Stepalla on aina kuulokkeet päässä

Taustatarinaklubin lokakuun artisti on oululainen rap-muusikko Stepa, joka haluaa antaa musiikillaan oman panoksensa nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

|

Stepa, siviilinimeltään Joni Stenberg, on rakastunut musiikkiin uudelleen. Viime vuonna hän julkaisi albumin Rakkaus ylivoimainen ja heinäkuun alussa ilmoille pärähti tuore kokopitkä, Siistii räppii. Työn alla on myös uusi soololevy sekä yhteislevy Evil Stöön kanssa. Hengästyttääkö yhtään?

– Musan tekeminen tuntuu tällä hetkellä todella hyvältä. On kiva luoda uutta, siitä tulee aina hyvä mieli.

Toisinkin on ollut. Stepa muistelee aikoja, jolloin tekeminen takkusi, ja tavoitelistalla oli jotakin, joka ei ollut omissa käsissä.

 

Hain jossakin vaiheessa uraani ihan jokaisen nurkkapöydän äijän hyväksyntää.

 

– Hain jossakin vaiheessa uraani ihan jokaisen nurkkapöydän äijän hyväksyntää. Nyt on sellainen olo, että hyväksykää minut, jos haluatte. Mua ei haittaa, vaikka tekisin levyjä, joita kukaan ei kuuntele. Olen onnekas, kun mulla on mahdollisuus tehdä musiikkia.

Taistelu pahoinvointia vastaan

Yhteisöpedagogiksi ja luokanopettajaksi kouluttautunut artisti elättää tällä hetkellä itsensä musiikilla. Levyjen tekemisen lisäksi hän keikkailee aktiivisesti sekä lavoilla että satunnaisesti sosiaalityön puolella.

– Musakeikkoja on ollut viime kesän aikana sopivasti, olisin voinut takoa enemmänkin. Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että vapaa-aika on suurempaa rikkautta kuin se, että olisin joka päivä keikoilla tekemässä rahaa.

 

Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että vapaa-aika on suurempaa rikkautta kuin se, että olisin joka päivä keikoilla tekemässä rahaa.

 

Sosiaalipuolen keikkatyö on tarkoittanut Stepalle nuorten räppityöpajojen ohjaamista valtion koulukodeissa. Ne ovat lastensuojelun viimeisiä etappeja, joissa lapsiin ja nuoriin voidaan vaikuttaa kasvatuksellisin keinoin.

– Koen, että tehtäväni muusikkona ja tässä maailmankaikkeudessa on antaa näillä keinoilla oma panokseni taisteluun masennusta ja nuorten pahoinvointia vastaan. Sen vuoksi teen musiikkia.

Musiikki on mystistä ja selittämätöntä

Musiikki on ollut Stepalle lapsesta asti “se juttu.” Ensimmäiset räppilyriikat syntyivät 12-vuotiaana. Siitä lähtien hän haaveili räppärin urasta, studioista, haastattelujen antamisesta ja siitä, että saisi tuoda iloa ihmisten elämään musiikin avulla.

– Musiikissa on jotakin mystistä ja selittämätöntä, sitä on vaikea pukea sanoiksi. Musiikki väreilee ilmassa ja tekee ihmisille hyvää. Olisi kamalaa, jos musiikkia ei olisi. Kuljen aina, joka paikassa, kuulokkeet päässä.

Stepa ei ole varsinaisesti opiskellut musiikkia. Kitara tuli soittimena tutuksi luokanopettajaopintojen aikana. Laulu- ja pianotunneille mies löysi tiensä myöhemmin.

Laulutuntien innostamana hän aloitti myös kuorolaulun. Stepan kasvoille nousee leveä hymy, kun hän muistelee kuoron esiintymistä vanhustenkodissa. Hän kokee hetken olleen yksi inspiroivimmista asioista elämässään.

– Muistan ajatelleeni, kuinka nuori minä olisi ihmetellyt tilannetta ja kommentoinut, että ”eikö jätkästä tullutkaan kova äijä, joku kuorolaulaminen ja vanhuksille esiintyminen on pehmeintä asiaa ikinä”. Silloin hoksasin, että vau, miten rohkea olen, kun olen nyt tässä. Mielestäni tämä on yksi kauneimpia asioita, joita olen elämässäni tehnyt.

Taustatarinaklubilla saa tanssia

Stepa nousee Taustatarinaklubin lavalle yhdessä räppärikollegansa Mactopiaksen kanssa lokakuun 9. päivä. Klubin konsepti on hänelle entuudestaan tuttu.

– Olen aikaisemmin miettinyt, että olisi siistiä päästä esiintymään klubille. Ajattelin kuitenkin, että sinne ei välttämättä haluta koneellista musiikkia tai räppiä. Toisin kävi.

Klubin intiimi miljöö tuntuu Stepasta kihelmöivältä. Etenkin istuva yleisö on hänelle jännittävä elementti.

– Olen tottunut siihen, että keikoille tullaan tanssimaan ja heilumaan. Ehkä minäkin voin pyytää penkin, istua alas ja räpätä siinä. Siinä saattaisi saada eri tavalla äänellä enemmän tunnelmaa keikkaan kuin pelkällä kehon liikkeellä.

Stepa kertoo, että Taustatarinaklubin tulevaa keikkaa voisi kuvailla sanoilla hassu ja mietteliäs. Biisilistaa ei ole lyöty vielä lukkoon, mutta yhden varman hitin hän lupaa.

Oulu Anthem! Sen aikana saa nousta penkistä ylös. Mua ei haittaa yhtään, jos yleisö innostuu tanssimaan.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää