Tuhkaukseen pääsy nopeutuu Oulussa

Tuhkaukseen pääsy nopeutuu Oulussa kevään mittaan, sillä Lapin alueen vainajat tuhkataan jatkossa pääsääntöisesti Rovaniemellä.

|

Oulun krematorion ruuhka alkaa hellittää kevään mittaan, sillä Rovaniemellä aloitti helmikuussa Suomen pohjoisin krematorio.

Rovaniemellä tuhkataan jatkossa arviolta 300–350 vainajaa vuodessa. Tähän saakka Lapin maakunnan vainajat on kuljetettu tuhkattavaksi Ouluun tai Kajaaniin. 

– Se, kuinka paljon tuhkattavien määrä Oulussa vähenee, tiedetään paremmin huhti– toukokuussa, sanoo Oulun seurakuntien hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi

Lapista on tehty Oulun krematorioon alustavia varauksia tälle talvelle ja keväälle, sillä tuhkauslaitteiston kilpailutukseen liittyneet valituksen viivästyttivät Rovaniemen krematorion rakentamista eikä tiedetty, milloin se pystyy aloittamaan toimintansa. 

– Oulun hautauspalvelujen toimistovirkailijat ovat nyt ryhtyneet purkamaan varauksia häntäpäästä päin.

Jo yli puolet vainajista tuhkataan

Kaksikymmentä vuotta sitten kolmasosa Suomen hautauksista oli uurnahautauksia. Tuhkaamisten määrä on vähitellen lisääntynyt ja nyt jo yli puolet vainajista tuhkataan. 

– Oulussa uurnahautausten määrä on jo kolmisen vuotta ollut suurempi kuin arkkuhautausten määrä, Vuontisjärvi sanoo.

Viime vuonna Oulun krematoriossa tehtiin 1725 tuhkausta.

– Jos tästä määrästä 200–300 vainajaa tuhkataan jatkossa Rovaniemellä, me Oulussa palaamme parin–kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen. Tuhkauksien määrä on noussut noin sadalla joka vuosi. 

 

Tuhkauksien määrä on noussut noin sadalla joka vuosi.

 

– Kun tuhkaukseen pääsy nopeutuu, se vaikuttaa myös vainajien kylmäsäilytystilojen riittävyyteen. Nyt seurakunnan ja sairaaloiden kylmätilat ovat jatkuvasti täynnä. Vainajien säilytykseen on tarvittu lisäksi kylmäkontteja.

Tuhkaus on ihmisen oma toive ja päätös

Vaikka valtaosa Lapin maakunnan tuhkauksista jäisi pois, Oulun tuhkausmäärä on Vuontisjärven mukaan pian uudelleen samoissa lukemissa kuin nyt. 

– Oulusta ja ympäristökunnista tulee kasvava määrä vainajia tuhkaukseen. Tuhkausten suosio on pysyvä ilmiö. 

– Sitä ei voi selittää esimerkiksi arkkuhautapaikkojen puutteella. Kyllä meillä Oulussa on yleisesti tilaa arkkuhautauksille, tosin Intiössä rajallisesti.

Lukuisia hautaamisasioissa liikkeellä olleita ihmisiä vuosien varrella kohdannut Vuontisjärvi on kuullut esimerkiksi, että henkilö haluaa uurnansa muistolehtoon säästääkseen jälkipolvia haudanhoidon vaivalta.

Joku toinen puolestaan toivoo saavansa viimeisen leposijan sukuhaudasta Intiön hautausmaalta. Uusia arkkuhautauspaikkoja siellä ei enää ole tarjolla, mutta uurnahautaus aiemmin hankittuun sukuhautaan on mahdollista.

Toisinaan tuhkahautaus valitaan, koska se – hautapaikasta riippuen – voi tulla hiukan halvemmaksi kuin arkkuhautaus.

 

Tuhkaus on nykyisin henkilökohtainen valinta, jonka ihminen tekee itse elinaikanaan.

 

–  Mutta ennen kaikkea tuhkaus on nykyisin henkilökohtainen valinta, jonka ihminen tekee itse elinaikanaan, Vuontisjärvi näkee. 

Oulussa tuhkataan kahdessa vuorossa

Tällä hetkellä hautaan siunatun vainajan pitää odottaa Oulussa tuhkausta noin pari viikkoa.

Aika kuolemasta siunaukseen on yleensä pidempi kuin aika siunauksesta tuhkaukseen.

Intiön kappelin yhteydessä sijaitsevassa krematoriosssa tehdään tuhkauksia joka arkipäivä, usein kahdessa vuorossa.

Yhden vuoron aikana ehditään tuhkata 6–7 vainajaa. 

 

Vapun tienoilla tuhkausten määrä on oletettavasti jo jonkin verran kohtuullistunut.

 

– Työntekijöillämme on ollut valmiutta tehdä tuhkaamisia kahdessa vuorossa, hoitaa yhdessä pois tätä ruuhkautunutta tilannetta. Vapun tienoilla tuhkausten määrä on oletettavasti jo jonkin verran kohtuullistunut eikä enää tarvitse tuhkata aamua iltaa, Vuontisjärvi uskoo.

Tuhkaukseen pääsyä jouduttaa myös Intiön kappelin remontti, jonka yhteydessä krematorioon hankitaan toinen uuni. Kahdella uunilla päästään tuhkaamaan vuonna 2025.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää