Vapaaehtoiset pääsevät tekemään Limingan viikkomessua

Limingassa kokoonnutaan kevään ajan kerran kuussa viikkomessuun. Hengähdyshetket järjestetään kirkossa kuukauden kolmantena keskiviikkona – seuraavaksi 16. maaliskuuta.

liminka

Hetki hengittää -messulla tavoitellaan yhteisöllisyyttä ”kynnys matalalla, katto korkealla” -periaatteella, kuvailee seurakuntapastori Sanna Nygård.

Viikkomessut on ajatuksena toteuttaa hyvin pelkistetyllä messukaavalla. Siitä huolimatta messu sisältää messun eli ehtoollisjumalanpalveluksen keskeiset osat.

– Ajatuksena on, että messu on lyhyempi kuin sunnuntaisin – ei kuitenkaan hätäisesti käväisten vaan niin että maltetaan viipyä siinä yhteisessä hetkessä.

Puhumaan, musisoimaan, teetä keittämään…

Seurakuntalaisia toivotaan mukaan viikkomessujen toteuttajiksi.

– Mahdollisuuksia on vaikka mitä. Voi tulla keittelemään teetä tai toivottamaan tulijoita tervetulleeksi, voi tulla lukemaan rukouksia. Voi myös tarjoutua viikkomessun puhujaksi. En näiden mesujen yhteydessä puhuisi niinkään saarnasta vaan enemmänkin puheenvuorosta. Itselläni esimerkiksi oli helmikuun viikkomessussa lähtökohtana psalmin yksi jae, jonka pohjalta tein oman lyhyehkön puheosuuteni.

– Jakamaan pystytään vaikka kaikki messun tekstiosuudet rippiä ja ehtoollisen asettamista myöten, Nygård sanoo.

Viikkomessussa seurakuntalaiset voivat tarjoutua myös antamaan käyttöön musiikillisia taitojaan.

Helmikuun viikkomessussa mukana ollut pieni musaporukka. Nuorisotyönohjaaja Henri Oksanen ja kanttori Niina Ylikulju soittivat kahden seurakuntalaisen kanssa muun muassa mandoliinia, kitaraa, pianoa ja bongorumpuja.

Nygård tähdentää, että mukaan musiikkiporukkaan voi lähteä, vaikka soittotaito ei olisi ammattilaistasoa:

– Toteutamme viikkomessua toinen toisillemme omilla taidoillamme, emme ole siinä mitään konserttia pitämässä.

Viikkomessut ovat seurakuntalaisten toive

Seurakuntapastori Sanna Nygård korostaa, että Hengitä hetki -viikkomessuja ei ole suunnattu miellekään tietylle kävijäryhmälle.

– Ovet ovat avoinna kaikille. Nämä messut ovat kaikenlaisille ja kaikenikäisille ihmisille. Ketään ei suljeta ulos.

Limingassa ei aikaisemmin ole järjestetty viikkomessuja.

– Toivetta tällaisista on tullut seurakuntalaisilta ja nyt mesut on pistetty jalalle. Muutama seuraluntalainen on jo ehtinyt käydä kiittelemässä näistä.

Ovet auki kaikkien tulla

Nygårdin mukaan yhteisöllisyyden kasvattaminen on kokonaiskirkollinen haaste, ei minkään yksittäisen seurakunnan tarve tai toive.

– Turvallisen ilmapiirin luominen on ensimmäinen askel kohti yhteisöllisyyttä. Jokaisen on voitava kokea, että hänet hyväksytään sellaisena kuin hän on. Siitä voidaan lähteä luomaan yhdessä tekemisen kulttuuria.

– Kun mietitään, miten jokainen ihminen tulisi kohdatuksi, ollaan aivan lähimmäisenrakkauden peruskysymyksen äärellä.

Seuraava viikkomessu 16. maaliskuuta

Hengähdyshetket järjestetään Limingan kirkossa kuukauden kolmantena keskiviikkona: 16. maaliskuuta, 13. huhtikuuta ja 18. toukokuuta. Messun jälkeen on mahdollista jäädä on iltateelle.

Jos haluat mukaan messun toteuttajaksi, ole yhteydessä nuorisotyönohjaaja Henri Oksaseen tai seurakuntapastori Sanna Nygårdiin.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää