Exit pääsee vihdoin tien päälle

Gospelkonkari Pekka Simojoelle Exit-yhtyeen kirkkokonsertti 19. marraskuuta Oulujoella on kuin paluu kotiin.

Meni syteen tai saveen, nyt sitä ei enää peruta, vakuuttaa laulaja-lauluntekijä Pekka Simojoki.

Tällä Simojoki viittaa yhden suomalaisen gospelmusiikin tunnetuimman yhtyeen, Exitin, levynjulkistuskiertueeseen, joka on koronapandemian takia peruttu kahteen otteeseen.

Kiertue on toteutumassa kolmannella yrittämällä. Kellonsoittaja-kiertueella uusi tuotanto soi kirkoissa yhdessä vanhojen hittien, kuten Getsemane ja Jumalan hullut kanssa.

Ouluun, entiseen kotikaupunkiinsa, Pekka Simojoki tulee aina mielellään. Afrikassa lähetystyötä tehnyt perhe muutti Suomeen ja Ouluun, kun Pekka oli 11-vuotias.

 

Hiivin harjoittelemaan luistelua niin, ettei kukaan nähnyt.

 

– Kävin aikoinaan yhden talven Tuiran yhteiskoulua. Aina kun Tuiran luistelukentän valot sammuivat, hiivin harjoittelemaan luistelua niin, ettei kukaan nähnyt, hän muistelee naurahtaen.

Viiden lauluntekijän tuotantoa lavalla

Pekka Simojoen lisäksi Exitiin kuuluvat Matti Puttonen (laulu ja koskettimet), Timo Luoto (rummut), Jari Levy (laulu ja koskettimet), Make Perttilä (laulu ja kitara), Jarkko Jouppi (kitara) ja Timo Jouppi (basso).

– Exitin voima on se, että meillä on viisi taitavaa lauluntekijää, joista neljä on myös solisteja.

Simojoen lisäksi kappaleita tekevät Jari Levy, Make Perttilä, Matti Puttonen ja Jarkko Jouppi. Useiden lauluntekijöiden myötä tuotannossa voi kuulla montaa erilaista lähestymistyyliä, soundia ja teologiaa.

 

Exitin voima on se, että meillä on viisi taitavaa lauluntekijää.

 

– Joukossa on henkilökohtaisia juttuja, yhteiskunnallista pohdintaa ja kohti käyvää herätyshenkistä materiaalia sopivassa tasapainossa.

Exit on todellinen gospelmusiikin konkari, sillä yhtye perustettiin vuonna 1987.

– Aikoinaan olimme nuorisoyhtye, mutta olemme kasvaneet yleisön mukana. Jossain vaiheessa ei ole enää kyse yhtyeestä, vaan instituutiosta, ja nyt näin on tainnut 34 vuoden jälkeen käydä.

Simojoki on ollut mukana alusta alkaen.

– Muutaman kerran olen miettinyt vetäytymistä, mutta eivät ole päästäneet, 63-vuotias lauluntekijä naurahtaa.

Toivon ja rohkeuden sanoman välittämistä

Exitin keikkayleisössä on Simojoen mukaan yhtyeen mukana kasvaneita seitsenkymppisiä, perheitä lapsineen ja nuoria, jotka osaavat ulkoa kaikki laulut.

Kokenut esiintyjä toivoo, että konsertista lähtiessään ihmiset kokisivat saaneensa toivoa, rohkeutta ja voimaa elää kristittyinä.
Simojoen kokemus kristittynä elämisestä pohjautuu Afrikassa vietettyyn lapsuuteen.

– Siellä kristillisyys on elämäntapa. Lännessä elämää voi kuvata piirongiksi, jonka eri laatikoissa on eri asioita, mutta Afrikassa on olemassa vain yksi iso laatikko.

Exitin lisäksi Pekka Simojoki keikkailee myös yksin tai osana duo- tai triokokoonpanoa. Kalenteriin kuuluvat myös esiintymiset EtCetera-kuoron kanssa. Viimeksi he olivat Oulussa lokakuun lopussa.

Simojoki kertoo, että musiikillaan hän koettaa tulkita, mitä maailmassa tapahtuu.

 

Meidän tehtävänämme on rakentaa Toivon tupia.

 

Esimerkkinä hän antaa uuden Kellonsoittaja-levyn ensimmäisen singlejulkaisun Jalla, jalla. Se syntyi, kun Simojoki oli vieraillut irakilaiskylään rakennetussa Hope Centerissä.

– Meidän tehtävänämme on rakentaa Toivon tupia, missä ikinä olemmekin. Tämä viesti on ollut aina Exitin levyissä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää