Veteraanipäivänä nähdään juhlalähetys Tampereelta

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa ei tiistaina 27.4. pystytä koronaepidemian vuoksi toteuttamaan perinteisenä yleisötapahtumana, mutta järjestämisvuorossa oleva Tampereen kaupunki ja Yleisradio toteuttavat kuitenkin Tampere-talolla taltioitavan juhlalähetyksen, jonka Yle TV1 lähettää kello 15–16. Lähetys on katsottavissa myös jälkikäteen Yle Areenasta.

||

Veteraanipäivän teemana on ”Ihmisten välillä hyvä tahto”. Teema kunnioittaa veteraanipäivän rauhanomaista luonnetta ja nostaa esiin veteraaneilta perintönä saatua puolustettua itsenäisyyttä.

Ohjelmassa esiintyvät Esko Roine, Anja Pohjola, Maria Ylipää, Esko Roine, Lari Halme, poikakuoro Pirkanpojat ja Kaartin seitsikko. Ohjelmassa kuullaan perinteisempien musiikkiesitysten lisäksi myös tilaisuutta varten luotu Marzi Nymanin sävellys Edith Södergranin runoon ”Landet som ikke är”. Valtiovallan tervehdyksen esittää tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Sotiemme veteraaneja on keskuudessamme vielä noin 5 900. Heistä 800 on sodassa pysyvän vamman saaneita sotainvalideja. Naiset palvelivat sodan aikaan lottina mutta myös monissa muissa tehtävissä. Sodat koskettivat ja koettelivat rintamalla olleiden henkilöiden lisäksi koko sukupolvea. Veteraanien puolisoita ja leskiä on keskuudessamme noin 15 000. Sotaorpoja arvellaan olevan elossa noin 20 000. Aikanaan sotalapsiksi muihin maihin vietiin Suomesta noin 80 000 sotalasta.

Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi vuosittain huhtikuun 27. päivänä. Historiallisesti tämä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27.4.1945.

Osana tämänvuotista kansallista veteraanipäivää Sotaveteraaniliitto lanseeraa Instagram-tilin @sotaveteraaniliitto_ry.  Muutama vuosi sitten Sotaveteraaniliitto meni Facebookiin. Nyt järjestöllä on siellä lähes 60  000 seuraajaa.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää