Piispa Kaisamari Hintikka vie kiven Itämerestä paavi Fransiscukselle

Paaville annetaan lahjaksi pala Itämerta. – Sovinto luonnon kanssa edellyttää yksittäisiltä ihmisiltä ja yhteisöiltä, myös kirkolta, kohtuullisuutta ja nykyistä kestävämpää elämäntapaa, toteaa piispa Kaisamari Hintikka.

Espoon piispa Kaisamari Hintikka, hiippakunnan asianhoitaja isä Marco Pasinato katolisesta kirkosta sekä Haminan piispa Sergei ortodoksisesta kirkosta seurueineen tapaavat paavi Franciscuksen 20. tammikuuta Vatikaanissa. Tapahtuma on osa kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa, jota vietetään vuosittain 18.−25. tammikuuta.

Joka tammikuu yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista matkustaa kristittyjen ykseyden rukousviikon aikana Roomaan yhdessä katolisen kirkon edustajan sekä ortodoksisen kirkon piispan kanssa.

Ohjelmaan kuuluvat ekumeeniset jumalanpalvelukset, Suomen Italian ja Vatikaanin suurlähettiläiden tapaamiset, tutustuminen katolisen kirkon toimintaan ja paavin yksityisvastaanotto.  Vierailu on perinne jo vuodesta 1985.

Tänä vuonna suomalaisten valtuuskunta on tavallista ekumeenisempi. Luterilaisten, katolilaisten ja ortodoksien lisäksi valtuuskuntaan kuuluu Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken.

Kuva: Espoon hiippakunnan piispan Kaisamari Hintikan vierailu Oulussa 6.3.2019

Piispa Kaisamari Hintikka. Kuva: Rauhan Tefvehdyksen arkisto / Kirsi Schali

Paaville lahjaksi pala Itämerta

Piispa Kaisamari Hintikka vie paaville lahjaksi palan Itämerta. Lahjoitus tehdään Itämerta suojelevan John Nurmisen Säätiön kautta. Vierailun yhteydessä piispa luovuttaa Itämeressä hioutuneen kiven sekä kartalle merkityn symbolisen palan Itämerta.

John Nurminen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt pitää tärkeänä, että meriluonnon suojelu ja luontokadon torjunta ovat nousseet kansainväliseen ja kirkolliseen keskusteluun.

– Tehtävämme on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Yhteistyö on avain siihen, että meret säilyvät elinvoimaisina myös tulevaisuudessa. Säätiö on juuri aloittanut kansainvälisen yhteistyön keskieurooppalaisten mertensuojelujärjestöjen kanssa. Merten hyvinvoinnilla on myös suora yhteys ilmastonmuutokseen hillitsemiseen.

Sovinto luonnon kanssa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessä. Kirkko huomioi ympäristölle ja ilmastolle koituvat seuraukset oman toimintansa kehittämisessä. Kirkon ympäristödiplomi on seurakunnille väline ja työkalupakki kestävämmän toiminnan saavuttamiseen ja mittaamiseen. Suosituksena on, että kaikilla seurakunnilla on Kirkon ympäristödiplomi vuoteen 2025 mennessä.

– Sovinto luonnon kanssa edellyttää yksittäisiltä ihmisiltä ja yhteisöiltä, myös kirkolta, kohtuullisuutta ja nykyistä kestävämpää elämäntapaa, toteaa piispa Kaisamari Hintikka.

Pyhän Henrikin muistopäivä

Torstaina 19. tammikuuta vietetään pyhän Henrikin muistopäivää. Pyhä Henrik oli keskiajalta periytyvän käsityksen mukaan Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri.

Piispa Kaisamari Hintikka saarnaa pyhän Henrikin päivän messussa, Santa Maria Sopra Minerva -basilikassa Vatikaanissa. Liturgina toimii isä Marco Pasinato. Messussa laulaa espoolainen lapsikuoro CandoMini. Kyseessä on vuonna 2013 perustettu lapsikuoro, joka toimii Espoon nuorisokuoro Candominon alaisuudessa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää