Tätä on vapaaehtoistyö: hyödyksi muille ja hyvä mieli itselle
Vapaaehtoistyön palkkapäivä on silloin, kun tuntee olleensa hyödyksi muille. Tämän tietävät Jorma ja Sirkka Viitala, Jorma Laapotti, Anu Haipus, Päivi Tuomivaara sekä Anne Riikola. He tapasivat syksyn alkaessa Karjasillan seurakunnan uuden vapaaehtoistyön koordinaattorin, pappi Maija Hyvösen.
Minkälaista palkkaa vapaaehtoistyöstä saa, kun korvaus ei ole rahallista?
Maija: Moni haluaa tehdä asioita yhteiseksi hyväksi. Vapaaehtoistyö tarjoaa mahdollisuuden tähän.
Anne: Yhteys toisiin ihmisiin on palkkaa. Yhteinen tekeminen yhdistää ja kun vapaaehtoisten porukasta löytyy ystäviä, on palkka maksettu.
Sirkka: Hyvän porukan ja juttuseuran merkitystä ei kannata väheksyä aikana, jolloin yksinäisyys koettelee monia. Toisten vapaaehtoisten joukosta löytää uusia tuttavia.
Voiko kirkon vapaaehtoistoiminnassa olla mukana, jos kokee, ettei ole uskovainen?
Maija: Seurakunnassa toimii tavallisia ihmisiä. Ennakkokäsitykset hälvenevät, kun tulee muiden mukaan omana itsenään.
Jorma V: Mitä enemmän meillä on erilaisia vapaaehtoistekijöitä, sitä vähemmän on perusteita ennakkoluulolle, että seurakunnissa on vain tietynlaista väkeä.
Anu: Hyvin olen muiden joukkoon kelvannut. Kukaan ei ole sanonut, että olisin vääränlainen vapaaehtoinen.
Anne: Myös seurakunnan hengelliselle tarjonnalle on kysyntää eikä omaa uskoaan tarvitse peitellä.
Voiko vapaaehtoistyössä hyödyntää osaamista, jota työ on tuonut tullessaan?
Päivi: Kyllä voi, mutta moni haluaa tehdä vapaaehtoistyönä jotain muuta kuin mitä tekee työkseen. Vapaaehtoisuus voi viedä tekijänsä aivan uusien asioiden äärelle.
Anu: Minä olin kokkina työelämässä, ja nyt eläkeläisvapaaehtoisena singahtelen alan töihin keittiöille kun kutsu käy. Keitän esimerkiksi diakonian aamupuuroa Maikkulan kappelissa.
Sirkka: Olen koulutettu psykoterapeutti ja nyt mukana vapaaehtoisena kirkon Walk in -terapiapalvelussa. Samalla etsin yhä omaa paikkaani seurakunnassa.
Toimivatko kirkon vapaaehtoiset yleensä kotiseurakunnassaan?
Jorma V: Vapaaehtoistyössä liikutaan seurakuntarajojen yli. Ihmiset menevät mielellään sinne, missä on tarjolla jotain kiinnostavaa ja minne heitä pyydetään vastuunkantoon. Hyvä porukka houkuttelee liikkumaan yli kaikenlaisten rajojen.
Jos vapaaehtoisia ei olisi, mitä seurakuntien tekemälle työlle tapahtuisi?
Maija: Pulassahan me olisimme ilman heitä. Vapaaehtoisten panos on valtava esimerkiksi diakoniatyössä, mutta tarvitsemme myös esimerkiksi messuavustajia jumalanpalveluksiin.
Jos johonkin vapaaehtoispestiin lähtee mukaan, miten kiinni siinä on?
Maija: Jokainen voi itse valita, miten paljon haluaa tehdä vapaaehtoistyötä. Jos esimerkiksi messussa avustaminen kiinnostaa, ei se välttämättä tarkoita jokaviikkoista osallistumista jumalanpalvelukseen.
Päivi: Vapaaehtoistyötä voi tehdä paljon tai vähän. Vapaaehtoinen tietää omat mahdollisuutensa ja rajansa.
Seurakuntien vapaaehtoistyö houkuttelee naisia enemmän kuin miehiä. Voisiko tälle epätasapainolle tehdä jotain?
Jorma L: Kyllä esimerkiksi vapaaehtoisissa arkunkantajissa on miesenemmistö.
Maija: Miehiä osallistuu lastensa kanssa esimerkiksi liikuntapainotteisiin perhekerhoihin. Usein sanotaankin, että miehiä motivoi toiminnallisuus. Nyt ideoimaan, mitä tuo toiminnallisuus vapaaehtoistyössä voisi olla. Innostaisiko kalastuskerhon ohjaus?
Anu: Seurakunnan remonttiryhmä voisi avittaa pienissä tehtävissä ikäihmisiä.
Entä jos kokee, ettei itsellä ole erityistalentteja, joilla voisi ilahduttaa muita?
Maija: Ei vapaaehtoistyöhön osallistuminen vaadi sitä, että on jokin erityistaito. Mukaan voi tulla vain juttelemaan muiden kanssa.
Anu: Diakonian aamupuuroilla on kysyntää myös keskustelukavereille eikä vain puuronkeittäjille.
Jorma V: Karjasillan kirkolla vietetään 17.–18. syyskuuta vapaaehtoistyön superviikonloppua. Silloin voi tulla muiden mukaan kuulemaan tietoa vapaaehtoistyöstä.
Päivi: Syksyn seurakuntavaalien tunnus ”Olet uskottu, toivottu, rakastettu” on hyvä viesti. Jokainen on tervetullut vapaaehtoistyöhön.
Vapaaehtoisille on kysyntää järjestöjen ja urheiluseurojen parissa. Mitä erityistä kirkko pystyy tarjoamaan vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille?
Maija: Lähimmäisenrakkaus on tärkeä viestimme. Menemme kaikenlaisten ihmisten pariin, toivottavasti myös sinne, minne muut eivät ehkä mene. Viemme mukanamme armon sanomaa.
Sirkka: Seurakunnat eivät kilpaile vapaaehtoisista. Yhteistyön tekeminen vapaaehtoistoiminnassakin on tärkeää.
Anne: Saan viedä pyhäkoulun opettajana evankeliumia eteenpäin, koska olen saanut kohdata Jeesuksen omassa elämässäni. Olen mukana monenlaisessa vapaaehtoistyössä ja kaikissa niissä, erilaisissa tehtävissä, toimin kristittynä.
Vapaaehtoistyön superviikonloppu la 17.9. klo 11–14 Karjasillan kirkolla. Teemana on ”tehdään yhdessä, ollaan yhdessä, syödään yhdessä”. Tarjolla keittolounasta, tietoa vapaaehtoistyöstä ja vapaaehtoisryhmien esittelyä. Sunnuntaina 18.9. vapaaehtoisten tehtävään siunaaminen klo 10 Karjasillan kirkossa ja kiitosjuhla kaikille seurakunnan vapaaehtoistoimijoille.
Seurakuntien vapaaehtoistehtäviä löytää vapaaehtoistyö.fi-palvelusta ja niistä kerrotaan myös Rauhan Tervehdyksen kirkollisissa ilmoituksissa lehden sivuilla 14–23.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.