Rippileirit lyhenevät Oulussa

Vaikka leiripäiviä on vähemmän, rippikoulun kokonaiskesto pysyy samana. Suositus Oulun seurakunnissa on lisätä yhdellä päivällä ennakkotapaamisia rippikoulunuorten kanssa.

Oulun seurakunnan rippileirit lyhenevät päivällä. Leirijakson pituus on tulevana kesänä kuusi päivää seitsemän sijasta.

Vaikka leiripäiviä on vähemmän, rippikoulun kokonaiskesto pysyy samana. 

– Suositus yhtymän seurakunnissa on lisätä yhdellä päivällä ennakkotapaamisia rippikoulunuorten kanssa. 

– Tällainen yhteinen kaupunkipäivä voisi olla juuri leirijakson kynnyksellä, sanoo Haukiputaan nuorisotyöntekijä, rippikouluvastaava Elisa Heikkinen.

Nuoret tutummiksi, leirit turvallisimmiksi

Kohtaamiset ennakkoon leiriläisten kanssa tarjoavat leirin vetäjille mahdollisuuden tutustua nuoriin aiempaa paremmin.

–   Etukäteistutustumisilla on merkitystä muun muassa leirin turvallisuuteen. Suurelle joukolle viikko leirikeskuksessa on hauska, ikimuistoinen elämys isossa porukassa, mutta osalle jatkuva yhdessä oleminen voi olla kuormittava kokemus.

– Mitä paremmin me tunnemme nuoret ennakkoon, sitä helpompi meidän on leirillä huomioida esimerkiksi sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia, Heikkinen sanoo.

Leirijaksojen lyhenemiselle on muitakin syitä. 

– Muutoksella saamme mahtumaan kesään muutaman leirin lisää. Toivon sen tarkoittavan myös sitä, että ryhmäkokoja on mahdollista pienentää. Pienempien ryhmien kanssa on usein helpompi toimia.

Syksyn rippikouluun ilmoittautumisen yhteydessä oululaisnuorille oli tarjolla ensimmäistä kertaa niin kutsuttuja yhdistelmäripareita. Ne olisivat olleet opetusta niin kaupungissa kuin leirillä, mutta kokeilu sai vain vähän kiinnostusta.

Kesä paljasti kasvavat ongelmat jaksamisessa

Elisa Heikkinen arvioi, että nuorten paha olo tuli aiempaa enemmän esille viime kesänä.

– Leirit olivat ajoittain haastavia. Nuorissa näkyi keskittymisvaikeuksia ja jaksamattomuutta. Moni nukkuu leirillä vähemmän kuin tavallisesti ja univaje tuo omat ongelmansa.

Heikkinen kertoo, että opetusta muokataan usein tiedostaen nuorten vaikeudet keskittymisessä.

– Oppitunteja on saatettu lyhentää ja aiheiden käsittelyssä ei välttämättä päästä kovin syvälle. Osalle leiriläisistä myös pienryhmä isosen johdossa on hankala kokemus ja ”jään murtaminen” keskustelujen syntymiseksi on kovan työn takana.

Älypuhelimet hankaloittavat Heikkisen mielestä leirikuplan syntymistä.

– Leirin sisällä saattaa olla omia porukoita sosiaalisessa mediassa, ja nuoret seuraavat sivusilmällä saamiaan viestejä. Noissa ryhmissä me ohjaajat emme ole useinkaan mukana ja siksi emme tiedä, mitä siellä on menossa. 

Jos puhelimet kameroineen ovat esillä, mukaan lähteminen iltaohjelmien leikkeihin voi arveluttaa. Pelkona on kuvatuksi tuleminen ja kiusaaminen netissä.

Talousarviosta varoja lisätyövoimaan

Elisa Heikkinen iloitsee siitä, että Oulun seurakunnat on myöntänyt 100 000 euroa lisärahoitusta rippikouluihin. Summalla voidaan muun muassa palkata lisätyövoimaa leireille.

Vuonna 2024 rippikouluiässä ovat 2009 syntyneet nuoret. Rippikoulun käy Oulussa noin 2000 nuorta vuosittain. Vuoden 2024 rippikouluihin tuleva ikäluokka on noin 200 nuorta suurempi kuin edellinen vuosikerta.

Rippikoulut ovat suuressa suosiossa Oulussa. Lähes jokainen rippikouluikäinen käy rippikoulun. Myös kirkkoon kuulumattomia nuoria rippikoulu kiinnostaa.

Ei suuri muutos, isonen toteaa

Oulunsalolainen  isonen  Eeva Joensuu ei usko, että päivän nipistys leirin kestosta hankaloittaa esimerkiksi ryhmäytymistä. 

–  Toki itselleni ja monelle leiriläiselle päivät yhdessä ovat niin mukavia kokemuksia, että leiripäiviä soisi olevan mahdollisimman paljon. Isostelu on kivaa!

–  Jos yksi päivä vähemmän näkyy pienempänä palkkana, se mietityttää, vaikka rahan vuoksi isoshommiin ei kannata ryhtyä.  

Ennakkopäivä leirijakson kynnyksellä kuulostaa hyvältä, Joensuu kommentoi tulevan kesän muutosta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää