Piispantarkastus on keskustelua kannustavassa hengessä

Piispan vierailu on vain yksi osa seurakunnissa tehtäviä piispantarkastuksia. Prosessiin kuuluu muun muassa hallinnon ja talouden tarkastus. ”Läpi käydään esimerkiksi siitä, onko työntekijäresurssit kohdistettu oikein, miten kiinteistöt palvelevat seurakuntalaisia ja miten ihmisiä tavoitetaan”, kuvailee pappisasessori Mirva Ahola.

|

Piispantarkastuksella ei tarkoiteta pelkästään sitä viikonlopun mittaista vierailua, jossa piispa tapaa seurakuntalaisia, seurakunnan työntekijöitä ja kunnan johtoa sekä tekee oppilaitos- sekä yrityskäyntejä. Tuon kaksi- tai kolmipäiväisen vierailuviikonlopun eli visitaation lisäksi piispantarkastukseen kuuluu elementtejä, jotka eivät näy seurakuntalaisille päin: työyhteisökysely, piispan ja kirkkoherran keskustelu, hallinnon ja talouden tarkastus sekä jälkikäynti.

Ei mitään hiillostamista

Piispa Jukka Keskitalo tekee ensi viikolla vierailun Oulujen seurakunnassa. Hallinnon ja talouden tarkastus tehtiin seurakunnassa jo elokuussa.

Oulujoen piispantarkastuksessa mukana oleva Oulun hiippakunnan pappisasessori Mirva Ahola naurahtaa, että kyse ei ole mistään hiillostuksesta.

– Seurakunnan edustajien kanssa keskustellaan hyvin kannustavassa hengessä. Koska tarkastuksen tekijät katsovat asioita vähän seurakunnan ulkopuolelta, he saattavat nähdä asioita, jotka seurakunnassa kaipaisivat päivittämistä tai uudelleenmiettimistä.

– Huomiot esitetään kuitenkin aina seurakuntien arkea ja todellisuutta ymmärtäen. Kirkkoherrana itsekin toimivana tunnen seurakunnan todellisuutta ja tiedän että jotakin kehitettävää on aina, sanoo Ahola, Pyhäjärven seurakunnan kirkkoherra, joka parhaillaan tekee Ylivieskan kirkkoherran viransijaisuutta.

Katse ei ole menneessä vaan tulevassa

Hallinnon ja talouden tarkastuksessa selvitetään, miten työyhteisössä jaksetaan, mitkä asiat seurakunnassa koetaan haasteina ja millaisia onnistumisia on saavutettu.

Koko piispantarkastusprosessin aikana paneudutaan seurakunnan perustehtävään, haasteisiin, vahvuuksiin ja kehittämistarpeisiin. Katse ei ole menneessä vaan tulevassa.

Ahola pitää tarkastuksia kiinnostavina piipahduksina eri seurakuntien todellisuuteen.

– Seurakuntien haasteet ovat hyvin erilaisia eri puolilla hiippakuntaa. Jossakin pienessä maalaisseurakunnassa todellisuus on toisenlainen kuin Oulun seurakuntayhtymään kuuluvissa seurakunnissa.

Ikärakenne – uhka vai mahdollisuus?

Ahola tutustui etukäteen muun muassa Oulujoen seurakunnan viimeisimpään tilinpäätöskertomukseen, talousarvioon ja strategiaan sekä tilastoihin esimerkiksi väestönkehityksestä, kasteiden määrästä ja vihkimisten määrästä.

Miltä Oulujoen seurakunta lukuisien läpikäytyjen asiakirjojen sekä Hintan seurakuntatalolla elokuussa käytyjen keskustelujen ja tapaamisten perusteella sitten vaikuttaa?

Aholan mukaan Oulun seurakuntayhtymän vahva talous antaa hyvän pohjan seurakuntaelämälle.

– Sen perusteella mitä olen hallinnon ja talouden tarkastuksen aikana nähnyt ja kuullut, Oulujoella vaikuttaa olevan juurevaa pohjaa seurakuntaelämälle.

– Ikärakenne seurakunnan alueella voi olla haaste, mutta lapsiperheiden määrä on myös mahdollisuus, johon seurakunnassa on haluttu tarttua.

Jälkitarkastus puolen vuoden kuluttua

Piispantarkastuksen seurakuntalaisille päin näkyvin osa on piispan vierailuviikonloppu. Se päättyy yleiseen piispanmessuun, jossa piispa kertoo huomioita seurakunnasta sekä antaa seurakunnalle kehittämishaasteita tulevaisuuteen.

Piispantarkastuksesta laaditaan raportti, johon seurakunnan työntekijät ja luottamushenkilöt tutustuvat.

Noin puoli vuotta piispantarkastusviikonlopun jälkeen lääninrovasti ja hiippakunnan työyhteisökonsultti tekevät jälkitarkastuskäynnin seurakunnassa. Tuolloin katsotaan, miten seurakunta on tarttunut piispantarkastuksessa esille nousseihin asioihin.

Piispa vierailee 23.–25. syyskuuta

Piispa Jukka Keskitalon vierailuviikonloppuun 23.–25.9. Oulujoen seurakunnassa kuuluu käynti Hiukkavaaran monitoimitalolla ja Kiertokaaressa. Piispan seurue tapaa myös Oulujoen nuorten vastuuryhmän iltateen merkeissä. Lisäksi järjestetään lukuisia tilaisuuksia, jotka ovat seurakuntalaisille avoimia:

  • perjantaina 23.9. kello 9 on piispantarkastuksen avaus Oulujoen kirkossa; hartaus kirkkoherra Ilkka Mäkinen.
  • perjantaina 23.9. kello 18 iltakonsertti Oulujoen kirkossa. Seurakunnan kuorot ja bändit esiintyvät, hartauspuhe kappalainen Antti Leskelä.
  • lauantaina 24.9. kello 14 Ömeizing Grace -kaupunkisuunnistus. Lähtö ja maali Hintan seurakuntalolla. Kesto noin kaksi tuntia. Yhdellä rasteista on mahdollisuus paistaa makkaraa ja juoda kahvit.
  • sunnuntaina 25.9. kello 10 piispanmessu Oulujoen kirkossa. Messun jälkeen yleinen piispantarkastus, jossa piispa kertoo piispantarkastuksen tulokset ja antaa arvionsa seurakunnasta. Noin kello 13 lounas Hintan seurakuntatalolla. Loppupuhe kirkkoherra Ilkka Mäkinen.

Sunnuntaina seurakuntalaisille on tarjolla bussikuljetus seurakuntalaisille; aikataulut ja reitit löytyvät täältä

Oulujoen seurakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksessa olivat mukana elokuussa Oulun seurakuntayhtymän johtaja Pekka Asikainen (vasemmalla takarivissä), yhtymän henkilöstöpäällikkö Seppo Pitkäaho, yhtymän asianhallintasihteeri Henriikka Porter, yhtymän talousjohtaja Arja Ahonen, Oulujoen seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Martti Turkka (vasemmalla eturivissä), pappisasessori Mirva Ahola, kirkkoherra Ilkka Mäkinen sekä lääninrovasti Pauli Niemelä. Kuvaa ottaa hiippakuntasihteeri Mirva Kuikka.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää