Vaalipäivänä oltiin kiitollisia äänioikeudesta
Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta. Ohessa tunnelmia päivästä Kiimingin ja Tuiran äänestyspaikoilta. Vaalien tulokset, grafiikkaa ja ääniharavien haastatteluja julkaistaan Rauhan Tervehdyksen verkkolehdessä vaalien jälkeisellä viikolla. Paperilehdestä ne ovat luettavissa 1.12.
Seurakuntavaalien varsinaisena vaalipäivänä äänestetään seurakuntien pääkirkoissa.
Kiimingin kirkossa äänestys alkoi heti sanajumalanpalveluksen jälkeen. Ensimmäisen tunnin aikana annettiin 58 ääntä.
Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä kertoo, että ennakkoäänestysprosentti seurakunnassa oli 11,4, mikä tarkoittaa noin 1200 äänestäjää.
Neljän vuoden takaisissa seurakuntavaaleissa Kiimingin äänestysprosentti oli 19,3 mikä oli yksi Oulun korkeimpia. Kokonaisuudessaan Oulun seurakuntien äänestysprosentti oli tuolloin 12,2.
– Edellisissä vaaleissa ennakkoon äänesti noin 1500 kiiminkiläistä, joten huonoltahan tämä näyttää lopullisen äänestysprosentin suhteen, Niemelä totesi.
Oulun seurakuntien ennakkoäänien tulokset julkistetaan sunnuntaina kello 20 ja lopullisten tulosten on arvioitu olevan laskettuna puolen yön tienoilla. Rauhan Tervehdys uutisoi tuloksista maanantaina.
Vaalikyytiin ei ollut lähtijöitä
Varsinaisena vaalipäivänä Kiimingin seurakunta tarjosi ilmaista linja-autokuljetusta Yli-Iin ja Ylikiimingin kirkoilta äänestyspaikalle, mutta kumpaankaan kyytiin ei ollut yhtään lähtijää.
Tämä oli harmillista, muttei yllättänyt kirkkoherraa. Ennakkoäänestyksen aikaan seurakunta toteutti myös kiertävän äänestyspisteen, joka kiersi Yli-Iin ja Ylikiimingin kyliä. Yli-Iisssä kävi äänestämässä vain muutama seurakuntalainen, Ylikiimingissä reilut parikymmentä.
Pauli Niemelä uskookin, että seurakuntaneuvostossa pohditaan tilannetta tarkkaan ennen seuraavia vaaleja.
– Ennakkoäänestyksen osuus on jatkuvassa kasvussa, ja esimerkiksi kaupoissa olevat äänestyspaikat tavoittavat hyvin, sillä viikon aikana jokaisen on käytävä kuitenkin ruokaostoksilla.
Ehdokas löytyi omista tutuista
Maiju Alakärppä oli ensimmäinen äänestäjä Kiimingissä. Hän kertoo, että oman ehdokkaan valinta oli helppoa.
– Valitsin ehdokkaan joka edistää musiikkitoimintaa. Musiikkitilaisuudet vetävät hyvin ihmisiä ja siihen kannattaa panostaa, kertoi Hohde-kuorossa laulava ja suoraan äänestyspaikalta kuoroleirille suunnannut Alakärppä.
– Ylikiimingistä olevana halusin myös valita ylikiiminkiläisen ehdokkaan, jotta oman alueen ääntä saadaan kuuluviin.
Oili ja Hannu Kajava kävivät myös äänestämässä ensimmäisen tunnin aikana. He kertoivat arvostavansa ehdokkaassa elämänkokemusta ja näkemystä.
– Vaikka sekin on tärkeää, että uusiakin tulee ehdolle. Nuoria oli nyt aika vähän ehdokkaissa, Oili Kajava lisää.
Eniten valinnassa painaa kuitenkin se, että ehdokas on mahdollisimman lähellä omia arvoja.
Äänestäminen on tärkeä oikeus
Kiimingin seurakuntakeskuksesssa oli tarjolla vaalikahvit kello 15 saakka.
Mika Manninen saapui kinkku- ja omenapiirakkapöydän ääreen äänestämisen jälkeen. Hän kertoo, ettei tarvinnut ehdokkaan löytämiseksi vaalikonetta, sillä ehdolla oli monta tuttua.
Häntä harmitti äänestysprosenttien jatkuva lasku.
– Ihmiset eivät ymmärrä, miten tärkeä oikeus se on, kun saa äänestää.
”Vaalikone oli erittäin hyvä”
Tuiran kirkossa äänestys alkoi suhteellisen reippaasti, ensimmäisten tuntien aikana äänensä antoi noin sata äänestäjää tunnissa.
Viime seurakuntavaalien jälkeen Oulujoen seurakunnan alueelta muuttanut Heikki Putkonen ei tuntenut ennakkoon ketään Tuiran seurakunnan ehdokkaista. Putkonen kertoo, että hänelle on tärkeää äänestää vaaleissa kuin vaaleissa. Oma ehdokas löytyikin vaalikoneen avulla.
– Vaalikone oli erittäin hyvä, sen tuloksesta näki heti mikä ryhmittymä on lähimpänä omia ajatuksia, hän kertoi ennen äänestystä.
Erityisesti hän arvosti sitä, kysymykset olivat kiertelemättömiä, vaikkei hänellä kaikkiin kysymyksiin ollutkaan selkeää mielipidettä.
Putkonen kertoo eronneensa aikanaan kirkosta protestina sille, ettei silloinen Oulun piispa Olavi Rimpiläinen ei vihkinyt naisia papeiksi. Sittemmin hän on palannut kirkon jäseneksi.
– Arvostan kirkon tekemää nuoriso- ja sosiaalityötä.
Pienen äänestysaktiivisuuden Putkonen uskoo johtuvan osin siitä, että ihmiset kokevat seurakunnan hoitavan omat hommansa eikä heillä ole ongelmia suhteessa kirkkoon, joten ei tarvitse tehdä mitään.
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.