Taiteilijan tavoitteena oli saada lämpö ja lähestyttävyys piispan muotokuvaan

Meillä oli malli-istuntojen aikana kiinnostavia keskusteluja, sanoo piispa Jukka Keskitalosta muotokuvan maalannut taiteilija Joonas Vähäsöyrinki.

|||

– Tavoitteena oli luoda piispasta tunnistettava näköiskuva. Vaikka teos sijoittuu perinteiseen muotokuvamaalaamisen traditioon, on se silti hyvin tässä päivässä kiinni, kuvailee taiteilija Joonas Vähäsöyrinki.

Vähäsöyrinki maalasi piispa Jukka Keskitalon muotokuvan, joka paljastettiin Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa pidetyssä tilaisuudessa 10. tammikuuta.

Taiteilijan mukaan maalausprosessi oli hyvin mieleenpainuva kokemus, jonka hän kokee taiteen tekijänä myös itselleen merkittäväksi työksi ja luottamuksenosoitukseksi.

– Olen saanut prosessin aikana tutustua Jukka Keskitaloon henkilönä ja halusin myös muotokuvasta välittyvän hänen lämpimän ja helposti lähestyttävän persoonansa.

Taiteiilija ja malli tapasivat useita kertoja kahdeksan kuukauden aikana.

– Meillä oli malli-istuntojen aikana kiinnostavat, polveilevat keskustelut. Tällaisen projektin tekeminen on tuntunut jännittävältä ja mielenkiintoiselta kunniatehtävältä, Vähäsöyrinki kertoo.

Piispa Jukka Keskitalo on Oulun hiippakunnan 13. piispa. Hän täytti 60 vuotta 10.1.2022 ja hiippakunta halusi tässä yhteydessä vanhan perinteen mukaisesti maalauttaa piispasta muotokuvan.

Piispa sanoo aluksi pohtineensa, onko muotokuvan maalaaminen vielä nykypäivää.

– Sitten tajusin, että myös perinteen jatkamisella on yhteisölle iso arvo. Tuntuu hyvältä, että muotokuvan maalaajaksi löytyi taiteilija Oulun hiippakunnan alueelta, Keskitalo toteaa.

Joonas Vähäsöyrinki on Oulunsalossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja taideopettaja.

Piispojen muotokuvien maalaaminen on osa vuosisatoja vanhaa perinnettä. Oulun hiippakunnan ensimmäiset piispan muotokuvat ovat 1800-luvulta.

Oulun hiippakunnan piispojen muotokuvat on sijoitettu Piispantalon istuntosaliin ja juhlatiloihin. Muotokuvia ovat aiemmin maalanneet muun muassa Helene Schjerfbeck ja Eero Järnefelt.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää