Taustatarinaklubin takana

Taustatarinaklubi on kutsunut jo kahdeksan vuoden ajan oululaisia ikärajattomille ja pääsymaksuttomille keikoille. Rauhan Tervehdys pääsi kurkistamaan maaliskuisena sunnuntaina klubin kulissien taakse.

Vanhan pappilan pihalla jonottaa aurinkoisena pakkaspäivänä muutama kärsivällinen. Reilun parin tunnin päästä on alkamassa Taustatarinaklubi, jossa esiintyy suurta kansansuosiota nauttiva Arppa.

Klubin resepti on yksinkertainen: artistivieras esittää musiikkiaan ja istahtaa biisien välissä kertomaan tarinoita laulujen takaa. Keskusteluyhteyttä yleisön ja artistin välille luo klubin juontaja Iina Palokangas.

 

Vanhan pappilan kauniit tuolit odottavat yleisöä paikalle.

 

Sisällä, pappilan käytävillä, on vielä hiljaista. Paikalle ovat saapuneet Palokankaan lisäksi Taustatarinaklubin toiminnasta vastaava tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyöntekijä Mono Kuoppala ja miksaaja Juha Lallukka. Päivä alkaa paikkojen järjestelyllä ja roudauksella: tuolit ja äänentoistokamat löytävät hiljalleen omat paikkansa.

Hieman ennen kolmea jono kiemurtelee ulkona jo kulman taakse, Asemakadun puolelle. Paikalle on jouduttu pyytämään apukäsiä kantamaan lisätuoleja ja järjestämään keikan jälkeistä kahvitarjoilua.

 

Sitkeimmät jonottivat keikalle jopa parin tunnin ajan.

– Yleensä olemme Monon, Juhan ja artistin kanssa keskenämme täällä, Palokangas naurahtaa.

– Nyt kun on tiedossa etukäteen, että jonoa syntyy ja ihmisiä on liikkeellä, kaikki apu on tarpeen.

Vieraskirjaan saa jättää terveisiä artistille.

Arppa saapuu paikalle kitaristinsa Ville-Veikko Airaniemen kanssa noin tuntia ennen keikkaa. Sisääntulo on vaatimaton: artisti ja kitaristi kantavat keikkakamansa pappilan pihalle pysäköidystä pakettiautosta itse.

 

Miksaaja Juha Lallukka (etualalla), kitaristi Ville-Veikko Airaniemi (vas.) ja Arppa säätävät tekniikan kohdalleen soundcheckin aikana.

Arppa, siviilinimeltään Aaro Airola, Airaniemi ja Lallukka aloittavat soundcheckin heti, kun kamat ovat paikoillaan. Kaikkien ammattitaito huokuu jo tässä kohtaa pappilan peräseinille asti: soundcheck kuulostaa rennolta jammailulta, ja se virittää sopivasti keikkatunnelmaan.

Yleisö päästetään poikkeuksellisesti sisälle jo puoli neljältä. Kuoppala harmittelee, että osa jonottajista pitää käännyttää ovelta pois pappilan rajallisen kapasiteetin vuoksi.

Ensimmäisinä sisään päässeet rientävät nopeasti eturiviin. Tunnelma sähköistyy hetkessä, ja ilma kihelmöi. Yleisö on hyvällä tuulella: he ottavat selfieitä, nauravat.

Kiivas puheensorina katkeaa vasta, kun Palokangas astuu kulisseista esiin, ja aplodit alkavat.

Ville-Veikko Airaniemi ja Arppa saivat yleisön syömään kädestään.

 

Keikka sai runsaasti kehuja

 

 ”Tämä oli ensimmäinen kertani klubilla. Kaverini ovat olleet keikoilla aikaisemmin, ja kuulin heiltä, että täällä on intiimi ja lämmin tunnelma. Istuin keikan aikana toisessa rivissä, fiilis oli todella hyvä. Keikalle annan arvosanan 6/5: artistin ja yleisön välillä oli hyvä yhteys, yleisöä osallistettiin ja yhteislaulu toimi.”

Otto Haapaniemi

 

”Olemme käyneet klubilla useamman kerran. Mirja luki Taustatarinaklubista aikoinaan Rauhan Tervehdyksestä, ja innostui
maksuttomasta musiikkitapahtumasta. Klubille on matala kynnys tulla, ja ajankohtaiset musiikkivieraat kiinnostavat. Kahden tunnin jonotus ei haitannut, koska keikka oli niin hyvä.”

Mirja ja Olli

 

”Tämä on ensimmäinen kertamme Taustatarinaklubilla. Kuulimme keikasta yhteiseltä ystävältämme, joka seuraa klubin Instagram-tiliä. Tänään paikalle sai tulemaan hyvä artisti ja se, että tapahtuma on ilmainen. Tunnin jonottaminen ei haitannut, koska tälle päivälle ei ollut suunnitelmissa muuta ohjelmaa. Keikka oli erittäin hyvä: Arpan olemus on sellainen vekkuli.”

Vilma ja Selma Lassila


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää