Iskelmämessussa kuullaan tangokuningasta, joka elää kahdessa maailmassa
Oulun tuomiokirkon Iskelmämessussa laulava tangokuningas Pasi Flodström muistuttaa, ettei kirkko ole museo.
Musiikki alkoi soida Pasi Flodströmin elämässä jo varhain. Kolmannella luokalla hän tiesi tulevansa kanttoriksi – ja nyt hän on unelmatyössään.
Toinen haave syntyi myöhemmin, kun 15-vuotiaana Pasi alkoi unelmoida tangolaulajan urasta ja kisalavoista.
Kanttorina hän on kulkenut seurakuntalaisten rinnalla elämän tärkeissä käännekohdissa, olivatpa kyseessä ristiäiset, häät tai hautajaiset.
– On etuoikeus saada olla mukana ihmisten suurissa hetkissä, koskettaa ja tukea heitä musiikin kautta. Työ antaa perspektiiviä elämään ja muistuttaa siitä, kuinka tärkeä rooli musiikilla on myös surun hetkellä, Pasi kertoo.
Musiikkia kaikille myös kirkossa
Pasi Flodström on tullut tunnetuksi kanttorina, joka tuo rohkeasti iskelmämusiikkia kirkkoon. Hän on esiintynyt Iskelmämessuissa, joissa perinteisten virsien sijasta lauletaan rakastettuja suomalaisia iskelmiä.
– Haluan rikkoa raja-aitoja ja tarjota musiikkia, joka puhuttelee tämän ajan ihmistä. Kirkko ei ole museo – se elää ja hengittää ajassa. Esiintyessäni tangokeikoilla olen saanut paljon positiivista palautetta siitä, että olen tuonut turvallisia ja tuttuja säveliä myös kirkon tilaisuuksiin.
Pasi on huomannut, kuinka merkityksellistä on toteuttaa ihmisten musiikkitoiveita. Eräs mieleenpainuva hetki oli, kun hän soitti hautajaisten loppumusiikkina ”Mä oon rekkamies” -kappaleen – toiveen esittänyt henkilö oli työskennellyt rekkayrittäjänä.
– Aluksi ajatus tuntui erikoiselta, mutta lopulta hetki oli lämmin ja erittäin puhutteleva.
Kahden työn yllättävä yhdistelmä
Tangokuningas-titteli toi Pasi Flodströmin tunnetuksi koko Suomen kansalle. Moni yllättyy, kun kuulee hänen työskentelevän myös kanttorina.
– Tangokuninkuus on avannut mahdollisuuksia keskusteluihin ihmisten kanssa. On hienoa, että ihmiset uskaltavat jakaa ajatuksiaan ja monet ovat puhuneet jopa uskostaan, mistä suomalaiset eivät juuri halua puhua.
Kanttorin työ on myös auttanut Pasi Flodströmiä esiintyjänä.
– Lavalla on tärkeää olla oma itsensä, ja olen oppinut esiintymään sydämellä. Kirkollisissa tilaisuuksissa on oma jännityksensä – joskus perinteisessä jumalanpalveluksessa tuntuu, että tunnelma voi olla vähän ”jäykkä”. Iskelmämessuissa se ei ole sitä, Pasi lupaa.
Tulevaisuuden haaveet kuninkaalla eivät ole suuret. Pasi toivoo voivansa jatkaa sekä kanttorina että iskelmäartistina. Tästä yhdistelmästä hän on saanut ja saa edelleen valtavan paljon.
Kaikille avoin kutsu Iskelmämessuun
– Tervetuloa rohkeasti kokeilemaan jotakin uutta! Näillä sanoilla Pasi kutsuu oululaisia mukaan Iskelmämessuun.
Perjantai-iltana toteutettava messu on ensimmäinen kerta, kun Pasi Flodström pääsee käymään Oulun tuomiokirkossa ja hänestä on hienoa, että tämä tapahtuu juuri Iskelmämessussa.
– Vaikka jumalanpalvelus tuntuisi sinusta vähän vieraalta, niin lupaan, että siellä on tuttuja iskelmiä, jotka tuovat turvallisuuden tunnetta ja tekevät kirkkoon tulemisen helpommaksi. Tulkaa porukalla, kuningas kutsuu.
- Iskelmämessu pe 22.11. klo 19 Oulun tuomiokirkossa. Kuten aina jumalanpalveluksiin, myös Iskelmämessuun ovat kaikki tervetulleita ilman pääsymaksuja.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.