#Yhdessä2022: Toni Långström huolehtii kirkkopäivävieraiden turvallisuudesta

Toni Långström kouluttautui talvella järjestyksenvalvojaksi. Ensimmäinen kokemus ”järkkärin” pestistä Oulun Kirkkopäivillä on ollut viikonloppuna niin mieluinen, että se rohkaisee lisäkeikkojenkin ottamiseen. Ihmisten kanssa Långström pärjää, koska suhtautuu kaikkiin ilman ennakkoasenteita.

Toni Långström reväytti viime elokuussa polven nivelsiteet. Koronapandemia siirsi leikkausta ja sairasloma venyi pitkäksi.

– Olen ollut yhdeksän kuukautta pois töistä ja joutenolo alkoi tuntua talvella jo sietämättömältä, asentajan ammatissa oleva tyrnäväläismies kertoo.

Juuri kun seinät tuntuivat kaatuvan päälle, esitettiin Långströmille kiinnostava kysymys Oulun seurakunnista: Haluaisitko kouluttautua järjestyksenvalvojaksi Kirkkopäiville toukokuussa? Kirkko maksaa koulutuksen.

Vastaus oli nopeasti ”kyllä”. Tarjous päästä töihin oli iso asia, Långström myöntää.

– Kouluttautuminen tarkoitti opintoja kolmena viikonloppuna keväällä. Päällimmäiseksi mieleen jäi lainsäädäntöön tutustuminen. Järjestyksenvalvojan työssä pitää tuntea lakipykäliä.

Långströmin päivät ovat olleet työntäyteisiä Oulun teatterilla, jossa suurin osa Kirkkopäivien ohjelmista järjestetään 20.–21. toukokuuta.

Heti ensimmäinen kokemus järjestyksenvalvojana on ollut Långströmille kannustava, vaikka päivillä on tarvittu sosiaalisia taitoja, kun ihmiset ovat ihmetelleet – osa äänekkäästikin – miksi katsomoon ei saisi ottaa mukaan juomapulloa, päällystakkia tai reppua.

Protestointi ei ole ovilla seisovaa miestä  hätkäyttänyt.

– Turvallisuus edellään mennään. Minä osaan jutella ihmisten kanssa, jotta yhteisymmärrys löytyisi. Tästä taidostani olen saanut jo hyvää palautetta.

Kirkkopäivillä järjestyksen valvontaan on lisännyt iloa tunne siitä, että turvaamistyö on teatterilla kunnossa, vaikka liikkeellä on satoja ihmisiä. Päivillä on pistäytynyt myös yhteiskunnallisia vaikuttajia, kuten lauantaiaamuna ulkoministeri Pekka Haavisto.

Vaikka Långström palaa maanantaina asentajanhommiin, miettii hän, ottaisiko vastaan järjestyksenvalvojan keikkoja jatkossakin.

– En ehkä halua kesän musiikkifestareille, mutta turvallisuustyö esimerkiksi tanssilavoilla kiinnostaisi.

Viime päivät ovat olleet Kirkkopäivillä pitkiä, ja seuraavaksi perheenisä haluaa olla hetken rauhassa lastensa kanssa. Myöhemmin on aika päättää, poikisiko kirkon tarjoama koulutus kiinnostavaa työtä tulevaisuudessakin.

Långström kuuluu Vapaakirkkoon, mutta näkee kaikki kirkot yhtä arvokkaina. Jokainen poimii niistä omansa, hän toteaa.

Kaikkiaan Kirkkopäivien tilaisuuksissa järjestystä valvoo yli 20 koulutettua henkilöä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää