Vaalipäivä toi väkeä kirkkoihin

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä oli sunnuntai 20. marraskuuta. Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset viimeistään keskiviikkona 23. marraskuuta.

Vaalipäivä

Tervetuloa, ei muuta kuin peremmälle vaan! kirkkoherra Teemu Isokääntä toivottaa äänestämään tulijoita tervetulleiksi kirkon keskikäytävällä.

– On tässä oma juhlallisuutensa tulla äänestämään seurakunnan pääkirkkoon, missä vaalipäivä on alkanut jumalanpalveluksella, kirkkoherra sanoo.

Myöhään sunnuntai-iltana on selvillä, ketkä valitaan Tyrnävän kirkkovaltuustoon ja millaiseksi muodostuu äänestysprosentti. Nimiä ja lukuja kirkkoherra lupaa seurakunnan verkko- ja Facebook-sivuille maanantaina.

Seurakuntavaaleissa neljä vuotta sitten valtakunnallinen äänestysprosentti oli hiukan yli 14. Tyrnävällä äänioikeutta käytettiin paljon innokkaammin: äänestysprosentti oli 24,9.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti on ollut hienoisessa laskussa jo useammissa edellisissä vaaleissa. Tämänsyksyisten seurakuntavaalien alla on jälleen taivasteltu, miksi melko harva haluaa käyttää äänioikeuttaan seurakuntavaaleissa.

– Ehkä äänestysprosentti pitäisikin tulkita myönteisesti: seurakunta on hoitanut hommansa. Ehkä seurakuntalaisilla ei ole painetta lähteä äänestämään, kun asiat ovat aika hyvin? Ehkä ihmisillä ei juuri ole tarvetta muuttaa asioiden tilaa, kirkkoherra miettii.

– Olen saanut sellaisen kasvatuksen, että äänestäminen on tärkeää, äänestämällä pystyy vaikuttamaan ja mahdollisuus äänestää on etuoikeus. Siksi äänestän myös seurakuntavaaleissa, sanoo kirkossa sunnuntaina äänensä antanut Sauli Romppainen.

Ikänsä Tyrnävällä asuneelle oli helppoa valita, ketä äänestää.

Yhtenä syynä kuntavaaleja alhaisempaan äänestysprosenttiin Romppainen näkee äänestyspaikkojen määrän ja sijainnin.

– Ennakkoäänestyspaikkoja saisi olla vielä enemmän ja hajautettuna, jotta äänestämisestä tulisi vielä helpompaa.

Vähävaraisten perheiden auttaminen on yksi teemoista, joita Romppainen toivoo nyt valittavien luottamushenkilöiden edistävän nelivuotiskaudellaan.


Matti ja Sirkkaliisa Kemppainen tulivat Tyrnävän kirkkoon äänestämään Temmekseltä.

– Toivotaan, että nyt valitut luottamushenkilöt ottavat Temmeksenkin huomioon päätöksenteossa, sanoivat Kemppaiset, joiden mukaan Temmes on jäänyt syrjäkylän asemaan sen jälkeen kun viimeinen kauppa sulki ovensa.

Hilma Sipilä, Enni Sipilä ja Leevi Kotila sekä joukko muita tyrnäväläisiä partiolaisia poikkesi äänestämässä.

Seurakuntavaalit ovat ainoat vaalit, joissa jo 16 vuotta täyttäneet saivat äänestää. Tyrnävällä äänestyslipun vaaliuurnaan pääsivät tipauttamaan tätäkin nuoremmat.

Kirkkoon oli tuotu tavanomaisen äänestyskopin rinnalle tavanomaista pienempi äänestyskoppi. Siellä lapset saivat äänestää, mikä pehmoeläinhahmo pääsee seikkailemaan seurakunnan tämänvuotiseen jouluikkunaan. Lammas, kameli vai aasi – sen seurakunta paljastaa verkkosivuillaan ja some-kanavissaan maanantaina.

Kirsti Mäläskä kävi sunnuntaina äänestämässä Tyrnävän kirkossa.

Sunnuntaina äänestyspaikkana on oman seurakunnan kirkko. Äänestyspaikat sulkeutuvat kello 20.

Kirkon viestintä tiedottaa alustavasta valtakunnallisesta äänestysprosentista sunnuntai-iltana noin kello 22. Tulokset päivittyvät sitä mukaa kun seurakunnat syöttävät tuloksiaan vaalien laskentajärjestelmään.

Alustavia, koko maata käsittäviä tietoja läpi päässeiden ikäjakaumasta, sukupuolijakaumasta ja uusien luottamushenkilöiden määrästä kerrotaan myöhään vaalipäivän iltana. Yksityiskohtaisempaa tietosa on luvassa maanantaina 21. marraskuuta. Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset viimeistään keskiviikkona 23. marraskuuta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää