Tekoäly otettiin mukaan Hoosianna-hymnin tekoon

Jouluradiossa soi vuosittain uusi versio Hoosianna-hymnistä. Tänä vuonna versioita on peräti kaksi ja mukana on ollut tekoäly.

Patrick Ihalainen esittelee tekoälyn tekemää videota.

Lähtökohtana uusissa Hoosiannoissa on ollut, että jo olemassa olevia versioita ei kopioida. Lopputulos saattaa yllättää kuuntelijan. Hosanna on täysin uudenlainen tulkinta teemasta, se ei noudata perinteisen Hoosiannan sävelkulkuja. 

– Kuinka paljon Hoosiannaan voi koskea, että sitä vielä saa kutsua Hoosiannaksi? Kysyy tuottaja Patrick Ihalainen.

Kuinka paljon Hoosiannaan voi koskea, että sitä vielä saa kutsua Hoosiannaksi?

–  Tämän takia meillä on nyt kaksi versiota, joista toinen on puhtaasti tekoälyn tekemä versio, Hosanna, ja toinen on tekoälyn kanssa tuotettu Hoosianna.

Ihalainen toimi tekoälyn kuratoijana Hosanna-versiossa. Valmista kappaletta edelsi liki 70 tekoälyllä tehdyn version kuratointi johonkin pisteeseen saakka. Kun Hoosiannaa lähdettiin tekemään, tekoälylle soitettiin inspiraatioksi esimerkkejä toivotun tyylisistä kappaleista.

Tekoäly tunnistaa tyylisuuntauksia jo melko hyvin, mutta halusimme mukaan esimerkiksi naissolistin ja tietyn arvokkuuden. Nämä täytyi opettaa tekoälylle. Hetkellisen mietinnän jälkeen se keksi kokonaisen kappaleen, johon on sen jälkeen koskettu mahdollisimman vähän, Ihalainen sanoo.

Tekoälyillä täysin puhtaasti tuotettua musiikkia ja remixejä kappaleista on Patrick Ihalaisen mukaan tehty viimeisten vuosien aikana pilvin pimein. Kirkon piirissä Hoosianna-projektia vastaavaa ei kuitenkaan ole aiemmin kokeiltu. Ihalainen pitää Jouluradiota Hoosianna-projektin myötä edelläkävijänä.

Kirkko on aina dokumentoinut tietyn ajan tapahtumia.

Kirkko on aina dokumentoinut tietyn ajan tapahtumia. Nyt oli todella osuva aika tehdä tämä projekti ja jättää tästä merkintä kirkon historiaan, Ihalainen sanoo.

Toinen versio tehtiin tanssittavaksi

Toinen versio Hoosianna-virrestä on DJ ja artisti Rony Rexin 90-luvun eurodancesta inspiroitunut. Hoosiannaan koskeminen pelotti aluksi, tunnustaa Rony Rex alias Rony Vartio

Hoosianna on ääni, joka löytyy koko oman elämäni soundtrackilta.

– Hoosianna on ääni, joka löytyy koko oman elämäni soundtrackilta. Varmasti se on monen muunkin länsimaisen ihmisen vuosien varrella päähän muokkautuneessa musiikkiverkossa. Toisaalta oli kuumottavaa, mutta myös virkistävää päästä leikkimään tällaisen äänen kanssa, Vartio toteaa.

Hoosiannan teossa Vartio käytti työkalunaan tekoälyä. Hän kuvailee konetta ikään kuin kaveriksi studiossa: se  ehdotti eri vaihtoehtoja silloin kun ihminen mietti, miten edetä.

Vartio kokee, että Hoosiannan tapaisten suurten kappaleiden ytimessä ei ole vakavuus, vaan ennemminkin elämän voima. Hän muokkasi kappaletta tanssittavaan muotoon.

Jouluradio on aina ollut  etunenässä kokeilemassa

Jouluradion vastaava tuottaja Katri Ketola kertoo, että Jouluradio on aina ollut etunenässä kokeilemassa uutta tekniikkaa. Nyt tekijät haluavat nostaa esiin laajempaa keskustelua tekoälyn käytön vaikutuksista.

Tekoäly on jo. Meidän pitää pohtia, miten hyödynnämme sitä eettisesti. Tämä on ollut meille keskeinen kysymys Hoosianna-projektissa, Ketola toteaa.

Tekoälyltä kysyttiin, millaisen vastaanoton se arvelee uusien Hoosiannojen saavan. ”Jotkut saattavat arvostaa uuden teknologian tuomaa tuoreutta ja innovaatiota uskonnollisiin perinteisiin. Toiset voivat olla skeptisiä tai haluavat pitäytyä perinteisissä menetelmissä”, se vastasi.

Molemmat versiot julkistetaan sunnuntaina 3. joulukuuta. Hosanna-versio soi adventtisunnuntaina 3.12. puolilta öin, kello 00.00, pääkanavalla. Rony Rexin sovittama Hoosianna soi 3.12. tasatunnein PopJoulussa ja Lasten jouluradiossa. 

Jouluradio on evankelis-luterilaisten seurakuntien lahja kuuntelijoille. Jouluradiota voi kuunnella Oulussa taajuudella 91,6 MHz sekä verkossa pääkanavan lisäksi kahdeksalla eri kanavalla osoitteessa www.jouluradio.fi. Jouluradio soi loppiaiseen saakka.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää