Pohjoisen itsenäiset seurakunnat vähenemässä?

Pohjoisen seurakunnat etsivät laajempia hartioita talouden hoitoon. Tuore selvitystyö antaa tukea Ylitornion ja Pellon seurakuntien yhdistymiselle. Pohdittavana on myös mahdollinen Tunturi-Lapin seurakuntayhtymä.

Toiminnan ja talouden turvaamiseksi Kolarin, Pellon ja Ylitornion seurakunnissa on syytä valmistautua yhteistyön vahvistamiseen ja kartoittaa myös mahdollisuus Tornionlaakson seurakuntien muodostamalle seurakuntayhtymälle.

Näin todettiin kaikissa kolmessa seurakunnassa syksyllä 2022. Selvitystyötä ryhtyi tekemään Oulun tuomiokapitulin määräämänä rovasti Heikki Nissinen.

Nyt Nissinen esittää loppuraportissaan Ylitornion ja Pellon seurakuntien yhdistämistä. Kolarin seurakunnan luontevin yhteistyö toteutuisi Tunturi-Lapin seurakuntien suuntaan. Tunturi-Lapin seurakuntia ovat Kittilä, Muonio ja Enontekiö.

Nissinen pitää tarpeellisena jatkaa selvitystyötä Tunturi-Lapin seurakuntien yhteistyön vahvistamiseksi ja mahdollisen seurakuntayhtymän perustamiseksi.

Raportissa todetaan, että Kolarin, Pellon ja Ylitornion seurakuntien taloutta rasittavat muun muassa jäsenmäärän väheneminen ja suuri kiinteistömassa korjaustarpeineen.

Seurakuntien alueella on yhteensä kahdeksan kirkkoa, useita seurakuntataloja sekä muita kiinteistöjä, joiden käyttöaste on kohtuullisen matala.

Selvitystyöhön sisältyi myös keskustelu mahdollisesta yhdestä yhteisestä seurakunnasta. Pohdittavana oli myös vaihtoehto, jossa kahdella seurakunnalla olisi yhteinen kirkkoherra

Selvitystyön aikana kuultiin sekä seurakuntien viranhaltijoiden että luottamushenkilöiden näkemyksiä. Myös seurakuntalaisilla oli mahdollisuus kertoa kantojaan Ylitornion, Pellon ja Kolarin seurakuntien tulevaisuudesta.

Seurakuntien luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden kuuleminen loppuraportin pohjalta jatkuu heti toukokuussa. Keskusteluissa on mukana myös Kittilän, Muonion ja Enontekiön seurakuntien edustajia.

Lopullisen päätöksen seurakuntien yhdistymisestä tekee aina Kirkkohallitus.

Parhaillaan on vireillä Muhoksen, Utajärven ja Vaalan yhdistyminen.

Seurakuntaliitoksia on valmisteilla myös muissa hiippakunnissa.

Piispa Jukka Keskitalo on kannustanut hiippakuntansa seurakuntia etsimään talouteensa laajempia hartioita. Kuva Oulun tuomiokapitulista: Harriet Urponen


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää