Tiekirkot kutsuvat matkailijoita ja paikallisia hengähdystauoille

Oulussa luterilaisten kirkkojen lisäksi tutustua voi myös ortodoksiseen kirkkoon. Tiekirkkoja löytyy myös muun muassa  Kempeleestä, Muhokselta, Pudasjärveltä ja Utajärveltä.

Kuvassa on Muhoksen kirkko ja kellotapuli.

Tänä kesänä Oulussa yleisölle avoinna olevia tiekirkkoja ovat Oulun tuomiokirkko, Haukiputaan kirkko, Oulunsalon kirkko sekä ortodoksinen Pyhän Kolminaisuuden katedraali.

Oulun tuomiokirkkoon voi tutustua päivittäin kello 10–20 elokuun loppuun saakka. Paikalla on oppaita, jotka esittelevät kirkon esineistöä ja historiaa. Lapset voivat tutkia tuomiokirkkoa myös puoli tuntia kestävässä kirkkobingossa keskiviikkoisin kello 13.30.

Juhannuksen jälkeen tuomiokirkossa alkavat opastetut kierrokset, joita järjestetään keskiviikkoisin ja torstaisin kello 17.

Kulkureitti tuomiokirkkoon voi tänä kesänä vaihdella ajoittain julkisivuremontin vuoksi. Pihalla sijaitseva Pikku-Sofian kirkko on suljettu.

Haukiputaan kirkko on avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten 10.6.–2.8. Kirkkoon pääsee maanantaista torstaihin kello 12–18 ja perjantaisin kello 12–17. Kirkossa on paikalla oppaita.

Oulunsalon kirkko on avoinna 1.–26.7. Kirkkoon voi tutustua arkipäivisin kello 11–16. Myös Oulunsalon kirkossa on paikalla oppaita.

Betonikirkkoja ja puukirkkoja

Opastus löytyy myös Kempeleen Vanhasta kirkosta, joka on avoinna 10.6.–8.8. maanantaista torstaihin kello 11–16. Vanhassa kirkossa pidetään myös kesäaikana jumalanpalveluksia sunnuntaisin kello 10.

Iin betoninen kirkko on avoinna 1.6.–7.7. tiistaista lauantaihin klo 10–17. Ajalla 8.7.–11.8. kirkko on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–17.

Pudasjärven kirkko on avoinna 24.6.–31.7. välisenä aikana maanantaista perjantaihin kello 11–17.

Muhoksella tiekirkon aukioloajat eivät ole vielä tarkentuneet, mutta avajaisia vietetään torstaina 13. kesäkuuta kello 17 kesävirsien siivittämänä.

Utajärven kirkon aukioloajat ovat myös vielä tarkentumatta.

Tiekirkot ovat oivia taukopaikkoja

Tiekirkot ovat evankelisluterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka ovat liittyneet Tiekirkko-verkostoon. Niiden ovet ovat avoinna matkailijoille kesäaikaan ja ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen.

Tänä kesänä Suomessa on yli 260 tiekirkkoa. Ne kaikki löytyvät osoitteesta tiekirkot.fi. Sivuston karttaan voi syöttää matkan lähtö- ja päätepisteen ja tarkastella matkan varrelle osuvia kirkkoja.

Samalta sivulta voi tarkistaa myös tiekirkkojen tarkat aukioloajat ja esimerkiksi sen, ovatko ne esteettömiä ja löytyykö niistä vessatilat.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää