Valokuva on usein enemmän kuin pelkkä räpsäys

Rauhan Tervehdyksen lukijat innostuivat kuvaamaan ruskaloistoa. Valokuvaaja Kai Tirkkonen kannustaa ruskabongareita säilyttämään luontokuvat. Hän uskoo, että kuviin sisältyy tunnelmia, joihin voi syntyä kaipaus palata myöhemmin.

||

Haukiputaalainen valokuvaaja Kai Tirkkonen vieraili Tansaniassa kymmenisen vuotta sitten. Matkalla hän sairastui ja joutui viettämään useita päiviä sängyssä. Heikkovoimaisena hän käveli muutamina päivinä meren rannalle lepäämään.

Tirkkonen otti valokuvan tuosta kauniista rantapaikasta. Hän halusi itselleen muiston hetkistä, jolloin mielessä pyöri sekasortoinen kysymys, toteutuisivatko hänen alkuperäiset matkasuunnitelmansa lainkaan sairastumisen vuoksi.

Jälkeenpäin Tirkkonen on halunnut katsella kuvaa valtameren ääreltä.

– Kuvaa katsellessani olen miettinyt levähdyksen hetkiä rannalla ja koko Afrikan matkaani: miten merkittäväksi se lopulta muodostuikaan elämässäni.

Tirkkonen puhuu hetkien merkityksestä, joiden arvo voi kasvaa ajan kuluessa ehkä odotettuakin suuremmaksi.

 

Kun kauneus pysäyttää, syntyy tarve ottaa kuva

 

Syksyn alussa Rauhan Tervehdyksen toimitus pyysi lukijoita lähettämään toimitukseen ruskakuvia omasta lähiympäristöstään.

Ruskabongaus innosti ja toimitus sai kymmenittäin hurmaavia syksyaiheisia luontokuvia. Niistä näkyy, että lukijat ovat vanginneet kuviinsa ehkä hyvinkin ohikiitäviä hetkiä, jolloin syysluonto on antanut parastaan.

Kai Tirkkonen ei mitätöisi hetkessä otettujen ruskakuvien merkitystä kuvien ottajille.

– Kuvanoton takana on todennäköisesti esteettinen kauneuden kokemus, joka on tuntunut sillä hetkellä ikuistamisen arvoiselta. Tuollaisista tunnelmista saattaa jäädä jälki mieliimme pitkäksi aikaa.

Tirkkonen ei siksi poistaisi heti ruskakuvia kamerasta, vaikka maisemat ovat muuttumassa talven lähestyessä.

– Valokuvaus saattaa olla pelkkää räpsimistä, mutta luonnossa koettu kauneus voi olla myös suuri elämys – jollekulle  jopa pyhä kokemus. Kuvat välittävät tunnelmaa, johon ehkä haluamme palata myöhemmin.

Tuula Antinoja, Hietasaari

Ammattilainen kiinnostuu kuvan tunnelmasta

Valokuvaamisen ammattilainen antaa vinkkejä niin satunaisille ruskabongareille kuin enemmänkin kuvaamista harrastaville:

– Valokuvatkaa lapsen uteliaisuudella. Tarkkailkaa esimerkiksi luonnon valoa: sitä, miten se voi muuttaa maisemaa. Katselkaa myös toisten ottamia kuvia. Kuvaamaan oppii kuvaamalla.

Tirkkosen oma silmä tarttuu valokuvissa niiden tunnelmaan. Hän katsoo kuvia ja miettii, millaiset asiat sitä luovat.

Hyvä, mieleenpainuva kuva voi olla yhtä lailla sellainen, jossa on ihminen tai sitten pelkkä maisema ilman yksityiskohtia, hän lisää.

Pia Nissinen, Karinkanta

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää