siihen suuntaan, että ne tuputtaisivat huuhaa-sisällön sijasta tutkitusti laadukasta sisältöä tietyn ikäisille netin käyttäjille. Mutta enpä tiedä minkä verran kaupallisilla kansainvälisillä toimijoilla on intressejä tällaiseen. Sillä välin jatkamme toimintaamme ruohonjuuritasolla.

Marjakankaan mukaan Oulussa lastenmusiikilla on erinomainen tilanne. Melkein kaikki tekijät tuntevat toisensa ja yhteistyö kaupungin toimijoiden kanssa on sujuvaa.

– Suurimuotoisempi, vakiintuneempi toiminta vaatisi kuitenkin isompia muskeleita. Pitäisi olla taustataho, joka sateenvarjon lailla kasaisi pienemmät toimijat alleen. Ehkä Oulu 2026 -hanke mahdollistaa jotain.

Maailman vahvin pupu työstää parhaillaan toista levyään.

– Lisäksi järjestämme helmikuussa Oulussa oman kirjastokiertueen ja Noin kolomen päivän -festivaalin yhdessä muiden paikallisten bändien sekä nukketeatteri Akseli Klonkin kanssa. Haluamme tehdä yhteisprojekteja myös jatkossa, Marjakangas linjaa.

 

Maailman vahvin pupu konsertoi kirjastoissa:

  • Yli-Ii pe 2.2. klo 10
  • Myllyoja ti 6.2. klo 9
  • Maikkula ti 6.2. klo 12
  • Kaijonharju to 8.2. klo 10
  • Haukipudas ke 14.2. klo 9.30
  • Kaakkuri ke 14.2. klo 13
  • Kastelli to 15.2. klo 9
  • Ritaharju ti 20.2. klo 9.30
  • Pekuri la 2.3. klo 14.30

Noin kolomen päivän -festareilla kulttuuritalo Valveella yhtye esiintyy Elläimellistä menua -perhekonsertissa la 10.2. klo 14 ja 16 yhdessä Soivan siilin ja Pentti Punkin syntymäpäivien kanssa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää