Temmeksen turinatupa on kaikenikäisten yhteinen olohuone

Vuoden alussa aloittanut Turinatupa kutsuu puuhailemaan ja rupattelemaan. Joka toinen viikko tarjolla on myös aamupalaa.

||

Maanantai-aamuna, hieman ennen kymmentä, Temmeksen seurakuntatalolla tuoksuu kahvi.

Tyrnävän seurakunnan lastenohjaaja Minna Matinlauri ja diakoniatyöntekijä Riitta Pesonen valmistelevat pian alkavaa kaikenikäisille tarkoitettua Temmeksen turinatupaa. Pöydällä on tarjolla kahvia, teetä, mehua ja keksejä.

Ensimmäisenä paikalle saapuu Karoliina Ojanperä neljävuotiaan tyttärensä Ronjan kanssa.

– Kävimme aiemmin perhekerhossa. Tammikuun alusta alkaen olemme käyneet tällä Turinatuvalla aina kun siihen on mahdollisuus, kertoo Ojanperä.

– Teen vuorotyötä, ja se rajoittaa jonkin verran lähtemistä. Tänään Ronja oli lähdössä tänne jo yhdeksältä.

Aluksi Ronjaa ujostuttaa, mutta houkuttelun jälkeen hän innostuu askartelemaan.

– Askartelu on Ronjan mielestä mukavinta täällä, äiti tietää.

Turinatupa syntyi perhekerhon tilalle

Tällä kertaa Turinatuvassa askarrellaan kortteja, joissa on erilaisia jumppaliikkeitä. Kävijöille on tiedossa jumppahetki, jonka Riitta Pesonen vetää.

– Aiemmin Temmeksellä toimi perhekerho, mutta siellä ei ollut kovin paljoa kävijöitä. Mietimme, millainen toiminta tavoittaisi mahdollisimman eri-ikäisiä. Vuoden alussa aloitimme Turinatuvan, ja se on lähtenyt oikein mukavasti käyntiin, kertoo Minna Matinlauri.

– Ja mikä parasta, meillä on kävijöitä sylilapsista yli kahdeksankymppisiin. Tavoite on siis saavutettu, vetäjät iloitsevat.

Kerhossa on monenlaista toimintaa ja joka kerralla pidetään pieni hartaus.

– Toimintaa suunnitellaan sen mukaan, kuka milloinkin on minulla työparina, ja tietenkin huomioimme myös ikäjakauman.

– Usein teemme jotain kädentaitoihin liittyvää: ystävänpäiväksi askartelimme kortteja ja ikkunoihin teimme lumilyhtyjä, Matinlauri kertoo.

Turinatuvassa on lapsille leluja ja pelejä, jos askarteleminen ei heitä innosta.

Joka toinen viikko syödään yhdessä aamupalaa

Tyrnävän seurakunnan diakoniatyöntekijät käyvät vuorotellen Matinlaurin työparina, mutta monesti paikalla on myös kappalainen Ville Karppelin.

Joka toinen maanantai Turinatuvassa on tarjolla aamupala, jonne kaikki ovat tervetulleita. Aamupalan valmistaa Temmeksen seurakuntatalon emäntä Mervi Suvanto.

– Ne ovat kivoja aamuja, kun pöytä on täynnä eri-ikäisiä ihmisiä. On hienoa, että lapset ja vanhukset pääsevät juttelemaan keskenään.

– Ikäihmiset ovat iloisia lasten seurasta. Korona-aikana sosiaaliset tapahtumat ovat monen kohdalla vähentyneet minimiin, eikä omia lastenlapsiakaan ole välttämättä voinut tavata välimatkojen takia, kertoo Matinlauri.

– Temmes on melko pieni kylä. Täällä ei ole juurikaan ollut säännöllistä viikoittaista toimintaa, vaan enemmänkin kertaluonteisia tapahtumia silloin tällöin. On mahtavaa, että ihmiset tulevat kerhoon ja näkevät toisiaan, vetäjät pohtivat.

– Tänne tullaan jopa kilometrien päästä tapaamaan muita.

Rupattelun lisäksi yhdessä laulamista

Kun Heleena ja Erkki saapuvat paikalle, he ottavat tottuneesti kahvia ja istuvat pöytään.

– Täällä käyminen kuuluu maanantain ohjelmaamme. Olemme vakiokävijät, he toteavat.

– Täällä on mukava käydä rupattelemassa. Vuoropuhelu on tärkeää, miettii Heleena.

– Erkki ilahduttaa meitä komealla laulullaan. Joka kerta me laulamme täällä myös koko porukalla. On ollut monenlaisia toivelauluja, milloin hengellisiä lauluja ja välillä jotain ihan muutakin, kertoo Matinlauri.

Yhdentoista aikaa tupalaiset siirtyvät seurakuntatalon saliin. Matinlauri pitää pienen hartauden ja yhdessä lauletaan kaksi virttä.
Lopuksi Ronja saa sammuttaa kynttilän äidin avustamana.

Tunnelma on lämmin. Turinatuvassa viihdytään hyvin – ikään kuin oltaisiin yhteisessä olohuoneessa. Ja mikä hienointa: jokainen pääsee osallistumaan toimintaan.

  • Turinatupa Temmeksen seurakuntatalolla maanantaisin kello 10–12. Kaiken kansan aamupala joka toinen maanantai kello 8–10. Seuraava aamupala ja turinatupa 28.3.2022.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää