Pyhäinpäivänä muistetaan edesmenneitä läheisiä

Pyhäinpäivää vietetään lauantaina 4. marraskuuta. Edesmenneitä läheisiä muistetaan kirkoissa ja hautausmailla. Seurakuntien iltakirkoissa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Osa seurakunnista tarjoaa pyhäinpäivän hautausmaakävjöille mehua tai glögiä.

Pyhäinpäivänä pidettävissä jumalanpalveluksissa ja hartauksissa luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleiden seurakuntalaisten nimet. Oulussa jumalanpalvelukset alkavat kello 18 Kiimingin, Pyhän Tuomaan, Haukiputaan, Karjasillan, Oulunsalon ja Oulujoen kirkoissa.

Yli-Iissä jumalanpalvelus on Yli-Iin kirkon hautausmaalla. Tuomiokirkossa pyhäinpäivän hartaus käynnistyy kello 16.

Oulun hautausmaalla sijaitsevan Intiön kappelin ovet ovat avoinna pyhäinpäivänä kello 12–15, jolloin hautausmaakävijät voivat käydä juomassa lämmintä mehua kappelin eteisessä. Kappelissa on mahdollista halutessaan keskustella sairaalapastorien tai perhetoiminnan ohjaajan kanssa. Pyhäinpäivän hartaus on kappelin isossa salissa kello 15.

 

Muhoksella pidetään pyhäinpäivän sanajumalanpalvelus kirkossa kello 16. Jumalanpalveluksessa sytytetään kynttilät edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleille seurakunnan jäsenille.

Tyrnävän seurakunnassa pyhäinpäivän messu pidetään kahdessa kirkossa: Temmeksen kirkossa kello 14 ja Tyrnävän kirkossa kello 18. Ennen messua hautausmaakävijöille tarjotaan glögiä ja pipareita Temmeksen hautausmaalla kello 11.30–13.45 ja Tyrnävän hautausmaalla kello 15–17.45.

Lumijoella pyhäinpäivän iltakirkossa kello 18–19 sytytetään kynttilät viime pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneille lumijokisille sekä muualla asuneille Lumijoen kirkkomaahan haudatuille.

Limingan kirkossa pidettävässä sanajumalanpalveluksessa kello 18 muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneita muistokynttilät sytyttämällä. Tilaisuutta voi seurata Limingan seurakunnan YouTube-kanavalta.

Hailuodon iltakirkossa kello 18 muistetaan vuoden aikana poisnukkuneita lukemalla nimet ja sytyttämällä jokaiselle kynttilä.

Konsertteja jo pyhäinpäivän aattona

Pyhäinpäivän tunnelmaan voi laskeutua jo pyhäinpäivän aattona perjantaina 3. marraskuuta.

Kello 19 Vanhassa kappelissa Intiön hautausmaalla kuullaan sopraano Eeva Hartemaan, huilisti Annina Witickin ja pianisti-urkuri Miikka Lehtoahon esittämänä Johann Sebastian Bachin kantaatin Ich habe genug BWV82a ja Oskar Merikannon laulusarjan Haudoilta. Konsertissa kuullaan myös Daniel Stagnon ja Aki Lappalaisen tätä konserttia varten säveltämien teosten kantaesitykset.

Oulunsalon kirkossa on 3.11. kello 19 sävelhartaus, jossa Oulunsalon seurakunnan kamarikuoro ja Oulunsalo Ensemblen kvartetti esittävät Felix Mendelssohnin teoksen Wer nur den lieben Gott lässt walten.

Pyhäinpäivänä 4.11. alkaa tuomiokirkossa kello 20 konsertti, jossa esiintyvät sopraano Henna-Mari Sivula, baritoni ja pianolla konsertissa säestävä Lauri-Kalle Kallunki sekä urkuri Elias Niemelä. Mukana on myös soitinyhtye konserttimestarinaan Mikko Sorri. Konserttia voi seurata myös Virtuaalikirkossa (www.virtuaalikirkko.fi)

Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy, tuomiokirkon konsertin käsiohjelma on 10 euroa.

Kynttilä on toivon symboli

Pyhäinpäivänä viedään rakkaiden haudoille kynttilöitä ja muistellaan heitä. Hautausmailla on myös muistopaikkoja, johon voi viedä kynttilän, jos ei pääse viemään kynttilää oman läheisen haudalle tai hautaa ei ole.

Kynttilöiden sytytys on symboli iankaikkisuuden toivosta ja uskosta kuoleman jälkeiseen elämään.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää