Pyhän Tuomaan lapsikuorossa joskus laulaneet kutsutaan yhteen

Pyhän Tuomaan lapsikuoron taival alkoi kevättalvella 1991 Oulussa. Nyt kaikkia aikanaan kuorossa laulaneita ja kannatusyhdistyksessä toimineita kutsutaan juhlimaan.

|||||

Hyvää kannattaa odottaa, kuten sanonta kuuluu. Pyhän Tuomaan lapsikuoron 30-vuotisjuhlia piti viettää jo kaksi vuotta sitten, mutta juhlaviikonloppua päästään viettämään 22.–24. syyskuuta.

– Koronahan se sotki näidenkin juhlien aikataulun, tuumaavat kuoron nykyinen vetäjä Anu Arvola ja perustaja Anu Vuorenmaa.

Kolmekymppisiä on järjestetty keväästä alkaen, ja viikonlopun ohjelma alkaa olla valmis.

Lauantaina 23. syyskuuta kello 18 luvassa on konsertti, jonka kuoroon kutsutaan mukaan laulamaan kaikki entiset ja nykyiset kuorolaiset. Ohjelmistossa on kuoron esiintymiskappeleita vuosien varrelta. Kaikille avoimen konsertin jälkeen on tarjolla juhlakahvit ja muistelot Pyhän Tuomaan kirkolla.

”Kuoron vetäjän pitää oikeasti välittää lapsista”

Kuoron tarina lähti liikkeelle helmikuussa 1991 Tuiran seurakunnan kymppisynttäreillä. Siellä kanttorina vastikään aloittanut Anu Vuorenmaa, tuolloin Peltoniemi, jakoi mainoslappuja suunnitteilla olevasta lapsikuorosta.

 

Olin nuori ja täynnä intoa.

 

– Yhdellä ryhmällä aloitettiin ja siitä se kasvoi. Olin nuori ja täynnä intoa, muistelee Vuorenmaa hersyvästi nauraen.

Kuoro varttui lasten mukana, ja pian isommille perustettiin oma nuorisokuorolaisten ryhmä.

– Enimmillään mukana oli noin 50 laulajaa, muistelee Vuorenmaa, joka aikanaan perusti seurakuntaan myös musiikkileikkikoulu Trillin.

Vuorenmaa ehti luotsata lapsikuoroa yli 15 vuotta ennen muuttoa Ähtäriin. Nykyisin hän työskentelee musiikkialan yrittäjänä ja musiikkiterapeuttina.

Anu Vuorenmaa ja Anu Arvola toivottavat juhlaviikonloppuun tervetulleiksi kaikki entiset lapsikuorolaiset perheineen. 

Kuorolla oli sen jälkeen muutamia lyhytaikaisempia vetäjiä, kunnes Anu Arvola alkoi johtaa kuoroa reilu vuosikymmen sitten.

Molemmat kiittelevät kuoron kannatusyhdistyksessä vuosien varrella toimineita omistautuneisuudesta. Samaa omistautumista Arvolan ja Vuorenmaan mukaan vaaditaan kuoron johtajalta.

 

Kun rakastat lapsia, he rakastavat takaisin.

 

– Vetäjän pitää oikeasti välittää nuorista. Kun rakastat lapsia, he rakastavat takaisin, kaksikko tuumaa.

Vuorenmaa huomasi tämän konkreettisesti, kun hän Ähtäriin muutettuaan sai isompia nuorisokuorolaisia ”remppakylään” syksyllä 2008. Vuorenmaan puhelimeen on tallentunut kuvia, joissa nuoret maalaavat seinää Vuorenmaan asunnossa ja istuvat juttelemassa kynttilänvalossa.

Laulumatkoja on tehty ulkomaille saakka

Pyhän Tuomaan lapsikuoro on suuntautunut alusta alkaen myös oman seurakunnan ulkopuolelle. Esiintymässä on käyty kotimaisten tapahtumien lisäksi naapurimaissa Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä sekä Tsekissä, Saksassa ja Isossa-Britanniassa saakka.

– Minä tulin kanttoriksi koulumaailmasta, ja olin tyytyväinen, kun sain jatkaa kansainvälistä toimintaa myös seurakunnassa, kertoo Anu Arvola.

Isompia esiintymisiä varten pidetään viikonlopun mittaisia harjoitusleirejä lähiseudulla. Leireillä mukana on myös kuorolaisten vanhempia, joten porukka nivoutuu yhteen yhdeksi suureksi perheeksi.

Yhteistyötä on tehty myös muiden kuorojen kanssa. Aikoinaan Pyhällä Tuomaalla järjestettiin useana vuonna Lasten laulujuhlaa, joka kokosi yhteen eri kuoroja.

 

Yhdellä kertaa katsojia tuli neljäsataa, eivätkä kaikki mahtuneet sisään.

 

– Yhdellä kertaa katsojia tuli neljäsataa, eivätkä kaikki mahtuneet sisään. Niinpä järjestimme esityksen kahteen kertaan, Anu Vuorenmaa muistelee.

Laulujuhlaperinne toimii vieläkin. Oulussa on järjestetty vuosittaisten kirkkomusiikkijuhlien yhteydessä lapsikuorojen konserttipäivä, johon kokoontuvat seurakuntayhtymän lapsikuorot laulamaan yhdessä.

Kuorolaisia vuonna 2018.

Laulamisella vahvistetaan sisäistä ääntä

Kuoroharrastus vahvistaa musikaalisuutta. Vuosien varrella kuorolaisten joukosta on tullut paljon myös musiikin ammattilaisia, niin esiintyjiä kuin opettajia, ja onpa joukossa kapellimestarikin.

Vuorenmaa toteaa, että vaikka moni kuorolainen on löytänyt ammatin musiikkialalta, kuoron toiminnan idea on ollut tukea jokaista hänen elämänpolullaan, auttaa laulun avulla löytämään oma sisäinen kutsumus ja toimimaan rohkeasti sen mukaan.

– Alusta asti näkynä on ollut se, että kaikki osaavat laulaa. Se taito pitää vaan herättää.

=> Entiset ja nykyiset kuorolaiset, ilmoittautukaa mukaan viikonlopun tapahtumiin kuoron kannatusyhdistyksen puheenjohtajalle Minna Silvolalle: minna.k.silvola@gmail.com.

30-vuotisjuhlien viikonloppu

  • Juhlakonsertti la 23.9. klo 18–19.15 Pyhän Tuomaan kirkossa.
  • Konsertin jälkeen juhlat seurakuntasalissa klo 19.30–21.
  • Kuoron musiikkiavustus su 24.9. klo 12 messussa Pyhän Tuomaan kirkossa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää