Radiohartaudet ovat tuoneet turvaa ja lohtua 90 vuoden ajan

Viikolla 10 aamu- ja iltahartauksina Radio Yle 1:ssä kuullaan kuuntelijoiden toiveuusintoja vuosien varrelta.

7. maaliskuuta tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Yleisradio lähetti ensimmäisen radiohartauden. Ensimmäinen radiohartaus lähetettiin 7.3.1932 suorana lähetyksenä Helsingin Vanhasta kirkosta ja tuossa hartaudessa puhui piispa Jaakko Gummerus.

Radiohartaudet ovat aina olleet kiinni suomalaisten arjessa ja pyhässä. Hartaudet ovat myös tuoneet lohtua vaikeina aikoina ja pyrkineet avaamaan toivon näköaloja. Jokainen radiohartaus tavoittaa yhä useita kymmeniä tuhansia kuulijoita Yle Radio 1 -kanavan ja Yle Areenan kautta.

Radiohartauksen merkitystä kuvaa tuottaja-toimittaja Pyry Paananen seuraavasti.

– Radiohartaus on ollut jo 90 vuoden ajan keskeinen lohdun ja toivon tuoja erilaisissa tilanteissa. Monille kuulijoille se on tärkeä päivittäinen rutiini, aamuin illoin, joka tarjoaa evästä jokaiseen päivään ja toisaalta rauhoittaa illalla kohti yön lepoa.

Juhlaviikolla lähetetään toiveuusintoja

Radiohartauksien 90-vuotisjuhlan kunniaksi viikolla 10 Yle Radio 1 -kanava lähettää aamu- ja iltahartauksina kuuntelijoiden toiveuusintoja radiohartauksista. Vanhin lähetettävä hartaus on torstaina 10.3. lähetettävä arkkipiispa Ilmari Salomiehen pitämä iltahartaus. Kyseinen hartaus lähetettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1956 yleislakon aikana.

Arkkipiispa Salomies puhuu hartaudessa kansakuntaamme kohdanneesta koettelemuksesta. Vaikka hartaus on pidetty yli 60 vuotta sitten, sen sanoma yhä ajankohtainen, kun maailmaa on kohdannut koronapandemia ja kuulemme uutisia Ukrainasta sodan keskeltä.

Muut juhlaviikon hartauspuhujat ovat kirkkoherra Olavi Virtanen, kirjailija Martti Lindqvist, kirkkoherra Seppo Lohi, kirjailija Kaisa Raittila, pastori Marjaana Toiviainen, rovasti Kai Vahtola sekä kirjailija Anna-Maija Raittila.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää