Video rohkaisee hakemaan tukea lapsettomuuteen

Seurakunnassa voi purkaa surua, jonka taustalla on lapsettomuuteen liittyviä kipeitä kokemuksia, sanoo pappi Maija Hyvönen.

Maija Hyvönen

Tahaton lapsettomuus koskettaa arviolta joka viidettä suomalaista, joista moni kaipaa kokemuksiinsa apua ja tukea.

Oulun seurakunnissa valmisteltiin kirkkohetkeä lapsettomien lauantaille 8. toukokuuta, mutta koronarajoitukset muuttivat suunnitelmia.

Tilaisuutta ei pidetä, mutta sen sijaan seurakunta julkaisee lapsettomien lauantaihin liittyvän videon. Se on katsottavissa Kirkko Oulussa YouTube-kanavalla 7. toukokuuta alkaen.

Lapsettomuus on usein herkkä, vaikeakin puheenaihe

Seurakunnan tarjoamasta tuesta lapsettomille kertoo videolla Karjasillan seurakuntapastori Maija Hyvönen. Hartauden pitää Oulun seurakuntayhtymän sairaalapastori Juha Tahkokorpi.

Videolla puhuu myös Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrinen pari- ja perhepsykoterapeutti Merja Järviö, joka tukee työssään hedelmöityshoidoissa olevia.

Lapsettomuus on arkaluonteinen asia. Tämän Hyvönen tietää oman kokemuksensa perusteella.

– Aihe saattaa olla niin vaikea, ettei siitä ehkä halua puhua edes kaikille läheisilleen, hän sanoo.

Lapsettomuuden hoito voi olla vuosia kestänyttä yrittämistä. Siksi Hyvönen toivoo ihmisten rohkaistuvan hakemaan tukea, kun omat voimat hiipuvat.

– Kenenkään ei tarvitse olla yksin vaikeassa elämäntilanteessa, hän sanoo.

Elämän perustuksia ravisteleva suru

Lapsettomuus herättää herkästi isoja kysymyksiä elämän tarkoituksesta ja myös Jumalan sallimuksesta: Miten Jumala voi sallia tällaisen vääryyden ja epäoikeudenmukaisuuden? Miksi rukous ei auta?

– Surun, pettymyksen ja epätoivon tunteiden lisäksi mieleen voi tulla vihaisia ja katkeria ajatuksia, Hyvönen sanoo.

Lapsettomuus tuo usein myös huonommuuden ja arvottomuuden tuntemuksia.

Kun Hyvöselle selvisi, ettei kokoontuminen kirkossa lapsettomien lauantaina onnistu, tuntui peruuntuminen harmittavalta.

– Nyt ajattelen toiveikkaasti, että ihmiset rohkaistuvat videon katsottuaan ottamaan yhteyttä seurakuntaan, Hyvänen kertoo.

– Lapsettomuus voi olla tuttu asia seurakunnan työntekijälle. Meiltä löytyy osaamista ja halua tukea lapsettomuudesta kärsiviä.

Lapsettomien yhdistys Simpukka vietti Lapsettomien lauantai -teemapäivää ensimmäisen kerran vuonna 1994.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää