Rukoillaan Ukrainan puolesta, piispa Keskitalo kehottaa

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo ottaa kantaa kiristyvään Ukrainan tilanteeseen. Piispa kehottaa rukoilemaan Ukrainan puolesta. samoin rukoilemaan malttia ja viisautta maailman johtajille.

Piispa Jukka Keskitalo kehottaa sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan kannanotossa Oulun hiippakunnan seurakuntia rukoilemaan jumalanpalveluksissa Ukrainan ja koko maailmanpoliittisen tilanteen puolesta.

Piispa perustelee kannanottoaan sillä, että moni ihminen on viime viikkojen seurakuntavierailuilla purkanut hänelle huoltaan ja pelkojaan Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi.

Keskitalo näkee erityisen huolestuttavana sen, että nyt puheisiin on noussut sodan mahdollisuus Euroopassa.

Piispa toteaa Venäjän väittävän, että siihen kohdistuu sotilaallista uhkaa, ja siksi se tavoittelee etupiiriä itselleen. Mikä tämä uhka on, sitä Venäjä ei ole pystynyt konkretisoimaan.

– Tosiasiallisesti mitään sellaista uhkaa, joka oikeuttaisi Venäjän uhittelun naapureitaan kohtaan, ei ole olemassa.

Piispan mielestä Venäjä on hybridivaikuttamisen ja hämmentämisen supervalta.

– Kuten nytkin näemme, se on kyennyt taitavalla toiminnallaan muuttamaan koko maailmanpolitiikan keskustelunaiheet mieleisekseen ja saanut koko maailman spekuloimaan sillä, mitä Venäjä nyt aikoo tehdä. Ja kukapa enää puhuu Krimin valtaamisesta, kun huomio on jo siirretty muihin asioihin, piispa Keskitalo kirjoittaa.

Keskitalon mukaan muun maailman tulee olla yhtenäinen varoittaessaan Venäjää talouspakotteista, jos se hyökkää Ukrainaan.  Talouspakotteiden vaikutus ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, sillä Krimin valtaamisesta lähtien voimassa olleista pakotteista huolimatta Venäjän talous on vain vahvistunut, piispa toteaa.

Kaikesta huolimatta piispan mukaan ainoa vastuullinen ajattelumalli tässä tilanteessa on panostaa diplomatiaan. Sillä saralla Suomi on toiminut aktiivisesti.

– Tasavallan presidentti Sauli Niinistön toimet saavat laajasti arvostusta ympäri maailmaa ja myös ulkoministeri Pekka Haavisto on puheissaan ollut hyvin analyyttinen ja viisas. Jospa järki sentään vielä voittaisi.

Piispa Keskitalon mukaan saamme Suomessa elää turvallisella mielellä, eikä meihin kohdistu suoraa uhkaa.

– Olisi kuitenkin pään pistämistä pensaaseen ajatella, että Suomi olisi jotenkin täysin immuuni ja erillinen saareke tässä valtapelissä.

Miten Suomi pitkällä tähtäimellä hoitaa omat kansalliset turvallisuustarpeensa – nykymallilla vai Naton jäsenenä – siihen en ota kantaa. Keskustella asiasta kuitenkin kannattaa, piispa muistuttaa.

Piispa rohkaisee ristimään kädet ja kääntymään Jumalan puoleen.

– Voimme toimia rauhan välikappaleina lähipiirissämme ja voimme rukoilla viisautta ja malttia maailman johtajille. Kehotan kaikkia Oulun hiippakunnan seurakuntia kantamaan jumalanpalvelusten esirukouksissa Jumalan eteen Ukrainan kansaa ja koko maailmanpoliittista tilannetta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää