Tervetuloa hiljentymään, juttelemaan ja kuuntelemaan
Aina, kun Oulun tuomiokirkon ovet ovat auki, sisään tulee väkeä. Niinpä ovia pidetään auki seurakuntalaisten voimin yhä enemmän, keskiviikkoisin kello 12-19.
Huomasimme, että kun kauniin katedraalimme eli rakkaan tuomiokirkon mikä tahansa ovista on auki, ihmisiä löytää tiensä sisään. Tämä on iloinen asia! sanoo tuomiorovasti Satu Saarinen.
Vähitellen kypsyi ajatus etuovien avaamisesta aivan tarkoituksella, jotta satunnaiset kulkijat, aiheesta tulijat ja vaikkapa kauppareissulla lämmintä teekupposta kaipaavat voivat astua sisään.
– Haluamme pitää kynnyksen matalana siihen, että jokainen oululainen ja täällä matkaileva voisi kokea kirkon turvalliseksi ja kutsuvaksi tilaksi, Saarinen jatkaa.
Kirkko on auki päivittäin 12–13, ja keskiviikkoisin 12–19. Kesäisin kirkko on auki päivittäin 10–20 ja silloin paikalla ovat koulutetut kirkon oppaat.
Kesäisin pidettävät kirkkokierrokset ovat suosittuja, ja niitä on kohdennettu myös lapsille ja eri aihepiirien mukaan.
– Koska tuomiokirkko on ”Puolen Suomen Iso Kirkko”, sen ovien tulee olla auki ihmisten tulla ja mennä. Toivomme, että kynnys on matala ja mataloituu entisestään.
Kirkkoon saa astua asian kanssa tai ilman asiaa.
– Voit piipahtaa vaikka vessassa. Paikalla on myös pappi. Virittelimme ajatusta ”rippituolista”. Moni meistä kantaa paljon taakkaa, ja siitä kaikesta on hyvä ja helpottavaa puhua ihmiselle, jolla on ehdoton vaitiolovelvollisuus, kertoo Saarinen.
Kuunteleva ihminen paikalla koko päivän
Joku seurakunnan vapaaehtoisista vastuunkantajista sekä pappi on paikalla koko aukiolon ajan, kello 12–19 välillä. He ovat paikalla keskustelua ja sielunhoitoa varten.
– Kuka tahansa voi jättää rukouspyynnön tai vaikka jutella säästä. Saat myös olla ja istua rauhassa niin halutessasi, sytyttää kynttilän ja huokaista keskellä viikkoa, kappalainen Anna-Mari Heikkinen kertoo.
– On tärkeää, että seurakunnan ovia pitävät auki seurakuntalaiset. Iloitsemme tähän tehtävään sitoutuneista ihmisistä. Ylipäätään seurakuntalaisissa on kirkon tulevaisuus, toteavat pappisnaiset yhdestä suusta.
Musiikkia tummenevaan iltaan
Kun päivä taittuu iltaan, kirkko täytyy rauhallisesta musiikista. Silloin tällöin luvassa on konsertti, mutta pääosin kirkossakävijät saavat nauttia seurakunnan muusikoiden ja opiskelijoiden improvisoiduista tai tätä hetkeä varten valitsemista sävelistä. Jokainen keskiviikkoilta päättyy pieneen hartauteen.
Ilta peloista tammikuun viimeisellä viikolla
– Kerran kuussa, jokaisen kuukauden viimeisenä keskiviikkona kutsumme jonkun kiinnostavan henkilön puhumaan elämästä ja ilmiöistä, etenkin sellaisista asioista, joista ei aina julkisesti jutella.
Keväällä keskustellaan pelosta.
– Jokainen meistä pelkää jotain. Pelkoillasta voi ammentaa mukaansa pelon vastavoimaa, Saarinen kannustaa.
Ensimmäisenä pelosta, pelkäämisestä ja pelon opetuksista elämässämme tulee keskustelemaan 29.1. kello 18 Marko Kulmala.
Kulmala pohtii ja alustaa ääneen pelosta ja pelon vaikutuksista. Mitä pelko on? Mitä on pelon vastavoima? Mitä on pelon paino ja painon pelko?
Marko Kulmala on 52-vuotias perheenisä, yrittäjä ja tarinankertoja. Kulmala on toiminut tv-tuottajana ja johtajana. Nykyään hän määrittelee itsensä apulaiseksi. Seuraa tapahtumia tunnuksella #pelkoillat.
KESKIVIIKON AVOIMET OVET
- 12–19 pappi paikalla
- 12–13 sanomakellot
- 14–14.15 rukousvartti
- 17.30–18 musiikkia
- 18–18.15 hartaus
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.