Seurakunnissa kiitetään veteraaneja juhlallisuuksin

Kansallista veteraanipäivää vietetään 27. huhtikuuta monenlaisin juhlallisuuksin. Limingassa pidetään Lakeuden alueen neljän seurakunnan yhteistä juhlaa, jonne on tarjolla myös ilmaisia bussikuljetuksia.

Kuvassa on Haukiputaan sankarihautausmaan muistomerkki. Kiva: Kirkon kuvapankki / Juho Alatalo

Oulun seurakunnissa muistetaan veteraaneja laajalti kansallisena veteraanipäivänä 27. huhtikuuta. Luvassa on muun muassa seppeleenlaskuja ja muistohartaus.

Esimerkiksi Kiimingin seurakunnassa veteraanipäivä huomioidaan kunniakäynneillä puheineen: Kello 12 tehdään kunniakäynnit sankarihaudoilla Kiimingissä, Yli-Iissä ja Ylikiimingissä.

Lisäksi Yli-Iissä on yhteistyössä koulun ja reserviläisten kanssa opetustuokio ja kunniakäynti jo perjantaina 26. huhtikuuta.

Oulun seurakuntien kirkkoherrat kokevat päivän tärkeäksi ja haluavat korostaa historian ja yhteisöllisyyden sekä rauhan arvoa.

– Vähintä mitä voimme tehdä kiitokseksi isänmaan vapaudesta on muistaa heitä kerran vuodessa ja huomioida erityisesti heidät, jotka ovat vielä keskuudessamme, Oulunsalon kirkkoherra Petri Satomaa sanoo.

Oulunsalossa lasketaan veteraanipäivänä oma seppele sankarimuistomerkille.

Myös Haukiputaalla on seppeleenlasku sankarihaudalla veteraanipäivän hartauden jälkeen.

– Päivä on meille rukouksen päivä. Rukoilemme rauhaa kotimaahan ja koko maailmaan, sillä sotien kärsimys koskettaa inhimillisesti kaikkia, joko suoraan tai välillisesti. Yhteisö, joka muistaa historiansa, rakentaa vahvempaa tulevaisuutta, Haukiputaan vt. kirkkoherra Outi Pohjanen muistuttaa.

Perintö jatkuu uudelle sukupolvelle

Tuomiorovasti Satu Saarisen mukaan veteraanipäivän huomioiminen on merkityksellistä myös uuden, kasvavan sukupolven vuoksi, jotta sotaa kokeneen sukupolven perintö ei unohtuisi.

Tuiran kirkkoherran Niilo Pesosen mukaan kansallisena veteraanipäivänä on tärkeää puhua myös yhteisestä vastuunkantamisesta.

– Veteraanipäivänä kunnioitamme heitä, jotka vaikeina aikoina kantoivat erityistä vastuuta yhteiseksi hyväksi.

Nykyisessä jännittyvässä tilanteessa on entistä tärkeämpää muistuttaa, että olemme valmiita toimimaan yhteiseksi hyväksi myös tämän hetken vaikeina aikoina.

Lisätietoa Oulun seurakuntien kansallisen veteraanipäivän tilaisuuksista löydät verkkosivuilta www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat

Lakeuden yhteisiä juhlia vietetään Limingassa

Limingassa veteraanipäivän aihepiiriin paneudutaan jo perjantaina 26. huhtikuuta kello 12 Lotta-seminaarilla ja valokuvanäyttelyn avajaisilla. Seminaari pidetään Heikki Sarvela -salissa, osoitteessa Linnukkatie 3.

Lakeuden alueen veteraanipäivän juhla järjestetään lauantaina 27. huhtikuuta Limingassa samaisessa Heikki Sarvela -salissa kello 13 alkaen. Juhlaa voi seurata suorana osoitteessa https://www.youtube.com/@kuvaruututv159 . Lotta-seminaarista ja juhlasta jää myös tallenteet, joita voi katsoa myöhemmin.

Sitä ennen seurakunnissa lasketaan seppeleitä sankarihaudoille. Temmeksen sankarihautausmaalla seppeleenlasku on kello 10, Tyrnävällä kello 11.30. Lumijoella kirkolle kokoonnutaan kello 12 laskemaan seppele sankarihautausmaalle.

Maksuton linja-autokuljetus Limingan juhlaan lähtee kello 12.15 Tyrnävän kirkon pysäköintialueelta, Lumijoelta lähdetään kello 12.30 seurakuntatalon pihasta. Myös Kempeleestä tullaan linja-autolla juhlaan isommalla joukolla.

Muhoksella veteraanipäivän juhlaan kokoonnutaan kirkkoon kello 14. Ohjelmassa on muun muassa kunniakäynti sankarihautausmaalle, jonka jälkeen kahvitarjoilu seurakuntatalossa.

Lisätietoja tapahtumista seurakuntien omilla tapahtumasivuilla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää