Verso sai Oulussa ehdokaslistan viidenteen seurakuntaansa

Seurakuntavaalien ehdokasmäärä laski, mutta pienenä valonpilkahduksena Oulussa voi pitää sitä, että yksi ehdokkaita asettaneista ryhmittymistä onnistui saamaan ehdokaslistan uuteen seurakuntaan.

Ehdokkaita marraskuussa pidettäviin seurakuntavaaleihin saatiin vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Pienenä valonpilkahduksena Oulussa voi kuitenkin pitää sitä, että yksi ehdokkaita asettaneista ryhmittymistä onnistui saamaan ehdokaslistan uuteen seurakuntaan: Versolla on näissä vaaleissa ehdokkaita myös Kiimingissä.

– Tämän verran tuli kasvua, mutta ei tässä nyt oikein osaa hyppiä ja pomppia riemusta, kun ehdokkaiden kokonaismäärä Oulussa laski. Ei ollut näköjään ehdokashankinta helppoa kenellekään, kommentoi Verson yhdyshenkilö Olli Seikkula.

 

Ei ollut näköjään ehdokashankinta helppoa kenellekään.

 

Seikkulan mukaan seurakuntavaaleissa ei kannata toivoa ”nopeita pikavoittoja”.

Verso on seurakuntavaaleissa uudehko tulokas: ryhmittymällä oli ensimmäiset ehdokkaat seurakuntavaaleissa vuonna 2018 Tuirassa, Karjasillalla, Oulujoella sekä Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa.

– Seurakuntavaaleihin pätee sanonta, että kyseessä ei ole pikamatka vaan kestävyysmatka. Olemme tyytyväisiä pieneenkin kasvuun.

Ehdokasmäärien laskusuunta ei Seikkulaa suuremmin ihmetytä:

– Ihmisten halu sitoutua ylipäätään on vähentynyt. Lisäksi kirkko on menettänyt merkitystään ihmisten elämässä.

 

Kirkko on menettänyt merkitystään ihmisten elämässä.

 

– On ollut mielenkiintoista huomata, että sama suuntaus – ehdolle asettuvien määrän väheneminen – on näkyvissä myös arvokonservatiivisemmilla listoilla.

Ehdokkaiden asettamisen prosessia Seikkula pitää kankeana.

Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, jonka voi perustaa vähintään kymmenen seurakunnan jäsentä. Oulussa nämä valitsijayhdistykset pitää perustaa erikseen kuhunkin Oulun seurakuntaan.

– Kymmenen nimeä pitää kerätä seitsemän kertaa. Vähän kateellisena olen seurannut suuremmista kaupungeista esimerkiksi Jyväskylää. Siellä seurakuntia on vain yksi, joten valitsijayhdistyksetkin täytyy perustaa vain kertaalleen.

 

Päästäänkö yli 14,4 prosentin?

 • Viime seurakuntavaaleissa vuonna 2018 valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4.
 • Kirkon tutkimuskeskuksen tekemän kyselyn mukaan äänestämättä jättämiseen oli kaksi selkeää syytä. Kolmasosa kyselyyn vastanneista jätti äänestämättä, koska ei tuntenut yhtään ehdokasta. Äänestämättä jättäneille oli myös jäänyt epäselväksi, mitä asioita ehdokaslistat ajavat.
 • Vaikka kirkko on ollut edelläkävijä antaessaan äänioikeuden alle 18-vuotiaille jäsenilleen, tätä oikeutta on käytetty vaisusti. Neljä vuotta sitten 16- ja 17-vuotiaista 8,4 prosenttia käytti äänioikeuttaan.
 • Tämän syksyn vaaleihin kirkon nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä Navi on asettanut tavoitteeksi, että jokaisessa seurakunnassa olisi vähintään yksi nuori luottamushenkilö ja että 10 prosenttia kaikista kirkon luottamushenkilöistä olisi alle 30-vuotiaita.
 • Viime seurakuntavaaleissa luottamustehtäviin valituista 6,4 prosenttia oli alle 30-vuotiaita.
 • Monissa suurissa seurakunnissa tai seurakuntayhtymissä tämänsyksyisiin vaaleihin mennään viime vaaleja suppeammilla listoilla.
 • Helsingin seurakunnissa seurakuntaneuvostoihin pyrkii 13 prosenttia vähemmän ehdokkaita kuin viime vaaleissa ja yhteiseen kirkkovaltuustoon pyrkivien määrä väheni 11 prosenttia.
 • Tampereella ehdokkaita on noin 20 prosenttia vähemmän kuin edellisissä seurakuntavaaleissa.
 • Rovaniemellä innostus luottamushenkilöksi ryhtymistä kohtaan on tänä syksynä laimeaa. Valitsijayhdistysten määrä tipahti viime vaalien kuudesta neljään.
  Seinäjoella kiinnostus luottamustehtäviin on suurempaa: valitsijayhdistyksiä asetettiin kaikkiaan kahdeksan. Niistä uusia on kolme.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää