Vaikealle kirkkomatkalle lähdetään vain kerran

Sanoma armosta leviää vain poistamalla liikkumista hankaloittavat esteet, kuten raskaat ovet ja korkeat kynnykset. Muun muassa tästä saarnattiin tänään Oulunsalon kirkossa.

Tehdään yhdessä kirkon ovista kevyet! Tällainen kehotus kuultiin tänään helatorstaina (9.5.) Oulunsalon kirkossa. Messussa saarnasi oppilaitospastorin työstä työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt oululainen Virpi Sillanpää-Posio.

Sillanpää-Posion puhe kevyistä ovista liittyi niin helatorstain evankeliumitekstiin kuin hänen omiin, pyörätuolilla liikkuvan kokemuksiin kirkkotiloista.

Saarnassaan Sillanpää-Posio kertoi opetuslapsien saamasta tehtävästä ennen Jeesuksen korottamista taivaaseen. Tuo tehtävä oli lähetyskäsky: armon sanoman vieminen maailman ääriin saakka.

Jotta puhe armosta saavuttaisi, Sillanpää-Posion mukaan Jumalan sanan kuuloon pitää olla helppo, esteetön kulku.

Aina näin ei ole, hän kuitenkin totesi. ”Jos kirkon kynnys ihan konkreettisesti on liian korkea, voi olla, että toista kertaa sinne ei tule lähdettyä”.

Sillanpää-Posio tietää, että liikuntarajoitteinen kuulee usein kannustuksen, kuinka – kirkossakin – apua saa varmasti, jos sitä pyytää kynnyksien ja raskaiden ovien takana. ”Kirkkoon tullaan usein kuitenkin aralla mielellä, haavoittuvana, ja silloin sisälle haluaisi tulla hiljaa ja muiden huomaamatta. Se ei onnistu, jos jo oven avaamiseen tarvitaan yksi tai useampi avustamaan.”

Sillanpää-Posion mukaan tarve olla muiden katseilta rauhassa jää toteutumatta myös silloin, kun kirkkosalissa pyörätuolilla liikkuvan ainoa mahdollinen paikka on keskikäytävällä, penkkirivien päässä.

Saarna muistutti, että kirkon pitäisi yhteiskunnassamme olla se paikka, joka on aina heikompien puolella. Kirkon tulee jopa näyttää esimerkkiä muille.

Messuun osallistuneille saarna sisälsi rohkaisun: Avataan yhdessä kirkon ovet laveammin auki.

Jumalanpalveluksen päätyttyä puheenvuoron esteettömyydestä ja saavutettavuudesta kirkossa käytti Virpi Sillanpää-Posion lisäksi Oulun seurakuntien kuulovammaistyön diakoniatyöntekijä Anne-Mari Kyllönen.

Helatorstain tilaisuudesta Oulunsalossa kerrotaan lisää Rauhan Tervehdyksen verkkolehdessä ensi viikolla.

Oulunsalon kirkossa, kuten monissa vanhoissa kirkoissa, esteetöntä liikkumista hankaloittavat muun muassa korkeat kynnykset. Virpi Sillanpää-Posiota kirkkosalin puolelle sakastista avustivat suntio Matti Santaniemi ja Sillanpää-Posion avustaja Anu Tauriainen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää