Oulun Walk&Talk- tapahtuma sai yli sadan hengen porukan liikkeelle

Oulun Sydänyhdistys kutsui Oulun Seudun Muistiyhdistyksen ja Karjasillan seurakunnan mukaan edellisen presidentin Sauli Niinistön kävelyhaasteeseen.

Kirkkoherra Jaakko Tuisku oli lupautunut esikävelijäksi. Liikunnan ystävänä itsekin hän korosti fyysisen aktiivisuuden ja puhumisen merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.

Kyllä mahtaisi eläkepäiville siirtynyt presidenttimme Sauli Niinistö olla iloinen, jos tietäisi, että hänen viime syksynä lanseeraamansa Walk & Talk -kävelyhaaste kantaa edelleen hedelmää.

Niinistöhän muistutti suomalaisia liikkumisen tärkeydestä ja kutsui 75-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi kansalaisia johdollaan kävelemään ja keskustelemaan.

”Jo lyhyt kävely tuottaa hyvää oloa ja avartaa ajatusta”, presidentti totesi tuolloin tiedotteessaan.

Jo lyhyt kävely tuottaa hyvää oloa ja avartaa ajatusta.

Sydänviikon kunniaksi Oulun Sydänyhdistys päätti tarttua Niinistön haasteeseen ja kutsui Oulun Seudun Muistiyhdistyksen ja Karjasillan seurakunnan yhteistyössä järjestämään oman Walk & Talk -tapahtuman.

Muistisairaudet ja sydänsairaudet ovat Suomessa kansantauteja. Tehokkaita ennaltaehkäisyn keinoja suhteessa näihin molempiin ovat liikkuminen ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen. Yksinäisyys ja liikkumattomuus ovat sen sijaan tutkimusten mukaan vaarallinen yhdistelmä.

Kylmän kevään ensimmäisenä lämpimänä päivänä Kastellin kirkon piha alkoi puolen päivän tienoolla täyttyä ihmisistä.

Reipashenkiseltä vaikuttava, yli satahenkinen porukka lähti kävelemään Karjasillan seurakunnan kirkkoherra Jaakko Tuiskun johdolla jokirantaan suunniteltua reittiä pitkiä. Oulun sydänyhdistyksen puuhanainen Irma Kinnula oli merkinnyt taipaleen punaisen sydänilmapalloin, jotka tuulessa liehuen varmistivat, että porukka pysyi oikealla tiellä.

Välillä istahdettiin lepäämään. Irma Kinnula (2. oikealta) teki ison työn tapahtuman järjestelyissä. Ei ihme, että onnistunut tempaus hymyilyttää.

Presidentin toinenkin tavoite, vuorovaikutus, tuntui toteutuvan kuin itsestään: rupattelun sorina ei tauonnut koko matkan aikana. Se jatkui myös Kastellin kirkon sisätiloissa, jonne kävelyn jälkeen kokoonnuttiin kahvittelemaan ja seuraamaan ohjelmaa. Väkeä oli niin paljon, että pöytien täyttyessä iso osa joutui nauttimaan kahvinsa kirkkosalin puolella.

Jaakko Tuisku totesi puheessaan, että Walk&Talk :in ideassa tiivistyvät monet ihmisen hyvinvoinnin pilarit. Liikunta auttaa paitsi yllä pitämään fyysistä toimintakykyä myös poistamaan stressiä. Puhuminen puolestaan helpottaa melkeinpä mitä tahansa ahdistusta.

– Puhumattomuus kuormittaa mieltä ja luo turhia esteitä elämälle, Tuisku sanoi.

Puhumattomuus kuormittaa mieltä ja luo turhia esteitä elämälle.

Hän totesi myös, että toivon näköala ovat tärkeitä erityisesti tässä ajassa, kun maailma kuormittuu sotaan ja huoliin.

– Kävelyn ja puhumisen lisäksi ihmisen kokonaisterveyttä hoitaa turvallinen seurakuntayhteys ja luottamus Jumalaan, Tuisku muistutti.

Tilaisuuden juontanut Oulun Sydänyhdistyksen tiedotusvastaava Kaisu Heiko iloitsi tapahtuman saamasta suosiosta jälkeenpäin.

– Palaute on ollut valtavan myönteistä. Tämä tempaus ei toivottavasti jää viimeiseksi, hän sanoi.

Tämä tempaus ei toivottavasti jää viimeiseksi.

Kävelyn jälkeen kokoonnuimme maittaville kahveille Kastellin kirkkoon. Läheskään kaikki eivät mahtuneet pöydän ääreen.

Moni sai lähteä kotiin lahjoituksena saatu arpavoitto kainalossaan. Joku kommentoi, että tapahtuman nimi pitäisi suomentaa. Olisiko se sitten vaikka kävele ja kalkata? Vai patikoi ja porise? Hyviä ehdotuksia otetaan vastaan seuraavaa kertaa varten.

Ja muuten, saa se Niinistökin tietää, että hänen haasteensa elää ja voi hyvin.

– Ajattelin lähettää hänelle sähköpostissa muutaman kuvan, Irma Kinnula kertoi.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää