Pyhiinvaellus on ihmistä muuttava kokemus

Jyrki Hautaniemelle pyhiinvaellus on tilaisuus arjesta irtautumiseen ja Jumala-suhteen hoitamiseen. Rinkkaansa Hautaniemi pakkaa aina ikivanhan Raamattunsa.

Pyhiinvaellus antaa aikaa seurustella Jumalan kanssa, sanoo Jyrki Hautaniemi. Hän on kävellyt Pohjois-Espanjan Santiago de Compostelaan kulkevaa vaellusreittiä jo viidesti.

Hautaniemen mukaan kävelemisen tekee pyhiinvaellukseksi nimenomaan Raamatun lukeminen, hengellisten asioiden miettiminen ja rukous.

– Pyhiinvaelluksella kävelet tunnista toiseen. Kävely muuttuu siinä helposti rukoukseksi.

Hautaniemi pakkaa rinkkaan mukaan aina paperisen Raamattunsa.

– Iänvanha ja räjähtänyt se jo on, mutta sen kanssa on mukava astua vaikka kirkkoon rauhassa lueskelemaan.

Pyhiinvaeltajien kohtaamisissa reitin varrella jutellaan hengellisistä aiheista tai jaetaan kokemuksia ihan vain arkisesta elämästä.

– Muilta vaeltajilta saatetaan tiedustella, onko tämä kristitty vai ei. Se enempää kenenkään edustamista suuntauksista ei udella.

Läheskään kaikilla pyhiinvaellusreitillä kulkevilla ei ole hengellisiä tarkoitusperiä.

 

En usko, että tänä päivänä enää kukaan lähtee pyhiinvaellukselle syntejä sovittaakseen.

 

– En usko, että tänä päivänä enää kukaan lähtee pyhiinvaellukselle syntejä sovittaakseen.

Hautaniemelle itselleen pyhiinvaellus on tilaisuus arjesta irtautumiseen ja Jumala-suhteen hoitamiseen.

– Meille ärsykkeiden täyttämässä maailmassa eläville ihmisille irtautuminen on terveellinen kokemus. Vaelluksella on myös mahdollisuus tulla tutuksi itsensä kanssa.

– Pyhiinvaelluksella kaikki ei ole kaunista ja mukavaa – niin kuin ei aina elämässä muutoinkaan. Jalkoihin voi tulla rakkoja, rinkka ehkä hiertää olkapäitä. Reitti ei ehkä aina kuljekaan jylhissä maisemissa vaan se voi olla suoraa hiekkatietä ja peltoja. Kävellessä voi joutua kohtaamaan tylsyydenkin ja se on ihan hyvä asia.

– Hetken irtiotto tutuista ympyröistä luo tyhjää tilaa hengellisten asioiden miettimiseen. Jos olet varannut pyhiinvaellukseen vaikkapa kaksi viikkoa, sinä aikana ei tarvitse huolehtia muusta kuin vaeltamisesta. Heräät, syöt aamupalan, pakkaat rinkan, lähdet tekemään matkaa. Ruokailet, tapaat ihmisiä, tulet majapaikkaan, ehkä peset vähän vaatteita, levähdät. Istut yhteisellä illallisella ja juttelet rallienglannilla muiden vaeltajien kanssa.

Pyhiinvaelluksilla Hautaniemi ei halua olla koko ajan muun maailman tavoitettavissa.

– Pistän puhelimen kiinni, olen siinä hetkessä ja otan vastaan mitä tulee.

 

Vaellukselta saa jotakin sellaista, jota ei voi kuvitella etukäteen.

Jyrki Hautaniemi

 

Hautaniemen kokemuksen mukaan ensimmäiset kolme vaelluspäivää mielessä risteilevät kaiken maailman ajatukset. Vähitellen ajatusten sinkoilu alkaa rauhoittua ja mieli muuttuu vastaanottavaiseksi.

– Jumala voi yllättää siinä, miten hän puhuttelee itse ketäkin siellä reitillä. Vaikka istahtaisit lukemaan Raamattua paikkaan, missä on paljon muitakin ihmisiä, hälinä ympäriltä katoaa. Mieleen laskeutuu hiljaisuus ja rauha, olet yksin tekstin ääressä ja kykenet ottamaan vastaan Jumalan läheisyyden.

– Jokaisella pyhiinvaellukselle lähtevällä on omat odotuksensa matkan suhteen. Itse olen huomannut, että se on yleensä ihan toisella tapaa upea kuin olin kuvitellut. Vaellukselta saa jotakin sellaista, jota ei voi kuvitella etukäteen. Pyhiinvaellus on ihmistä muuttava kokemus.

Pyhiinvaellukselle Hautaniemi on lähdössä myös ensi vuoden syksyllä. Rovaniemen seurakunnassa nuorisotyönohjaajana toimiva Hautaniemi suunnittelee parhaillaan pyhiinvaellusrippikoulua. Reissuun lähtee 18 nuorta, neljä yli 18-vuotiasta isosta ja kolme ohjaajaa.

  • Jyrki Hautaniemi kertoo pyhiinvaelluskokemuksistaan 7.10. Tuiran kirkossa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ilmoittautuminen 27.9.2023 mennessä (lisätietoa  www.oulunseurakunnat.fi/santiago).

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää