Perheneuvojat hakevat Oulusta työhönsä luovuuden eväitä

Oman elämän solmukohdat ja parisuhteen tai perheen haasteet ovat evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvonnan työsarkaa. Ihmissuhteiden tueksi tarjottua ammattiapua on ollut saatavilla pian 80 vuoden ajan.

Sanat hukassa tai sopimattomia? Läheisyys kadoksissa? Perhearki imee voimat?

Oman elämän solmukohdat ja parisuhteen tai perheen haasteet ovat evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvonnan työsarkaa. Ihmissuhteiden tueksi tarjottua ammattiapua on ollut saatavilla pian 80 vuoden ajan.

Kirkon perheneuvonta on koettu tärkeäksi. Esimerkiksi vuonna 2022 yksittäisiä asiakkaita oli 17 000. Asiakaskäyntejä oli kaikkiaan yli 56 000. Kirkko haluaa olla läsnä kaikkien arjessa. Niinpä tuki on maksutonta eikä se edellytä kirkon jäsenyyttä.

Toiminnan aikanaan liikkeelle laittanut voima oli niissä vaikeuksissa, jotka sotavuodet olivat tuoneet suomalaisiin parisuhteisiin. Kirkon pioneerityö tässä on ollut merkittävänä esikuvana monien järjestöjen vastaavalle toiminnalle.

Niin yhteiskunta kuin parisuhdekin ovat kokeneet suuren murroksen ollen tänään paljon moninaisempia.

– Uusina tilanteina voisi nimetä erityislapsiperheet ja haastavan perhetilanteen vaikutus parisuhteeseen, Oulun seurakuntayhtymän johtava perheneuvoja, pappi Kimmo Helomaa kertoo.

– Samoin uusperheitä tulee paljon tänä päivänä asiakkaiksi ja perhekuviot näissä voivat olla todella mutkikkaita.

Luovuudet keinot avuksi työhön

Ouluun valtakunnallisille neuvottelupäivilleen 7.–9.2.2024 kokoontuvat perheneuvojat tarvitsevatkin uudenlaisia työvälineitä, luovuuden keinoja.

Puhujissa on monia luovien prosessien käyttöä terapiatyössä tutkineita ja toteuttaneita. Esimerkiksi kuvataideterapian professori Mimmu Rankanen avaa menetelmiä, jotka ovat niin terapiatyön kuin sen tekijän työssä jaksamisenkin tukena.

Työpajoissa on mahdollisuus perehtyä niin kirjallisuus- tai musiikkiterapiaan kuin luovaan liikkeeseenkin.

Helomaan mukaan luovuus antaa uutta vapautta ja tilaa kohdata oma kumppani haastavassa tilanteessa.

– Luovuutta tarvitaan myös, että parit löytävät juuri heidän tilanteeseensa sopivat keinot avata parisuhteen ongelmia.

  • Perheneuvonnan neuvottelupäivät järjestetään Oulun, Kokkolan, Ylivieskan ja Rovaniemen neuvottelukeskusten ja Oulun tuomiokapitulin yhteistyönä.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää