Suora kysymys: Onko koronapassista tullut palautetta?

Tuomiorovasti Satu Saarisen mukaan uutinen koronatodistuksesta on synnyttänyt tunteikasta palautetta. Tuiran kirkolla koronapassin voi tulostaa itselleen 9.12. Jutun lopussa Oulujoen kirkkoherra Ilkka Mäkinen kertoo, miten häneltä, jonon hidastelijalta, sujui koronapassin näyttäminen. Kokemuksesta syntyi tiiviit ohjeet muille ensikertalaisille.

Oulun seurakunnat ovat ottaneet käyttöön koronapassin yleisötilaisuuksissa, kuten Kauneimmissa joululauluissa ja konserteissa. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Satu Saarinen, onko vaatimus koronatodistuksesta herättänyt kysymyksiä seurakuntalaisissa? Oletteko saaneet aiheesta palautetta?

– Koronapassin käyttöönotto viranomaissuosituksen mukaan on herättänyt runsaasti tunteita: osalle äärimmäisen positiivisia ja osalle äärimmäisen negatiivisia tunteita.

– On ymmärrettävää, että epävarmassa ja pitkään jatkuneessa tilanteessa tunteet purkautuvat, kun odotukset kaivatuista joulukonserteista ja laulutilaisuuksista eivät toteudu suunnitellusti.

– Toivoisin kuitenkin maltillista keskusteluilmapiiriä ja ymmärrystä sille, että kirkko ja seurakunnat toimivat ohjeistusten mukaisesti. Etsimme aina keinoja järjestää tilaisuuksia erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten saavuttamiseksi kulkeaksemme heidän rinnallaan vaikeista olosuhteista huolimatta.

– Meille on tullut myös jonkun verran käytännön kysymyksiä liittyen koronatodistuksen käyttöön ja niihin on tietysti vastattu, jos meille on jätetty yhteystiedot. Suurin osa palautteista on positiivista. Ihmiset ovat iloisia siitä, että kirkko pyrkii toimimaan terveysturvallisesti.

Kiimingin johtava diakoniatyöntekijä Erja Haho, onko sinulle kommentoitu koronapassin käyttämistä?

– Ei suoraan minulle, mutta olen kuullut terveisiä, että jotkut kokevat koronapassin eriarvoistavan ihmisiä. Muutamia diakonian joululounaalle ilmoittautuneita kertoi ottavansa ruoan mukaan sen sijaan, että olisi jäänyt syömään muiden kanssa. Lounaalle osallistuminen edellytti koronapassia.

Diakoniatyöntekijä Sami Riipinen, Tuiran kirkolla on mahdollista tulostaa oma koronapassi 9. joulukuuta kello 10–15. Miksi järjestätte tällaisen palvelun?

– Diakonian asiakkaissa on ihmisiä, joilla ei ole tietokonetta, tulostinta tai älypuhelinta. Passin tulostus kirkolla vaatii sen, että henkilöllä on pankkitunnustukset mukanaan. Me työntekijät olemme tuolloin lähellä ja läsnä, jos ongelmia ilmenee, mutta jokainen tulostaa itse oman passinsa. Tätä jo tietosuoja edellyttää.

Oulujoen kirkkoherra Ilkka Mäkinen, sinulla on viikonlopulta omakohtainen kokemus koronapassin näyttämisestä tilaisuuden alkaessa. Miten se sujui ensikertalaiselta?

– Menin vieraaksi Korvensuoran asukastuvan joulupuurolle Talvikankaan koululle. Heh, taisin siinä itse pikkuisen hidastella, koska älypuhelimeni oli talvitakin taskussa ja käteni vähän kohmeessa.

– Koronapassin tarkastaja osasi suhtautua hyvin kaltaiseeni hidastelijaan. Kun sitten sain EU:n koronatodistuksen auki, tarkastaja neuvoi ystävällisesti minua laajentamaan koronapassin QR-koodia ja sijoittamaan sen kännykkäni näytön keskelle. Sen jälkeen koodi oli helposti luettavissa.

– Henkilöitä, jotka osallistuvat koronapassia vaativiin tilaisuuksiin, neuvoisin näin: avaa älykännykkäsi hyvissä ajoin ennen sisään pääsyä ja etsi koronapassisi tai ota esille paperinen todistus. Isonna  koronatodistuksessa oleva QR-koodi, mustavalkoinen neliö oikeassa yläkulmassa. Sijoita se kännykän näytön keskelle tai avaa paperinen todistus siten, että koodi on helposti luettavissa. Varaudu todistamaan kysyttäessä henkilöllisyytesi.

– Muista, että tämä toimenpide mahdollistaa melko normaalin tavan elää, vaikka kamppailu pandemiaa vastaan on vielä kesken.

 

Koronapassista saa tietoa täältä.

Ilkka Mäkisen haastattelu on lisätty juttuun tänään kello 13.50


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää