Sunnuntai-iltaisin luvassa on monen aistin messu Tuirassa

Pastori Ulla Rissanen kertoo, että he ovat rukoilleet erityisesti nuorten aikuisten löytävän messuun.

Ulla Rissanen toivottaa kaikki tervetulleiksi kotoisaan iltamessuun.

Toivoisin, että tämä sunnuntai-illan messu Tuiran kirkossa ei olisi vain tilaisuus, johon tullaan ja josta lähdetään pois. Toivon, että täällä syntyisi ihmissuhteita, jotka kantavaisivat: että täällä voisi jakaa iloja, mutta myös elämän kipukohtia ja kaipausta, pohtii seurakuntapastori Ulla Rissanen.

Rissanen kertoo, että sunnuntai-illan messuun voi liittää kaksi määritelmää: kotoisa ja teologisesti syvällinen.

Sisältö pysyy aina samana: ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta.

– Musiikki ja messun toteutustavat voivat vaihdella, mutta sisältö pysyy aina samana: ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta. Se on ehkä juuri tämän messun vetonaula.

Messun päävastuu on neljällä papilla. Välillä messussa toimivat avustajina Kipinä-tiimiläiset, välillä nuoret ja seurakunnan nuorisotyön väki.

Toisinaan messussa saattaa olla juontaja ja toisinaan mahdollisuus rukouspalveluun. Jokaista iltamessua yhdistää kuitenkin yhteisöllinen tunnelma, joka on kodikas.

– Pappien osalta toimimme pääosin tällä vakiporukalla, ja näin tulemme tutuiksi kävijöille, ja he meille, miettii Rissanen.

Messu ilman urkumusiikkia

Musiikilla on tärkeä osa messussa, mutta urut eivät illoissa soi. Paikalla voi olla bändi, tai säestys toteutetaan flyygelillä ja muilla soittimilla. Laulettavat laulut löytyvät sinisestä hengellisten laulujen kirjasta, Viisikielisestä.

– Tunnelmaa on tehty valoja himmentämällä, ja kattoon on sytytetty myös värivaloja. On hienoa huomata, että kukaan ei karkaa, vaikka kirkon valaistus on erilainen, kuin normaalisti, hymyilee Rissanen.

– Tänne kaikki ovat tervetulleita, mutta erityisesti olemme rukoilleet, että nuoret aikuiset löytäisivät paikalle. Täällä olemme Jumalan perhe, ei vain joukko satunnaisia ohikulkijoita.

Täällä olemme Jumalan perhe.

Sunnuntai-iltojen messuissa on käynyt väkeä vaihtelevasti, 50–120 henkeä.

– Iloitsemme siitä, että kävijäkunta on monen ikäistä, aina vauvasta vaariin, tämä tuo messuyhteisöön mukavaa eloa. Lastenkin kanssa messuun saa tulla, elämän äänet kuuluvat asiaan ja silloin tällöin lapsille on myös oma pyhäkouluhetki messun sanaosan aikana.

Messun jälkeen vietetään iltateejatkot, joissa Rissanen kertoo välillä olevan niin hervoton meno, ettei tiedä, ollaanko kirkossa vai pubissa.

– Teehetki on yhteisöllisyyteen painottamista, kohtaamista ja kuulumisten vaihtoa. Ihmiset ovat viihtyneet ja istuneet täällä pitkälle sunnuntai-iltaan.

Teejatkoilla viihdytään pitkälle iltaan

Tällä kertaa paikalle ovat tulleet nuoret aikuiset Fia ja Wille sekä Maria ja Sauli. He kertovat, että messussa käynti kuuluu sunnuntai-iltoihin, Fialle ja Willelle lähes joka sunnuntai.

– Se on osa sunnuntain kulkua, toteaa Fia.

Maria taas kertoo, että kirkkoon on ollut helppo tulla, ja että sunnuntai-illan messu on matalan kynnyksen tilaisuus ja että teejatkot ovat oma mukava lisä siihen.

He kannustavat nuoria tulemaan rohkeasti paikalle.

– Täällä on yhteisöllistä ja osallistavaa toimintaa, ja vaikka paikalla ei olisi tuttuja, pääsee varmasti helposti osaksi yhteisöä.

Marjo Aalto, Anna-Liisa Kemppainen ja Kirsi Kinnunen lauloivat iltamessussa. Taustalla messun toimittanut Mika Niskanen.

Tuiran kirkko messu su klo 10

Tuiran kirkossa vietetään messua perinteisesti klo 10. Messuissa on tilaa halukkaille vapaaehtoisille muun muassa tekstien lukijana, ehtoollisavustajina ja kolehdin kantajina. Kirkkokahvien keittäjinä ovat viime vuosina toimineet aktiiviset seurakuntanuoret, jotka ovat keränneet varoja erilaisiin projekteihin.

Tuiran kirkolla käytämme vuosikertojen mukaisia sävelmäsarjoja. Kulunut kirkkovuosi on käytetty 2. sarjaa ja pian on 3. sarjan vuoro. Kolmannen sävelmäsarjan hymnit ovat valoisia ja helposti omaksuttavia, eikä kyse ole suuresta muutoksesta.

Vastaava pappi Juha Valppu.

Pyhän Luukkaan kappeli messu su klo 10

Linnanmaalla vietetään messua joka sunnuntai. Modernin kappelin arkkitehtuuri, pyöreä muoto ja kaareva katto edistävät omalta osaltaan voimallista yhteislaulua ja lämmintä yhteisöllisyyttä. Alttaritauluna on vuodenaikojen mukaan muuttuva metsäinen maisema havupuineen ja eläimineen.

Kappelissa vietetään iloista ja rentoa messua, jossa eri-ikäiset seurakuntalaiset kantavat vastuuta pyhäkoulusta, virsikirjojen jakamisesta, tekstinluvusta, esirukouksesta, ehtoollisella avustamisesta, lehtien ripustamisesta kastepuuhun, kolehdin keräämisestä, musiikkiavustajan tehtävistä ja kirkkokahveista. Seurakuntalaisten ansiosta kirkkokahveja vietetään lähes joka sunnuntai ja pyhäkoulua kesäkuukausia lukuun ottamatta.

Messussa on käytetty virsikirjan lisävihkon moderneja ja kansainvälisiä virsiä, jotka edustavat uudenlaista kieltä ja tyyliä ja käsittelevät oman aikamme tarpeista nousevia aiheita, kuten ympäristönsuojelua.

Vuotuista jumalanpalveluselämää rikastuttavat erityismessut, kuten kelttiläisiä sävelmiä ja rukouksia sisältävä mikkelinpäivän messu, Luomakunnan sunnuntain messu, Evankelista Luukkaan ja Pyhän Luukkaan kappelin vihkimisen muistopäivän messu ja jouluaattoon sijoittuva Joulun sininen hetki.

Vastaava pappi Päivi Jussila.

Pyhän Tuomaan kirkko messu su klo 12

Pyhän Tuomaan messu on vahvasti yhteisönsä näköinen: Inhimillinen, lämmin ja toivon mukaan myös kutsuva. Alueemme seurakuntalaisten ääni kuuluu sekä kasvot näkyvät messumme eri tehtävissä.

Pyhällä Tuomaalla tahdomme säännöllisesti myös tarjota seurakuntalaisille maksuttoman lounaan, syödä yhdessä. Sanomme näitä tilanteita Muonamessuiksi, joita järjestetään muutaman kerran vuodessa.

Lisäksi esimerkiksi ensimmäisen adventin perhekirkossa meillä on aina jouluinen tarjoilu lasten puuhapisteineen ja eläinvieraineen. Jokaisena sunnuntaina kesäaikaa lukuun ottamatta meillä on vapaaehtoistemme toteuttamat kirkkokahvit tarjolla.

Messuumme liittyy tausta-ajatuksena vahvasti paitsi Kristuksen, myös toinen toisemme kohtaamisen ja aineellisen hyvän jakamisen ajatus. Pyhälle Tuomaalle mahtuu – kynnystä ei ole ollenkaan!

Vastaava pappi Jonna Piirainen.

Pateniemenrannan seurakuntakoti Ankkuri messu su klo 12

Pateniemenrannan seurakuntakoti Ankkuri sijaitsee liikekiinteistössä K-Marketin yhteydessä. Se on Tuiran seurakunnan tuorein kokoontumispaikka, jossa vietetään jumalanpalvelusta sunnuntaisin klo 12.

Ankkuri-rakennus on ulkoapäin moderni kokonaisuus, mutta sisältä se on kaunis, raikas ja kodikas paikka viettää jumalanpalvelusta. Ankkuri on tärkeä alueen ihmisille, ja siellä vietetään ihan tavallista perinteistä messua. Kotoisa tunnelma, pianolla säestetyt virret ja Pyhät kirjoitukset kutsuvat sinuakin mukaan messuun.

Vastaava pappi Timo Kosola.

Pateniemenrannan  seurakuntakoti Ankkuri  Muskarikirkko to klo 17.30

Muskarikirkko on kerran kuussa järjestettävä lasten ja perheiden noin puolen tunnin mittainen kirkkohetki. Lapset osallistuvat kirkkohetken toteuttamiseen heille sopivalla tavalla.

Iloitsemme musiikista, äänistä ja toiminnallisuudesta sekä tutustumme pienin askelin siihen, mitä on rauhoittua ja viettää aikaa Taivaan Isän kanssa. Tänä syksynä on järjestetty myös ilmainen ruokailu perheille ennen kirkkohetkeä.

Vastaava pappi Kirsi Chen.

Tuiran kirkko viikkomessu ke klo 18

Keskiviikkoillan viikkomessut keskittyvät rukoukseen ja ehtoollisen viettoon. Tutut virret lauletaan pääosin säestyksettä papin tai seurakuntalaisen johdolla ja puhe on lyhyt.

Kuukauden toisena keskiviikkona vietetään hiljaisuuden messua, jossa on tavallista enemmän tilaa henkilökohtaiseen hiljentymiseen ja pysähtymiseen. Sanoja on vähän, ja ne käyvät hiljaisuuden kanssa vuoropuhelua.

Messun aikana voit halutessasi liikkua kirkkosalissa rukousalttareihin tutustuen ja tuohuksen, rukouskynttilän, sytyttäen. Hiljainen kirkkomatka päättyy ehtoolliseen.

Vastaava pappi Soili Pitkänen.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää