Rauhantulen sanoma valaisee sisältä päin

Betlehemistä alkuisin oleva rauhantuli on jälleen liikkeellä Suomen eri kolkkiin. Viime vuonna tuli kulki lyhdystä lyhtyyn 250 paikkakunnalle, tällä hetkellä rauhantuli on haettavissa omaan lyhtyyn yli 170 paikkakunnalla. Oulussa tulen saa tuomiokapitulin sisäpihalla palavasta lyhdystä.

Piispa Jukka Keskitalo otti vastaan rauhantulen piispantalon seimen luona viime viikolla. Karjasillan vs. seurakuntapastori Sanna Nygård luki rauhantulen mukana kulkevan rauhanviestin, jonka tänä vuonna on kirjoittanut Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

Betlehemin rauhantulta jaetaan tänäkin vuonna liekistä liekkiin ja lyhdystä lyhtyyn.

Eri maiden partiolaiset ovat ottaneet perinteekseen liekin kuljetuksen joulunaikana esimerkiksi kirkkoihin, vanhustentaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, vankiloihin ja erilaisiin tapahtumiin muistuttamaan rauhan tärkeydestä.

Rauhan liekillä on paikkansa myös yksittäisten ihmisten kodeissa. Oulussa rauhantulen voi hakea omaan lyhtyyn Oulun tuomiokapitulin sisäpihalta.

Rauhantuli on lähtöisin Jeesuksen syntymäkirkosta Betlehemistä. Tänä vuonna se tosin ei lähtenyt  liikkeelle tavallisen tapaan Betlehemistä vaan Itävallasta ja Tanskasta, missä tulta on  Israelin poliittisen tilanteen vuoksi säilytetty.

Rauhantulen mukana kulkevan Rauhanviestin on tänä vuonna kirjoittanut piispa Matti Repo.

– Rauhantuli ei ole huolella valittujen ihmisten vuorotellen kannettavaksi annettu väliaikainen viesti. Sen liekki ei jää vain yhteen paikkaan palamaan. Se on tarkoitettu jaettavaksi.  Se kestää kuljetusta talosta toiseen.

Ehkä voit toivottaa ystävillesi ja naapureillesi tänä vuonna hyvää joulua Betlehemin rauhantulta palavan kynttilän avulla, piispa ehdottaa.

– Rauhantulen liekki ei itsessään eroa muista kynttilöistä. Mutta kun kerrot sen alkuperän, se kantaa sanomaa, joka valaisee ja lämmittää sisältä päin.

Viime vuonna rauhantuli paloi Suomessa 250 paikkakunnalla.

Mikäli lähdet liekin hakuun autolla, varaa kynttilän kuljetukseen vähintään tukevasti pystyssä pysyvä, painava kynttilälyhty tai iso metallinen astia, esimerkiksi metalliämpäri, jonka pohjalla on pieni kerros hiekkaa. Kokeneet rauhantulen hakijat varaavat usein mukaan myös ohuen kruunukynttilän, jolla rauhantuli siirtyy helposti piispantalon lyhdystä omaan kynttilään. Hyvä keino taata rauhantulen säilyminen kotiin saakka on ottaa mukaan kaksi hautakynttilää – on aika epätodennäköistä, että kummatkin sattuisivat kotimatkalla sammumaan.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää