Uudenlaiset hautausmaakierrokset toteutuvat Oulussa – esteettömyys on usein pienten asioiden huomioimista
Seurakunnissa yhä useampi toiminta on tasavertaisesti kaikkien saavutettavissa, mutta esteettömyyden eteen pitää tehdä vielä paljon töitä, sanoivat Virpi Sillanpää-Posio ja Anne-Mari Kyllönen vieraillessaan Oulunsalossa kirkossa.
Oulunsalon kirkossa vietettiin kevään lopussa esteettömyysaiheista messua. Tilaisuuden toteuttamiseen osallistuneet Virpi Sillanpää-Posio ja Anne-Mari Kyllönen vastaavat tässä jutussa väitteisiin, jotka koskevat esteettömyyttä kirkossa.
Sillanpää-Posio on pyörätuolilla liikkuva pastori ja Kyllönen Oulun seurakuntien kuulovammaistyön diakoniatyöntekijä.
Esteettömyys täytyy ottaa kirkossa nykyistä vakavammin.
S-P: Liikkuessani kaupungilla olen usein mielessäni kiittänyt kauppakeskuksia niiden automaattisesti aukeavista ovista, matalista kynnyksistä ja kahviloista, joihin voi pysähtyä hengähtämään. Toivoisin, että kirkkoonkin olisi yhtä helppoa mennä! Jännitän kirkkoon menoa. Haluaisin olla osa seurakuntaa, haluaisin istua siellä missä muutkin. Lähes aina paikkani on kuitenkin penkin päässä, käytävällä. Joudun olemaan esillä, vaikka kaipasin vain sitä, että saisin tulla muiden joukkoon kenenkään huomaamatta.
K: Kirkossa on tehty paljon asioita esteettömyyden, saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden hyväksi, mutta tämä ei vielä riitä. Asenteisiin vaikuttaminen on usein vaikeampaa kuin vaikuttaminen konkreettisiin rakenteisiin, kuten ramppien rakentamiseen.
Tilan esteettömyyden voi usein huomioida aika pienilläkin asioilla.
S-P: Näin on todellakin. Joskus riittää jo se, että oven saranoihin laitetaan öljyä, jotta ovi on kevyempi avata. Tuntuu äärimmäisen ikävältä huutaa apua raskaan oven välistä.
K: Siteeraan sanontaa ”aina ei tarvitse rakenteita purkaa, sillä siltoja rakentamallakin päästään varsin hyvään lopputulokseen”.
Jumalanpalveluksen saarnan tulisi olla aina saavutettava eli ymmärrettävää kieltä.
S-P: Tämän pitäisi olla itsestään selvä asia.
K: On tärkeää, että henkilö, jonka suomen kielen taito ei ole hyvä, voisi tulkkauksen avulla ymmärtää ja tulla hengellisesti ravituksi messussa. Kirkollinen kieli ei useinkaan ole selkeää ja helposti ymmärrettävää.
Olisi tärkeää, että esimerkiksi vammaiset tai viittomakieliset henkilöt ovat mukana seurakunnan ja kirkon hallinnossa, mutta tästä ollaan esimerkiksi Oulussa vielä kaukana.
S-P: Näin ilman muuta, mutta jos halukkaita ei löydy vaikuttajiksi, voidaan silloin käyttää kokemustoimijoita. Voisiko Oulu olla tällaisesta huomioimisesta suunnannäyttäjä?
K: Vammaiset ja viittomakieliset olisivat parhaita kokemusasiantuntijoita neuvomaan ja opettamaan seurakuntien työntekijöitä ja päättäjiä saavutettavuuteen ja esteettömyyteen liittyvissä asioissa. Lisäksi toivoisin, että he työllistyisivät tasavertaisina työnhakijoina kirkon virkoihin.
UUTTA: Oulun hautausmaalla Intiössä järjestetään tänä kesänä kaksi esteetöntä kierrosta. Ensimmäinen Helposti hautausmaalle -kierros on 17. kesäkuuta ja toinen 8. heinäkuuta. Kierrokset alkavat hautausmaan pääportilta (Kajaanintie 1) kello 18.
Termit tutuiksi:
SAAVUTETTAVUUS tarkoittaa sitä, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti heidän erityispiirteistään huolimatta. Saavutettava palvelu ja sisältö on kaikkien löydettävissä, käytettävissä ja ymmärrettävissä.
ESTEETYTÖMYYDELLÄ tarkoitetaan lähinnä fyysistä ympäristöä, kuten rakennuksia, ulkoalueita ja julkisia liikennevälineitä.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.