Uusitussa veisukirjassa on poppia, räppiä ja rauhaa

Uusi versio Nuoren seurakunnan veisukirjasta toimii riparilla ja bändiharkoissa. Perjantai-iltana Keskustan seurakuntatalossa lauletaan läpi kaikki kirjan sisältämät 130 kappaletta.

||

Myönteisiä yllätyksiä. Popimpaa ja modernimpaa materiaalia kuin aikaisemmassa versiossa.

Näin luonnehtii Oulujoen All Stars -bändin väki uutta Nuoren seurakunnan veisukirjaa.

On mukana myös jotain, mikä oudoksuttaa.

– Aika paljon on rap-kappaleita. Niitä voi olla hankala käyttää esimerkiksi rippileirillä, pohtivat seurakunnan bändin jäsenistä Roosa Ukkola, Teemu Väänänen ja Aapo Kuusinen.

Puolet uutta, puolet tuttua

Tänä vuonna 50 vuotta täyttäneestä Nuoren seurakunnan veisukirjasta ilmestyi 11. painos tammikuussa. Tommi Kaleniuksen toimittamassa, punakantisessa kirjassa on 130 laulua, joista puolet on uusia.

Vanhat klassikkobiisit valittiin seurakunnille tehdyn kyselyn perusteella. Uutena mukaan pääsi muun muassa Mariskan, Jukka Pojan ja Happoradion tuotantoa.

Sisältöön tehty nuorennusleikkaus saa kehuja Oulun seurakuntien nuorisomuusikko Esa Rättyältä.

– Hyvä, että joukossa on nuoremman sukupolven lauluntekijöitä. Tämänkaltaista riskinottoa tarvitaan, että kirja pysyy kiinni ajassa.

– Nuorennus on tärkeää jo esimerkiksi kielikuvien kannalta. Maailma on erilainen paikka tänään kuin vaikkapa 1980-luvulla tehtyjen laulujen aikaan.

Kuvassa on avoinna oleva salkku, joka on täynnä Nuoren seurakunnan veisukirjoja.

Nuoren seurakunnan veisukirjaa on käytetty 50 vuoden ajan.

Lauluja omaksi ja muiden iloksi

Oulujoen seurakunnassa toimii kaksi All Stars -bändiä. Ne ottivat kirjan käyttöön heti sen ilmestyttyä.

Biisejä on ehditty soittaa muuallakin kuin Hintan seurakuntatalon kellarissa sijaitsevalla treenikämpällä.

– Olemme esittäneet kappaleita messuissa ja Oulujoen seurakunnan nuorisotyötä esittelevässä Tuu tsekkaan -tapahtumassa. Kuukausi sitten olimme soittamassa Muhoksella uuden toimintakauden startissa, Väänänen ja Kuusinen luettelevat.

Kitaristi Teemu Väänänen ja toinen bändiohjaaja Roope Valtonen.

Tärkeä osa seurakuntien nuorisotyötä

Nuoren seurakunnan veisukirjan laulut ovat tulleet tutuiksi suurelle osalle suomalaisista. Kun uusi painos julkistettiin alkuvuodesta, Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja Jarmo Kokkonen arvioi, että 50 vuoden aikana 2,5 miljoonaa suomalaista on laulanut niitä rippikoulussa tai muualla.

Esa Rättyä toteaa kirjan olevan seurakuntien nuorisotyössä keskeisessä osassa.

– Se kulkee toiminnassamme käsi kädessä virsikirjan kanssa.

Roosa Ukkola, Aapo Kuusinen ja Teemu Väänänen saivat ensimmäisen kosketuksensa Nuoren seurakunnan veisukirjaan rippikoulussa. Sen jälkeen se on ollut ennen kaikkea bändien soittoharjoituksissa käytettävää materiaalia.

– Kun ajattelen veisukirjaa, päällimmäisenä mieleen tulevat ihan ensimmäiset keikat ja niissä tuntunut jännitys, kertoo Teemu Väänänen.

Ohjaaja Veera Parkkisen mukaan Nuoren seurakunnan veisukirja on bänditoiminnan pohja.

– Tästä aloitetaan. Myöhemmin soitetaan muutakin musiikkia.

 

Nuoren seurakunnan veisukirjan läpilaulanta on Keskustan seurakuntatalossa pe 2.10. klo 17.30. Tilaisuuteen voi tulla paikan päälle tai seurata sitä YouTubessa Kirkko Oulussa -kanavalla. Laulua säestävät Oulun seurakuntien musiikkiryhmät.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää