Vanhempien voimakahvilasta tukea pikkulapsiperheen arkeen

Sinä riität – sehän on aivan mahtava teema Yhteisvastuukeräykselle, sanoo Tarja Kuivala. Työssään Oulun ensi- ja turvakoti ry:n vauvatyön asiantuntijana Kuivala on huomannut, että vanhemmat vaativat usein itseltään liikaa.

Lasten leluja

– Perfektionismi on vanhemmilla aika yleistä ja siitä voi seurata uupumusta. Voisimme vähän laskea omaa vaatimustasoamme ja tehdä silti ihan riittävästi isinä ja äiteinä.

Kuivalan mielestä olisi hienoa, jos vanhemmat opettelisivat olemaan itselleen armollisia.

– Saa olla väsynyt, saa ottaa välillä löysästi – aina ei tarvitse jaksaa. Toki vauva tarvitsee riittävän hoivan, mutta esimerkiksi kotiaskareita voi laittaa tärkeysjärjestykseen.

Kuivalan mukaan ei esimerkiksi tarvitse tuntea huonommuutta tai syyllisyyttä, jos ei jaksa kuljettaa vauvaa harrastuksissa.

– Vauvauinnit, muskarit ja muut menot voivat olla ihanaa bonusta, jos vanhemmat jaksavat touhuta ja kulkea. Mutta kehityksensä kannalta vauva ei harrastuksia tarvitse. Tavallinen, tasainen, hyvässä rytmissä etenevä arki riittää.

 

Tukea odotukseen, synnytykseen ja pikkulapsiarkeen

Oulun ensi- ja turvakoti ry tukee alle 2-vuotiaiden lasten perheitä tarjoamalla erilaisia palveluita odotukseen, synnytykseen sekä vauva- ja pikkulapsiaikaan.

Vauvaperheiden avopalvelut on koottu samojen seinien sisälle Vauvataloon. Intiössä kokoontuu erilaisia vauvaperheille suunnattuja maksuttomia ryhmiä. Avoimiin ryhmiin voi tulla silloin, kun itselle sopii. Osaan ryhmistä pitää ilmoittautua ennakkoon tai pääsee hakemuksen perusteella.

Esimerkiksi torstaisin kokoontuva Vanhempien voimakahvila sai alkunsa puolitoista vuotta sitten.

– Tutkimukset kertoivat, kuinka lapsiperheiden vanhemmat uupuvat ja masentuvat. Samaa viestiä kuului kohtaamiltamme vanhemmilta.  Tartuimme tähän ja käynnistimme toiminnan, jonne vanhemmat voivat tulla kahvittelemaan, saamaan vertaistukea muilta samassa elämäntilanteessa olevilta ja saamaan vinkkejä arjessa selviytymiseen.

Vertaisilta tsemppiä ja ymmärrystä

Vanhemmilta on kysytty, minkälaiset teemat toisivat jaksamista arkeen.  Voimakahvilassa onkin muun muassa kuunneltu voimabiisejä, opeteltu loruleikkejä, tehty rentoutumisharjoituksia, käyty tunteidentuuletuskeskusteluja ja puhuttu vauvojen uniongelmista.

– Kun Voimakahvilassa uskaltaa avoimesti puhua oman vanhemmuutensa ehkä rankoistakin hetkistä, vertaisilta saa ihanasti tsemppiä ja ymmärrystä.

Vanhemmuutta ja jaksamista tukevan keskustelun lisäksi Voimakahvilan kävijät kokevat tärkeäksi rauhallisen kahvi- ja teehetken.

– Moni on kiitollinen niinkin pienestä asiasta kuin että saa juoda kupin kahvia ilman että vauva on koko ajan sylissä – me työntekijät möngimme sen aikaa vauvojen kanssa lattialla, Kuivala hymyilee.

Ja koska kaikki eivät ole ryhmäihmisiä, Vauvatalossa on tarjolla myös puhelin- ja chat-neuvontaa sekä mahdollisuus yksilökäynteihin.

 

Vauvatyön asiantuntija Lea Abazi leikki Vanhempien voimakahvilassa Kristianin kanssa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää